Ο κύβος ερρίφθη… Η FIBA άναψε το «πράσινο φως» στην Ελλάδα, η οποία και θα φιλοξενήσει το ένα από τα Προολυμπιακά τουρνουά στο διάστημα 2-7/7/24! Μία εξέλιξη που λίγο πολύ έμοιαζε αναμενόμενη, καθώς τα μηνύματα που έφταναν στην Ελλάδα από την παγκόσμια ομοσπονδία, οδηγούσαν προς αυτή την κατεύθυνση. Κι εκείνο που έμενε, ήταν να επιβεβαιωθούν οι προσδοκίες.

Κάτι που έγινε τη Δευτέρα 27/11, με τη FIBA να δίνει τη μία από τις τέσσερις διοργανώσεις στην Ελλάδα, με το ΣΕΦ να είναι το γήπεδο που θα φιλοξενήσει τις αναμετρήσεις. Οι άλλες τρεις χώρες στις οποίες δόθηκαν τα Προολυμπιακά τουρνουά είναι η Λετονία (Ρίγα), η Ισπανία (Βαλένθια) και το Πουέρτο Ρίκο (Σαν Χουάν).

Λιόλιος: «Η Ελλάδα επιστρέφει»

Ο πρόεδρος της ΕΟΚ, Βαγγέλης Λιόλιος, από τη Γενεύη όπου βρίσκεται για να είναι παρών και στην κλήρωση (20.00), έκανε την εξής δήλωση:

«Είναι μεγάλη η τιμή η FIBA να μας εμπιστευθεί τη διεξαγωγή του Προολυμπιακού τουρνουά αλλά παράλληλα επίσης μεγάλη είναι και η ευθύνη που αναλαμβάνουμε ως Ελληνική Ομοσπονδία Καλαθοσφαίρισης.

Μετά από 16 χρόνια μια διοργάνωση Παγκοσμίου ενδιαφέροντος φιλοξενείται ξανά στην Ελλάδα. Η τελευταία μεγάλη διοργάνωση ήταν το Προολυμπιακό τουρνουά του 2008 στην Αθήνα και τώρα ξανά ένα Προολυμπιακό τουρνουά, αυτό του 2024 φιλοξενείται στο Πειραιά.

Η διοργάνωση αυτή σηματοδοτεί κάτι πολύ περισσότερο από μια απλή διοργάνωση. Η αθλητική Ελλάδα πρωταγωνίστρια ξανά στα μεγάλα αθλητικά γεγονότα, η μπασκετική Ελλάδα του 2024 είναι μια Ελλάδα που περήφανα βγαίνει μπροστά στο Παγκόσμιο στερέωμα και δείχνει το δρόμο σε όλη τη κοινωνία. Ένας δρόμος βασισμένος στην εξωστρέφεια και στις αρχές και τις αξίες του Ολυμπισμού.

Από τις 2 έως τις 7 Ιουλίου η Ελλάδα θα βρεθεί στο παγκόσμιο αθλητικό προσκήνιο. Θα μας δοθεί η δυνατότητα να δείξουμε σε όλο το κόσμο ότι η Ελλάδα είναι παρούσα, δυνατή και ενωμένη. Το 2024 η Ελλάδα επιστρέφει.

Επιστρέφει αθλητικά, επιστρέφει κοινωνικά, επιστρέφει δυναμικά. Αυτό το Προολυμπιακό είναι υπόθεση όλων μας και πρέπει να αφήσει το αποτύπωμα του και τη κληρονομιά του σε ολόκληρη την Ελληνική κοινωνία».

Απόψε (20.00 ώρα Ελλάδας), θα διεξαχθεί και η κλήρωση για τις 24 ομάδες που θα διεκδικήσουν τα τέσσερα τελευταία “εισιτήρια” για τους Ολυμπιακούς αγώνες (ο νικητής του κάθε Προολυμπιακού) και οι οποίες είναι οι, Ανγκόλα, Βραζιλία, Ακτή Ελεφαντοστού, Δομινικανή Δημοκρατία, Αίγυπτος, Φινλανδία, Γεωργία, Ελλάδα, Ιταλία, Λετονία, Λίβανος, Λιθουανία, Μεξικό, Μαυροβούνιο, Νέα Ζηλανδία, Φιλιππίνες, Πουέρτο Ρίκο, Σλοβενία, Ισπανία, Μπαχάμες, Μπαχρέιν, Καμερούν, Κροατία, Πολωνία.

Οι 24 ομάδες έχουν χωριστεί σε έξι γκρουπ δυναμικότητας και η Ελλάδα βρίσκεται στο δεύτερο μαζί με τις Βραζιλία, Ιταλία και Πολωνία.