Σημασία έχει το ταξίδι για τον Ίκαρο Ικαρίας

Λένε ότι το ταξίδι είναι εκείνο που έχει σημασία κι όχι ο προορισμός κι αυτό ακριβώς δείχνουν ν’ απολαμβάνουν και στον Ίκαρο Ικαρίας. Ένα ταξίδι που απ’ την αρχή γνώριζαν ότι δεν θα ήταν στρωμένο με… ροδοπέταλα στο δύσκολο πρωτάθλημα της Γ’ εθνικής, αλλά η παρέα του Ικάρου, δεν δίστασε ν’ αποδεχθεί την πρόκληση αυτή.

«Ήταν μία επιθυμία που είχαμε πολλά χρόνια. Πάντα, όμως βρίσκαμε μπροστά μας ένα εμπόδιο και το όνειρο έμενε… όνειρο», αποκαλύπτει ο πρόεδρος και βασικός στυλοβάτης της προσπάθειας του συλλόγου του ακριτικού νησιού Παντελής Στέφος μιλώντας στο infobasket.gr.

— Γνωρίζατε εξ’ αρχής πως επικρατέστερος προορισμός αυτού του ταξιδιού είναι η… επιστροφή της ομάδας στο τοπικό πρωτάθλημα.
«Φυσικά, διότι η ομάδα μας δεν είναι επαγγελματική. Απαρτίζεται από παιδιά που αγαπούν πρωτίστως το μπάσκετ και κατά δεύτερον το νησί. Δεν έχουμε “μισθοφόρους” κι ούτε ήταν στις προθέσεις μας να βάλουμε στο ρόστερ. Κι αυτό διότι δεν υπάρχουν οι οικονομικές δυνατότητες»”.

— Δεν υπάρχει δηλαδή κανένας παίκτης που να μπορεί να λογιστεί “επαγγελματίας” στην ομάδα;
«Όχι… Όλοι κάνουν άλλες δουλειές στην καθημερινότητά τους κι έχουν το μπάσκετ σαν χόμπι. Άλλος είναι καθηγητής στο νησί, άλλος δημόσιος υπάλληλος που έχει βρεθεί στην Ικαρία, υπάρχουν ελεύθεροι επαγγελματίες κι όλοι έχουν το ίδιο μεράκι. Το μπάσκετ».

— Και τα συμβόλαια που έχουν με την ομάδα;
«Το βασικό συμβόλαιο όλων μας είναι το πάθος και το μεράκι. Εμείς σαν διοίκηση προσπαθούμε ν’ ανταποκριθούμε στις απαιτήσεις που υπάρχουν, αλλά όπως μπορεί να καταλάβει κανείς αυτό δεν είναι και τόσο εύκολο σ’ αυτούς τους δύσκολους οικονομικά καιρούς».

— Λιτότητα κι ακρίβεια είναι οι δύο λέξεις που μας “συνοδεύουν” στην καθημερινότητά μας. Αλήθεια πόσο αυτές «πληγώνουν» τον Ίκαρο;
«Σε μεγάλο βαθμό. Αρκεί να σκεφτείς ότι εμείς έχουμε να 13 ταξίδια μακριά απ’ το νησί στις 13 αγωνιστικές και καταλαβαίνεις το κόστος. Υπάρχουν, μάλιστα αγώνες στους οποίους κάποιοι παίκτες δεν μπορούν να έρθουν λόγω επαγγελματικών υποχρεώσεων. Κι όταν βρισκόμαστε στην Αθήνα τα παιδιά δεν μένουν σε ξενοδοχείο, αλλά τους φιλοξενούν συγγενείς και φίλοι»!!!

— Αυτό που μας λέτε είναι πραγματικά εντυπωσιακό! Οπότε να υποθέσω ότι είστε όλοι «συμφιλιωμένοι» με το ενδεχόμενο του υποβιβασμού…
«Όπως προανέφερα στόχος μας δεν ήταν απ’ την αρχή τίποτε περισσότερο απ’ το ν’ αποκτήσουμε εμπειρίες σ’ αυτό το… ταξίδι μας στη Γ’ εθνική και να παρουσιαζόμαστε αξιοπρεπείς σε όλα τα παιχνίδια. Η υπόθεση παραμονή, άλλωστε, δεν είναι δύσκολη μόνο για μας, αλλά για τις περισσότερες ομάδες, δεδομένου ότι υποβιβάζονται οκτώ ομάδες εφέτος».

— Το δυναμικό του Ικάρου, όπως μας προαναφέρατε αποτελείται από ερασιτέχνες. Να εικάσω ότι έχετε επιλέξει να δώσετε χρόνο κι ευκαιρίες και σε νέα παιδιά.
«Όντως. Άλλωστε δική μας φιλοσοφία είναι να προωθούμε τα νέα παιδιά. Κι ο Ίκαρος δεν έχει σταθεί, ούτε και πρόκειται να σταθεί εμπόδιο σε κανένα παιδί. Αν κάποιος έχει μία πρόταση που κρίνει δελεαστική, εμείς δεν θα του κόψουμε το δρόμο. Κι αυτό το ξέρουν όλοι. Ήδη, έχουν φύγει 3-4 παιδιά απ’ τα δικά μας , όπως ο Σωκράτης ο Κουλουμπής που παίζει τώρα στον Πανιώνιο, αλλά κι ο Στέργος Μυτηλινού που είχε πρόταση κι έφυγε για τον Πολυκράτη. Εάν τους είχαμε εφέτος, τότε μπορεί να ήταν κάπως διαφορετικά τα πράγματα στον αγωνιστικό τομέα. Η ακαδημία μας είναι ένα καλό φυτώριο και μπορώ να πω ότι είμαστε μπασκετούπολη».

— Μέχρι τώρα, βέβαια, τα πράγματα για τον Ίκαρο στο παρκέ δεν πάνε και τόσο καλά (0/4), αλλά εκείνο που έχω διαπιστώσει είναι ότι τη μάχη της εξέδρας την κερδίζετε και με… άνεση!
«Και εντός έδρας, αλλά κι εκτός πάντα έχουμε την θερμή συμπαράσταση του κόσμου. Αγκαλιάζουν την προσπάθειά μας κι αυτό αποτελεί για εμάς την καλύτερη επιβράβευση. Όπως και τα σχόλια που ακούμε απ’ τους αντιπάλους που έχουν έρθει έως τώρα στο νησί, για τη φιλοξενία μας και για το «ζεστό» γήπεδο, το οποίο και ζηλεύουν! »!

— Η προσπάθεια όλων όσοι είστε στο πλευρό της ομάδας σίγουρα αξίζει συγχαρητηρίων, αλλά δεν μπορώ να μην μπω στον πειρασμό και να ρωτήσω για τον ρόλο της ΕΟΚ σ’ αυτή τη… μάχη σας;
«Η ομοσπονδία είναι δίπλα μας και σε ηθικό επίπεδο μας δίνει την αμέριστη συμπαράστασή της. Όσον αφορά το οικονομικό κομμάτι, ως γνωστόν από το 2004 και μετά οι επιχορηγήσεις έχουν κοπεί. Απ’ την ομοσπονδία, πάντως, μας έχουν πει ότι θα μας δοθούν κάποια χρήματα, τα οδοιπορικά μας, αλλά πότε θα γίνει αυτό, είναι άγνωστο. Έχουμε πάντως τη συμπαράσταση του κόσμου, αλλά και ο Δήμος είναι δίπλα μας και μας έχει βοηθήσει με κάποιο μικρό ποσό – στο μέτρο των δυνατοτήτων του πάντα – τόσο για το μπάσκετ, όσο και στα άλλα σπορ, στα οποία δραστηριοποιούμαστε. Το ποδόσφαιρο, το βόλεϊ, το στίβο και το τάε κβον ντο»…

— Πολυσχιδής η δραστηριότητα του Ικάρου!
«Ο σύλλογός μας δεν είναι απλώς ένας αθλητικός σύλλογος, αλλά παρουσιάζει και κοινωνικό έργο στο νησί. Διοργανώνει αρκετές εκδηλώσεις και χοροεσπερίδες, για να βοηθά όσους έχουν ανάγκη. Όπως έκανε προσφάτως, συγκεντρώνοντας ένα ποσό περίπου 7.000 ευρώ, τα οποία και διέθεσε σ’ ένα παιδί στην Αθήνα, το οποίο έπρεπε να κάνει μία πολύ σοβαρή εγχείριση. Όλα πήγαν καλά και είμαστε πολύ χαρούμενοι που συνεισφέραμε με τον δικό μας τρόπο»…