Το απόλυτα μπασκετικό θαύμα του Πρωτέα Σχηματαρίου

Το Σχηματάρι μπορεί να άρχισε να μπαίνει δυναμικά τα τελευταία χρόνια στον μπασκετικό χάρτη με τον Ερμή, όμως στην κωμόπολη της Στερεάς Ελλάδας υπάρχει και μία ομάδα-πρότυπο που θα μπορούσε κάλλιστα να θεωρηθεί case study για όλο το ελληνικό μπάσκετ. Ο Πρωτέας Σχηματαρίου μπορεί να μην λαμβάνει την προβολή που θα του άξιζε, όμως το έργο που παράγει είναι αξιομνημόνευτο και συνάμα εντυπωσιακό.

Μέσα σε 7 χρόνια λειτουργίας του συλλόγου και με τον COVID να βρίσκεται στις ζωές μας και να ακυρώνει 2 σεζόν, ο Πρωτέας Σχηματαρίου έχει καταφέρει να βρίσκεται σε 13 τελικούς αναπτυξιακών τμημάτων, ενώ έχει πάρει κι από τουλάχιστον ένα τίτλο σε όλα τα τμήματα (παμπαίδων, παγκορασίδων, παίδων, κορασίδων, εφήβων, νεανίδων).

Το infobasket.gr έψαξε να μάθει περισσότερα γι’ αυτόν τον σύλλογο που φέτος πρωταγωνιστεί τόσο στο πρωτάθλημα της Α’ ΕΣΚΑΣΕ έχοντας τον μικρότερο μέσο όρο ηλικίας όσο και στο Rising Star όπου έδειξε ότι μπορεί να κοιτάξει στα μάτια ακόμα και τους μεγαλύτερους συλλόγους των Αθηνών. Ο coach και δημιουργός αυτού του μπασκετικού «Γαλατικού χωριού», Ηλίας Χατζής, μας μίλησε για τη μοναδική φιλοσοφία του Πρωτέα Σχηματαρίου και μας… ξενάγησε στις γεμάτες ελπίδα προσπάθειες που καταβάλει ο σύλλογος της Βοιωτίας.

Για την προσπάθεια που γίνεται τα τελευταία χρόνια στον Πρωτέα Σχηματαρίου.
«Η προσπάθεια ξεκίνησε το 2015 με τον τωρινό πρόεδρο και κάποια άτομα ακόμα, με στόχο την ανάδειξη των παιδιών της περιοχής και τη περαιτέρω εξέλιξη τους όχι μόνο αθλητικά αλλά και σαν ανθρώπους. Μέχρι τώρα και παρά τα δυο χρόνια του Covid πάνω από 700 άτομα της ευρύτερης περιοχής έχουν πλαισιώσει την ομάδα».

Για την σπουδαία πορεία που πραγματοποιεί φέτος η ομάδα και τους στόχους που έχει.
«Η ομάδα κάνει όντως μια πολύ καλή πορεία φέτος, αλλά και πέρυσι τερμάτισε 5η στην Α ΕΣΚΑΣΕ και με πολύ νεανικό ρόστερ, καθώς 10 από τους 13 παίκτες ήταν κάτω των 19 ετών κι είχαν σημαντικό ρόλο σε αυτή την πορεία . Επίσης, αναδείχτηκε πρωταθλήτρια εφήβων και έχασε την πρόκριση της στο final 8 της Ελλάδας από τον οικοδεσπότη της διοργάνωσης, Κεραυνό Λάρισας. Τέλος, ήμασταν φιναλίστ τόσο στον τελικό νεανίδων της ένωσης όσο και στον τελικό παμπαίδων που ηττηθήκαμε για έναν πόντο.
Αναφορικά με την φετινή πορεία, ήδη το αντρικό μας με νεανικό ρόστερ και με ελάχιστο μπατζετ είναι στην τετράδα του πρωταθλήματος ανδρών, το U21 έκανε μια απίστευτη πρώτη φάση όντας αήττητο σε όμιλο των Αθηνών, το εφηβικό μας διεκδικεί την πρόκριση του στον τελικό και ό,τι καλύτερο προκύψει, το παιδικό τμήμα έχει προκριθεί στην δεύτερη φάση και το τμήμα παμπαίδων είναι πρώτο και αήττητο έχοντας ήδη προκριθεί στην επόμενη φάση. Παράλληλα διατηρούμε τμήμα U13 & U12. Όποτε συνεχίζουμε την δουλειά και θα κάνουμε ταμείο στο τέλος».

Για το project που ακολουθεί ως σύλλογος που εμπιστεύεται και δίνει χώρο στους νέους αθλητές.
«Το πλάνο του συλλόγου είναι ξεκάθαρο και έχει καταρτιστεί σε συνεργασία με τη διοίκηση και δίνεται συνειδητά χώρος και χρόνος στα νέα παιδιά με πράξεις κι όχι με λόγια. Στόχος μας είναι να αναπτύξουν και να εξελίξουν το ταλέντο και την προσωπικότητα τους. Φυσικά, γνωρίζουμε ότι θα υπάρξουν και λάθη λόγω έλλειψης εμπειρίας αλλά μέσα από την δουλειά και τις εικόνες που θα αποκομίσουν θεωρούμε ότι μακροπρόθεσμα μόνο κέρδος μπορεί να υπάρξει. Μέσα από αυτό το πλάνο -που θεωρώ ότι πρέπει να το ασπαστούν όλοι οι σύλλογοι που δουλεύουν σε αυτό το επίπεδο- θα βγουν ωφελημένοι τόσο τα νέα παιδιά όσο κι οι ομάδες που τα στηρίζουν».

Για τη δουλειά που γίνεται στις ακαδημίες που την καθιστά πρωταγωνίστρια σε όλα τα τμήματα.
«Οφείλω να υπογραμμίσω ότι αυτά τα 6,5 -7 χρόνια λειτουργίας του συλλόγου, αφαιρώντας τα χρόνια του Covid η ομάδα έχει παρουσία σε 13 τελικούς αναπτυξιακών τμημάτων κι έχει πάρει τίτλους σε όλα τα τμήματα (παμπαίδων, παγκορασίδων, παίδων, κορασίδων, εφήβων, νεανίδων). Κατά την άποψή μου αυτό είναι αξιομνημόνευτο γιατί αναφερόμαστε σε μία μικρή πληθυσμιακά περιοχή με μικρή δεξαμενή παιδιών που ανταγωνίζεται πολύ μεγαλύτερες πληθυσμιακά πόλεις (Χαλκίδα, Θήβα, Λειβαδιά, Λαμία). Αυτό είναι ενδεικτικό ότι υπάρχει ένα πλάνο δουλειάς και μια διαδικασία που με την στήριξη της διοίκησης και των γονιών των παιδιών έχουμε όχι μόνο αποτελέσματα αλλά και συμβολή στην ανάδειξη νέων αθλητών».

Για το under 21 που είναι η μοναδική ομάδα της Ένωσης που συμμετέχει και τι σημαίνει αυτό για το σύλλογο.
«Φέτος είμαστε η μοναδική ομάδα της ένωσης, που δήλωσε συμμετοχή στο πρωτάθλημα U21. Αυτό έγινε για μια ακόμα χρόνια, για να δοθεί χρόνος συμμετοχής σε όλα τα παιδιά και ειδικά σε αυτά που είναι άνω των 18 και είτε μπορεί να μην έχουν μεγάλο χρόνο συμμετοχής στο αντρικό είτε χρειάζεται να αποκομίσουν ακόμα περισσότερες αγωνιστικές εμπειρίες.
Παρ’ ότι υπάρχει πρόσθετη οικονομική επιβάρυνση σε δύσκολες εποχές για ερασιτεχνικούς συλλόγους με μηδαμινά έσοδα, με αγώνες και μετακινήσεις στην Αθήνα, η διοίκηση του συλλόγου πιστή στο πλάνο μας στήριξε και αυτό το εγχείρημα.
Το αποτέλεσμα ήταν η ομάδα να πραγματοποιήσει έναν ονειρικό πρώτο γύρο σε όμιλο των Αθηνών (αήττητη 12-0), που τηρουμένων των αναλογιών δεν ξέρω αν πραγματοποιηθεί ξανά από ομάδα της ένωσης μας.
Στην νοκ αουτ φάση παρ’ ότι ήμασταν αρκετά ανταγωνιστικοί, αποκλειστήκαμε από την ομάδα του Ηλυσιακού που είναι σύλλογος μεγαλύτερης κατηγορίας αποκομίζοντας εικόνες και εμπειρίες που είναι πολύτιμες.
Το ζητούμενο, όμως, επετεύχθη και παιδιά που είχαν τελειώσει το εφηβικό και δεν είχαν μεγάλο χρόνο συμμετοχής στο αντρικό έμειναν στο χώρο και έλαβαν μέρος σε ένα πολύ ανταγωνιστικό πρωτάθλημα».

Για το ελληνικό μπάσκετ κι αν είναι εύκολο να βγουν νέοι αθλητές με τον τρόπο που είναι δομημένο.
«Σε επίπεδο εθνικών ομάδων από άποψη επιτυχιών, τουλάχιστον, θεωρώ ότι περνάμε μια παρατεταμένη περίοδο ανομβρίας. Πιστευω ότι αυτό που θα βοηθούσε θα ήταν η μεγαλύτερη πίστη όλων των συλλόγων στη στήριξη των νέων αθλητών και όχι στα πρόσκαιρα αποτελέσματα. Θεωρώ ότι υπάρχει αρκετό ταλέντο στα νέα παιδιά και απλά θα πρέπει να τους δοθεί χώρος να αναπτυχθούν.
Επίσης, χρειάζεται να στελεχωθούν όλες οι περιφέρειες με ακόμα περισσότερους προπονητές που θα μπορούν να παρακολουθούν από κοντά όλες τις ομάδες (ήδη γίνεται προσπάθεια προς αυτή την κατεύθυνση). Με τους προπονητές να έχουν πιο εμπεριστατωμένη άποψη για όλους τους νέους αθλητές, και μέσω των μικτών ομάδων ενώσεων θα πρέπει να δοθούν σε αυτούς τους αθλητές πιο πολλοί αγώνες ανά την Ελλάδα.
Προσωπικό θεωρώ πολύ σημαντική, επίσης, και τη διεξαγωγή των δυο τελευταίων χρόνων του rising star που έχω την χαρά να το παρακολουθώ από κοντά. Εύχομαι, βέβαια, οι αρμόδιοι φορείς να το ανοίξουν με ακόμα περισσότερους συλλόγους.
Τέλος, για επίλογο θα ήθελα να ευχαριστήσω τη διοίκηση της ομάδας μας που όλα αυτά τα χρόνια στέκεται δίπλα μας και προσπαθούν σε δύσκολες εποχές να κρατούν το σύλλογο και να καλύπτουν τις ανάγκες του, καθώς και τους γονείς των παιδιών που έχουμε την αμέριστη στήριξή τους και την εμπιστοσύνη τους σε αυτό που προσπαθούμε να κάνουμε».

Του Αναστάση Καραμουσαδάκη

Πηγή φωτογραφιών: facebook.com