“Πληρώσαμε χαράτσι στο Δήμο, με το γήπεδο κλειστό λόγω της πανδημίας”!

Πως το λέει ο λαός; “Ήταν στραβό το κλίμα, το ‘φαγε κι ο γάιδαρος”! Και εν μέσω καθολικού lock down στον ερασιτεχνικό αθλητισμό, με τα έσοδα όχι απλά να έχουν περιοριστεί, αλλά εν πολλοίς να έχουν… εξαφανιστεί για τα ταμεία των σωματείων, καλούνται να πληρώσουν και χαράτσι για τη χρήση αθλητικών χώρων, δίχως να τους έχουν χρησιμοποιήσει!!! Αυτό αποκάλυψε η πρόεδρος του Αρίωνα Ξάνθης Αναστασία-Νατάσα Μακρή, μιλώντας στην on line εκδήλωση “Φωνή στον Αθλητισμό” του “ΠΑΣ Αντίκας”, με θέμα τις επιπτώσεις του Covid-19 στον επαγγελματικό και ερασιτεχνικό αθλητισμό.

Η πρόεδρος του συλλόγου μετά την αρχική της τοποθέτηση για τις επιπτώσεις της πανδημίας, αλλά και την αισιοδοξία που πηγάζει από την δύναμη του αθλητισμού, αναφέρθηκε και στο έντονο οικονομικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει ο σύλλογος. Αποκαλύπτοντας μάλιστα ότι το 2020 κλήθηκε ο Αρίωνας Ξάνθης να καταβάλει ποσό της τάξης των 600 ευρώ ως τέλος χρήσης κλειστών αθλητικών χώρων, δίχως όμως να έχουν κάνει χρήση των γηπέδων, λόγω της πανδημίας του Covid 19! “Πως γίνεται ένας Δήμος που έχει ως αποστολή να ενισχύσει και να βοηθήσει τους αθλητικούς συλλόγους, να επιβάλλει χαράτσι σε αυτούς;”, αναρωτήθηκε η πρόεδρος του Αρίωνα Ξάνθης, που επισήμανε ότι το συγκεκριμένο τέλος αθλητικών χώρων δεν επιβάλλεται απ’ όλους του Δήμους της χώρας, αλλά κάποιοι κάνουν χρήση αυτού και μεταξύ αυτών είναι κι ο Δήμος Ξάνθης. “Το 2018 μας επιβλήθηκε τέλος χρήσης κλειστών αθλητικών εγκαταστάσεων της τάξης των 3 ευρώ την ώρα. Το 2019 το ποσό μειώθηκε μετά από πιέσεις των συλλόγων, αλλά και αφού η δημοτική αρχή κατάλαβε το παράλογο της υπόθεσης. Το 2020 όμως, απαιτήθηκε εν μέσω πανδημίας να πληρώσουμε με Κλειστά γήπεδα και μηδενικά έσοδα, ένα ποσό της τάξης των 600 ευρώ. Πως γίνεται ένας Δήμος που έχει ως αποστολή να ενισχύσει και να βοηθήσει τους αθλητικούς συλλόγους, να επιβάλλει χαράτσι σε αυτούς; Για να είμαστε όμως ακριβοδίκαιοι, αυτός ο φόρος θεσπίστηκε από την πρoηγούμενη δημοτική αρχή”, τόνισε χαρακτηριστικά, ενώ κάνοντας αποτίμηση των οικονομικών δεδομένων του συλλόγου ανέφερε:

“Από το 2009 έχουμε να πάρουμε κρατική επιχορήγηση. Οι σύλλογοι τόσα χρόνια μόνο με ιδίους πόρους, τις συνδρομές και τις χορηγίες προσπαθούν να ανταπεξέλθουν στα έξοδα, τα οποία δεκαπλασιάστηκαν όμως για τον κάθε σύλλογο. Τα κλειστά καταστήματα και οι κλειστές επιχειρήσεις δεν έχουν τη δυνατότητα να δώσουν χορηγίες. Τα κλειστά γήπεδα, σημαίνουν ανύπαρκτες συνδρομές απο γονείς. Από την άλλη, η Πολιτεία μας πιέζει συνεχώς, γιατί θέλει να είμαστε νόμιμοι και καλά κάνει, αλλά για αυτή τη νομιμότητα πρέπει ο κάθε σύλλογος να έχει Γραμματέα, Λογιστή, λογιστήρια, μισθοδοσία. Όλα αυτά ανεβάζουν το κόστος λειτουργίας. Μειώνονται οι πόροι που είχαμε, όπως τουρνουά, αγώνες κτλπ, αλλά και οι παροχές που είχαμε, όπως ο δωρεάν ιματισμός στους αθλητές, ενώ αυξάνονται τα έξοδα. Θα είχε ενδιαφέρον να γίνει μια σύγκριση των οικονομικών υποχρεώσεων, τουλάχιστον του δικού μου συλλόγου, στην Ομοσπονδία του μπάσκετ αλλά και στο κράτος, την περίοδο του 2019-20, δηλαδή πριν την πανδημία, με την αντίστοιχη περίοδο του 2010-11. Η διαφορά είναι στα 8.800 ευρώ. Όλα αυτά αφορούν φόρους προς το κράτος και τον Δήμο, ενοίκια, διαιτησίες και γραφειοκρατικές υποχρεώσεις προς την Ομοσπονδία”

Πληροφορίες από thrakisports.gr