Οικονόμου: «Σχολείο η Γ’ εθνική»

Η προπονητική του καριέρα ξεκίνησε από χαμηλά, όμως οι στόχοι και οι φιλοδοξίες του είναι για ψηλά. Ο Νίκος Οικονόμου βρέθηκε στον Ιωνικό Νέας Φιλαδέλφειας, πλέον δύο χρόνο μετά αναζητά τον επόμενο του σταθμό σε μεγαλύτερη κατηγορία. Ο 38χρονος τεχνικός, μίλησε στην ιστοσελίδα του ΣΕΠΚ για τα όσα έμαθε στο πρωτάθλημα της Γ’ εθνικής, μοιράστηκε τις φιλοδοξίες που έχει, ενώ αποκάλυψε τη συμβουλή που πήρε από τον Νέβεν Σπάχια την περίοδο που βρέθηκε στη Τουρκία για να παρακολουθήσει τον τρόπο δουλειάς του Κροάτη κόουτς.

Αναλυτικά:

Για τις εμπειρίες που αποκόμισε έπειτα από δύο χρόνια στο πάγκο του Ιωνικού Ν.Φ. στη Γ’ εθνική:

«Ήταν πολλές και σημαντικές γιατί το πρωτάθλημα της Γ’ εθνικής είναι σκληρό και ανταγωνιστικό. Το γεγονός ότι μέχρι πέρσι ανέβαινε μία ομάδα δημιουργούσε το πρόβλημα ότι ακόμα και με μία ήττα δεν υπήρχε γυρισμός γιατί ήταν δύσκολο να την καλύψεις. Την πρώτη χρονιά για μία ήττα δεν ανεβήκαμε, ενώ πέρσι κάναμε πέντε και ανέβηκε ο Φιλαθλητικός με δύο. Ήταν ένα φυσιολογικό νούμερο.

Γενικά υπάρχουν παιδιά με ταλέντο στη Γ’ εθνική, όμως κάποιος πρέπει να τα προσέξει για να κάνουν το βήμα παραπάνω. Είναι παίκτες που μπορούν να σταθούν σε Β’ και Α2. Για εμένα η Γ’ εθνική ήταν σχολείο και αισθάνομαι τυχερός που έχω περάσει από εκεί. Κάθε προπονητής χρειάζεται εμπειρίες. Όσες περισσότερες έχεις τόσο πιο έτοιμος είσαι για μεγαλύτερες προκλήσεις».

Για το γεγονός ότι ακούγεται έντονα ότι θα αναλάβει κάποια ομάδα Α1:

«Φέτος υπήρχε ενδιαφέρον από τη Δράμα ήμασταν κοντά, όμως για προσωπικούς λόγους δεν έγινε. Ο προπονητής πρέπει να έχει υπομονή και όταν πρέπει να αρπάξει την ευκαιρία του. Τη συγκεκριμένη στιγμή δεν αισθάνθηκα ότι ήταν η ευκαιρία που ήθελα.

Φυσικά η προοπτική της Α1 με ενδιαφέρει κι αυτός είναι ο λόγος που έφυγα από τη Γ’ εθνική. Είχα προτάσεις από αυτή τη κατηγορία, όμως ήθελα να βρεθώ στις πιο πάνω κατηγορίες. Κάτι τέτοιο είναι και θέμα ανθρώπων αν θέλουν να εμπιστευτούν έναν νέο προπονητή. Προς το παρών περιμένω την ευκαιρία μου».

Για τα όσα έμαθε παρακολουθώντας τις προπονήσεις της Φένερμπαχτσε και του Νέβεν Σπάχια:

«Ήταν φοβερή εμπειρία παρακολουθώντας από κοντά μία τελείως επαγγελματική ομάδα. Πέτυχα την Φενέρμπαχτσε πάνω στην προετοιμασία τη περίοδο που δενόταν.

Ο Σπάχια έχει πολλές γνώσεις πάνω στο άθλημα. Έχει μία φιλοσοφία που θα την ακολουθήσει μέχρι τέλους. Αυτό που πήρα είναι ότι πρέπει κάθε προπονητής να χτίσει μία φιλοσοφία και πάνω σε αυτή να δουλέψει.

Με συμβούλεψε ότι με όποιον προπονητή κι αν δουλέψω ή παρακολουθήσω θα πρέπει πάντα στο τέλος να βάλω τη δική μου πινελιά κι όχι να προσπαθήσω να μοιάσω σε κάποιον άλλον. Γενικά πιστεύει ότι μπορείς να πάρεις στοιχεία από πολλούς προπονητές, όμως πάντα θα έχεις δική σου φιλοσοφία και προσωπικότητα. Ήταν μία πολύ καλή εμπειρία κι αν δεν βρω κάτι επαγγελματικά σχεδιάζω να πάω σε Βαρκελώνη και Σιένα για να παρακολουθήσω προπονήσεις».

Για την ήττα του Παναθηναϊκού από την Καβάλα:

«Έκανε καλό στο πρωτάθλημα. Μακάρι τόσο ο Παναθηναϊκός και ο Ολυμπιακός να χάνουν κάποιες φορές για να έχει μεγαλύτερο ενδιαφέρον το πρωτάθλημα. Αυτή ήταν μία ιστορική νίκη για την Καβάλα και θύμισε κάτι από το παρελθόν. Όπως ο Ιωνικός ΝΦ θυμάται ακόμα τη νίκη επί του Παναθηναϊκού και οι άνθρωποι του ΒΑΟ τη νίκη επί του Ολυμπιακού έτσι και οι φίλοι της Καβάλας θα το θυμούνται για αρκετά χρόνια.

Αγωνιστικά η Καβάλα έδειξε ένα πρόσωπο πολύ καλό και είναι σημαντικό να καταφέρεις να κρατήσεις τον Παναθηναϊκό στους 70 πόντους. Πρέπει να είσαι πραγματικά καλός για να αποσυντονίσεις τον αντίπαλο. Τέτοιος ήττες είναι καλό να υπάρχουν για το πρωτάθλημα και μακάρι να γίνονται πιο συχνά για να βελτιώνονται οι ομάδες. Μακάρι αυτή τη νίκη να την χειριστεί καλά η Καβάλα για να έχει μόνο οφέλη».