Στην Ισπανία για φιλικά η εθνική παμπαίδων…

Η εθνική Παμπαίδων αναχώρησε την Κυριακή 10/7 για την Μελίγια της Ισπανίας όπου θα φιλοξενηθεί φέτος το Τουρνουά Φιλίας (11-13/7). Η Ελλάδα θα αντιμετωπίσει κατά σειρά την Ισπανία, τη Γαλλία και την Ιταλία σε τρεις δυνατές αναμετρήσεις που θα φέρει τους νεαρούς διεθνείς σε επαφή με το μπάσκετ και εκτός συνόρων.

Ο ομοσπονδιακός προπονητής, Δημήτρης Μπουσβάρος χαρακτήρισε «εύκολη» την διαδικασία την προετοιμασίας εξηγώντας τον χαρακτηρισμό που δίνει σε αυτήν: «Είχαμε 19 παιδιά στην προετοιμασία, γιατί θέλαμε να έχουμε μια βάση πιο πλατιά, η οποία θα είναι σε θέση να τροφοδοτήσει την πορεία την Εθνική Παίδων. Και μιλάμε για όλα τα παιδιά. Είτε αυτά που θα βρίσκονται στη Μελίγια, είτε αυτά που έμειναν εκτός σε αυτή τη φάση. Είναι πάρα πολύ καλά παιδιά, που δέθηκαν μεταξύ τους αυτό το διάστημα. Και είναι μια ομάδα η οποία έδει παιδιά που θα προχωρήσουν. Είμαι αισιόδοξος».

Ο Μπουσβάρος εξήγησε και τη φιλοσοφία τόσο της προετοιμασίας, όσο και του τρόπου παιχνιδιού: «Δεν επικεντρωθήκαμε τόσο πολύ στο αποτέλεσμα. Θέλαμε περισσότερο να δούμε το δικό μας το παιχνίδι και να παίξουν όλα τα παιδιά. Κουραστήκαμε αρκετά αυτό το διάστημα, κάναμε 20 προπονήσεις δυνατές και δώσαμε τρία φιλικά ανεπίσημα. Θέλαμε να περάσουμε στα παιδιά τη λογική ενός πιο γρήγορου μπάσκετ που να βασίζεται και στη δική τους επιλογή, να δείξουν το ταλέντο τους. Να έχουν την επιλογή. Είναι ακόμη μικρά και δεν θα πρέπει να χάνουν την αυτοπεποίθησή τους, γιατί αυτό θα τα κάνει να παίξουν χειρότερα».

Η λογική του τεχνικού επιτελείου ήταν πως σε αυτή την ηλικία δεν χρειάζονται παρά λίγα και βασικά συστήματα και τα παιδιά να χαρούν το παιχνίδι το ίδιο: «Θέλουμε την πίεση στην άμυνα, αλλά και το απλωμένο στο γήπεδο, όμορφο παιχνίδι με αρκετές επιθέσεις, γρήγορο ρυθμό. Θέλουμε τα σουτ, να δούμε τα παιδιά να σουτάρουν χωρίς φόβο. Αυτή τη συμπεριφορά την είδαμε και σ’ ένα από τα δυνατά τεστ που δώσαμε, απέναντι στη ΔΕΚΑ. Παρά το ότι χρησιμοποιήσαμε 19 παίκτες, γιατί θέλαμε να πάρουν χρόνο όλα και είχαμε και κάποιους μεγαλύτερους παίκτες απέναντί μας, είδαμε πολλά θετικά στοιχεία, πολλά από αυτά που θέλουμε να δούμε».

Η ευρωπαϊκή εμπειρία θα έρθει να προστεθεί στα συν για την Εθνική Παμπαίδων: «Έχουμε παρακολουθήσει και εκτός Ελλάδας πως σε αυτές τις ηλικίες αυτό είναι το παιχνίδι που παίζεται. Δεν θεοποιούμε ότι κάνουν, δεν λέμε πως ότι γίνεται εκτός είναι καλό. Είναι καλό όμως να παίρνουμε τα καλά, να καταλαβαίνουμε τι γίνεται και να τα ενσωματώνουμε στο δικό μας ταλέντο, σε αυτά που εμείς κάνουμε σωστά. Πάμε λοιπόν σε αυτό που κάνουμε καλά εμείς, να το κάνουμε λίγο πιο σύγχρονο».

Η αποστολή
Δημήτρης Ντάψης 2007 2.07 C Παναθηναϊκός
Ιάσων Μπίνης 2007 2.07 C Παναθηναϊκός
Βασίλης Πουρλίδας 2007 1.90 PG Ζαφειράκης Νάουσας
Ματίγια Στέβοβιτς 2007 1.92 G Προμηθέας
Αλέξανδρος Αλεξάκης 2007 1.90 G Πανιώνιος
Βασίλης Καζαμίας 2007 1.92 PG Άρης
Γιώργος Στράντζαλης 2007 1.88 G ΔΕΚΑ
Εμμανουήλ Μουτάφης 2007 1.93 G Ηράκλειο
Στράτος Παπασταύρου 2007 1.96 F Ολυμπιακός
Παναγιώτης Καλκαβούρας 2007 1.95 F Ντερί
Παναγιώτης Λέφας 2007 1.94 SG ΠΑΟΚ
Σάββας Μάνασσης 2007 2.03 C ΧΑΝΘ
Προπονητής: Δημήτρης Μπουσβάρος

Β. Προπονητή: Κώστας Κομποδιέτας

Φυσικοθεραπευτής: Γιάννης Ζήσης

Αρχηγός Αποστολής: Νίκος Σταυρόπουλος

Το πρόγραμμα του τουρνουά Φιλίας

11/7

13.15 Ιταλία-Γαλλία

20.15 Ισπανία-Ελλάδα

12/7

13.15 Γαλλία-Ελλάδα

20.15 Ισπανία-Ιταλία

13/7

13.15 Ελλάδα-Ιταλία

20.15 Ισπανία-Γαλλία