Στο πάνθεον των κορυφαίων ο Νίκος Γκάλης!

Η ημερομηνία της 8ης Σεπτεμβρίου 2017 θα έχει πλέον μία ιδιαίτερη, μια ξεχωριστή αξία για το Νίκο Γκάλη. Ο “Gangster” του ελληνικού μπάσκετ μπήκε στο Naismith Memorial Basketball Hall of Fame, στο πάνθεον των κορυφαίων του μπάσκετ. Μία βραδιά που ανέβησε στη σκηνή όχι μόνο για να πάρει την τιμητική αυτή διάκριση, αλλά και για να δώσει… Να κάνει μία κατάθεση ψυχής, μέσα από ένα 4λεπτο λόγο, που συγκίνησε, που σίγουρα έκανε πολλούς να βουρκώσουν, να αναλογιστούν….

Αυτός ο λόγος του ανάγκασε όλη την αίθουσα να τον χειροκροτήσει με ιδιαίτερα θερμό τρόπο, καθώς τόνισε σε αυτόν ότι ποτέ δεν μετάνιωσε για την απόφασή του να έρθει στην Ελλάδα!

Ο λόγος του Νίκου Γκάλη

«Θα ήθελα να πω ότι αποτελεί μεγάλη μου τιμή να γίνομαι μέλος του Hall of Fame. Ένα όνειρο έγινε πραγματικότητα κι εδώ δίπλα μου είναι ο Μπομπ ΜακΑντού ένας από τους μεγαλύτερους παίκτες που έχω αντιμετωπίσει στην καριέρα μου. Μας συνδέουν σπουδαίες μονομαχίες με τον Μπομπ. Ευχαριστώ τους φίλους μου που με ακολούθησαν εδώ, είναι σαν αδέρφια για μένα. Παλιοί συμπαίκτες μου στο Σίτον Χολ. Τότε, στο Σίτον Χολ δεν θα μπορούσα να φανταστώ ότι θα έφτανα εδώ. Το όνειρό μου ήταν να παίξω στο ΝΒΑ, επιλέχθηκα από τους Σέλτικς μαζί με τον τρομερό Λάρι Μπερντ. Είχα προτάσεις από αρκετές ομάδες από την Ελλάδα. Μέχρι τότε δεν ήξερα ότι υπήρχε μπάσκετ στην Ελλάδα. Ο Άουερμπαχ ήθελε να μείνω, αλλά πήρα μια απόφαση για την οποία δεν θα μετανιώσω ποτέ στη ζωή μου. Πήγα στην Ελλάδα και το 1987 η Ελλάδα κατέκτησε το ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα. Όλο το έθνος βγήκε στους δρόμους, το μπάσκετ έγινε εθνικό άθλημα και η Ελλάδα είναι από τις κορυφαίες ομάδες στο ευρωπαϊκό μπάσκετ. Τότε σε κάθε αυλή σπιτιού, σε κάθε αυλή σχολείου τοποθετήθηκε μια μπασκέτα.

Είμαι ευγνώμων γι’ αυτό που ζω σήμερα. Το θέμα δεν είναι η κατάκτηση τίτλων αλλά και άλλο πιο σημαντικό που θα σας αποκαλύψω σήμερα. Μια μέρα περπατούσα στη γειτονιά μου στη Θεσσαλονίκη και με σταμάτησε ένας κύριος. Νόμιζα ότι ήθελε μια αναμνηστική φωτογραφία ή ένα αυτόγραφο. Με φώναξε «Νίκο, Νίκο», έτσι με φωνάζουν. Μου είπε «θέλω να σ’ ευχαριστήσω μέσα από την καρδιά μου γιατί έσωσες τον γιο μου, του έκανες το μεγαλύτερο δώρο». Μετά μου εξήγησε ότι ο γιος του ήταν εθισμένος στα ναρκωτικά αλλά το ξεπέρασε, βρήκε το νόημα της ζωής κι έγινε αθλητής μπάσκετ. Θέλω να ευχαριστήσω τους προπονητές μου και τους συμπαίκτες μου στο Σίτον Χολ, τον σύλλογό μου τον Άρη Θεσσαλονίκης που έπαιξε καταλυτικό ρόλο στην καριέρα μου, τη γυναίκα μου και την κόρη μου Στέλλα», δήλωσε ο Γκάλης.

Τα φώτα στον Tracy McGrady

Δίχως αμφιβολία, πάντως το πρόσωπο της βραδιάς, ήταν ο Tracy McGrady. Ο πολύ μεγάλος αυτός αθλητής, που οι τραυματισμοί δεν του επέτρεψαν να μεγαλουργήσει όσο περιμέναμε. 

 

A post shared by NBA (@nba) on

Ο T-Mac μπήκε στο πάνθεον στα 38 του χρόνια, πολύ νωρίτερα απ’ όσο θα περίμενε κι ο ίδιος, ήταν τρομερά συγκινημένος και ευχαρίστησε “όσους είδαν κάτι σε εμένα και πίστεψαν σε εμένα όταν δεν πίστευα εγώ στον εαυτό μου”.

Οι αθλητές που τιμήθηκαν για το 2017

Robert Hughes, Coach
Tracy McGrady,Player
Bill Self, Coach
Rebecca Lobo, Contributor
Muffet McGraw, Coach
Mannie Jackson, Contributor
Tom Jernstedt, Contributor
Jerry Krause, Contributor
Zack Clayton, Player
Nick Galis, Player
George McGinnis, Player