Πετρόπουλος: «Η λύση έρχεται μέσα από την οργάνωση»

Ο Τάκης Πετρόπουλος θα μιλήσει στο σεμινάριο “Πάτρα 2013” που θα διοργανώσει ο Σύνδεσμος Ελλήνων Προπονητών Καλαθοσφαίρισης το Σάββατο (9/3). Στο πλαίσιο αυτό, ο τεχνικός διευθυντής του Απόλλωνα Πάτρας αποκάλυψε κάποια πράγματα στην ιστοσελίδα του ΣΕΠΚ για την ομιλία του, η οποία θα αφορά την ατομική προπόνηση νεαρών παικτών…

Αναλυτικά τα όσα είπε:

«Η αναγκαιότητα και η χρησιμότητα συστηματοποίησης της ατομικής προπόνησης στους νεαρούς αθλητές είναι προφανής, καθώς υπάρχει μια πολυεπίπεδη διαφορετικότητα στους αθλητές. Αθλητές της ίδιας χρονολογικής ηλικίας, έχουν διαφορετική βιολογική ηλικία. Συνεπώς είναι διαφοροποιημένη η ψυχοκινητική τους ανάπτυξη, έχουν διαφορετική σωματοδομή, προορίζονται για διαφορετικές θέσεις, έχουν διαφορετικό ψυχολογικό προφίλ (προθυμία επίδοσης, άγχος, υπευθυνότητα κτλ) και διαφορετική εμπειρία, ένα παιδί της παιδικής ομάδας μπορεί να παίζει 5 χρόνια μπάσκετ και ένα άλλο 8. Επίσης τα παιδιά έχουν διαφορετικό δείκτη ευφυίας και κινητικής ευφυίας.

Επίσης η οργάνωση της ατομικής προπόνησης, ιδιαίτερα στα αστικά κέντρα, σκοντάφτει σε αρκετά εμπόδια τα οποία καλούμαστε εμείς οι προπονητές να απαλείψουμε, όπως είναι η διπλή εκπαίδευση στους αθλητές (για παράδειγμα κάνουν αγγλικά και στο σχολείο και εκτός σχολείου), οι μεγάλες αποστάσεις καθώς κι η έλλειψη αθλητικής παιδείας των οικογενειών τους. Πολλοί γονείς, που στερούνται αθλητικής παιδείας, δεν συνειδητοποιούν τη σημασία του αθλητισμού, οπότε ούτε κάνουν θυσίες, ούτε τον βάζουν στη σωστή προτεραιότητα.

Η λύση έρχεται μέσα από την οργάνωση και τον ρεαλιστικό προγραμματισμό των ατομικών προπονήσεων και δεύτερον με την ανάπτυξη της αθλητικής παιδείας τόσο των αθλητών, όσο και των οικογενειών τους. Είναι δική μας υποχρέωση να μιλήσουμε με τους γονείς και να τους μεταδώσουμε αυτό που πιστεύουμε για τον αθλητισμό».

Ακολούθως αναφέρθηκε στο πρόγραμμα που ακολουθεί ο Απόλλων Πατρών και στο οποίο συνεργάζονται άλλοι εννιά προπονητές.

«Έχουμε εκπονήσει ένα πρόγραμμα ατομικών προπονήσεων, καθημερινά από Τρίτη ως Παρασκευή από τις 17.30 ως τις 19.30 με τη δική μου συμμετοχή και ενός τουλάχιστον ακόμη προπονητή. Σε αυτή συμμετέχουν οι ταλαντούχοι αθλητές μας οι οποίοι θα παραμείνουν στο γήπεδο από μισή ως μια ώρα ανάλογα με την περίοδο και θα κάνουν ατομικό πρόγραμμα με τρεις στοχεύσεις: α) την καλλιέργεια των ψυχολογικών χαρακτηριστικών που απαιτούνται όπως η θέληση, η επιμονή και η υπομονή β) τη βελτίωση της βασικής ατομικής τεχνικής και ατομικής τακτικής γ) τη θεμελίωση των παραγόντων της φυσικής κατάστασης ανάλογα με την ηλικία.

Πρόκειται για ένα φιλόδοξο και ελκυστικό πρόγραμμα ατομικών προπονήσεων στο οποίο συμμετέχουν εκτός από τους δικούς αθλητές και παιδιά από άλλες περιοχές ή ομάδες όχι μόνο με τη συγκατάθεση, αλλά πολλές φορές και με την πρωτοβουλία των ομάδων τους και των προπονητών τους. Έχουμε 3-4 παιδιά που έρχονται από την Αχαγιά, τα Αραχωβίτικα, ενώ το Πάσχα στο δωρεάν εσωτερικό καμπ που κάνουμε θα δώσουν το παρών παιδιά από τον Πύργο και την Ακράτα.

Ο Απόλλωνας είναι η ναυαρχίδια του αχαϊκού μπάσκετ και θα πρέπει να νοιάζεται και να φροντίζει για τη συνολική και καθολική ανάπτυξη του μπάσκετ, δημιουργώντας έτσι μια πλατιά βάση πάνω στην οποία θα μπορεί να πατήσει. Έτσι θα είναι όλοι ωφελημένοι. Εμείς έχουμε 400 παιδιά στις Ακαδημίες μας από τα οποία 4-5 θα φτάσουν ως την ανδρική ομάδα. Από εκεί και πέρα υπάρχουν δεκάδες άλλοι που θα παίξουν καλό μπάσκετ και θα ενισχύσουν τις τοπικές ομάδες».

Σε ότι αφορά την ομιλία που θα κάνει το Σάββατο σε αυτή θα συμμετέχει ο επί μια 15ετία γυμναστής του Απόλλωνα, Δημήτρης Κοτσίρης, ο οποίος… «έχει μεγάλη συμβολή στην ανάπτυξη εξατομικευμένων προγραμμάτων για τη θεμελίωση των αθλητικών ικανοτήτων» κι ένας νέος προπονητής, ο Γιάννης Μπαζίνας, που είναι πρώην παίκτης του Απόλλωνα, προπονητής της παιδικής ομάδας και υπεύθυνος για την οργάνωση του προγράμματος.

Ο Τάκης Πετρόπουλος, που είχε δείξει ανάλογο έργο τόσο στην Ολυμπιάδα Πατρών, όσο και στην Παναχαϊκή έδειξε διατεθειμένος να βοηθήσει όσους προπονητές ενδιαφέρονται για αυτό το κομμάτι.

«Επειδή έχουμε λίγο χρόνο για ένα τόσο μεγάλο θέμα, δεν θα αναλωθούμε στο θεωρητικό μέρος του ζητήματος. Θα δείξουμε πλούσιο ασκησιολόγιο και οι προπονητές θα έχουν τη δυνατότητα να πάρουν ένα τρισέλιδο σημείωμα του γυμναστή μας. Παράλληλα και σε συνεννόηση με τον ΣΕΠΚ θα μπορούμε να στείλουμε στους ενδιαφερόμενους τη δική μου 40σέλιδη εργασία πάνω σε αυτό το γνωστικό αντικείμενο, που μπορεί να αποτελέσει την αρχή για οποίον θέλει να διευρύνει τις γνώσεις του ώστε να ψαχτεί ακόμη περισσότερο».