Το πρόβλημα στο… software της εθνικής, η έλλειψη πνευματικότητας κι η «αγέλη λύκων» (+vd)

Το… hardware της εθνικής ομάδας είναι ΟΚ, αλλά το software έχει πρόβλημα κι αυτό θα πρέπει να ελεγχθεί, υποστήριξε ο Αντρέα Τρινκιέρι μετά την ήττα-σοκ απ’ τη Φινλανδία. Ο ομοσπονδιακός προπονητής δεν έκρυψε ότι η έλλειψη πνευματικής διαύγειας ήταν εκείνη που οδήγησε στη δίκαιη – όπως την χαρακτήρισε – ήττα, που πλέον βάζει άπαντες σε μεγαλύτερη εγρήγορση.
 

«Μέσα σε 48 ώρες είναι σαν να χάσαμε όλες τις συνδέσεις που είχαμε. Χάσαμε το σωστό τρόπο. Μας κέρδισαν σε κάθε γραμμή του γηπέδου.Ήταν πιο δυναμικοί και εμείς δεν προσαρμοστήκαμε σε αυτό. Όπως πήγε το παιχνίδι, σε κάθε λεπτό του είχαμε να δώσουμε και λιγότερο. Στο τέλος, όπως και χθες, δεχτήκαμε πολλά καλάθια στο ένας με έναν. Αξίζαμε να χάσουμε, από πνευματικής και σωματικής άποψης»,δήλωσε ο Ιταλός προπονητής της εθνικής ομάδας και συνέχισε: «Δεν είχαμε χρόνο να κάνουμε προπόνηση το πρωί και ετοιμάσαμε το ματς στα χαρτιά κι όχι στο παρκέ. Ξέραμε πως θα μας κάνουν παγίδες στο λόου ποστ, αλλά ήμασταν νωχελικοί στην κίνηση χωρίς την μπάλα. Δεν είχαμε ίσως την πνευματική κατάσταση για να εκμεταλλευτούμε τις καταστάσεις που θέλαμε.»Δεν είμαστε soft ομάδα, αλλά παίζουμε soft. Αλλά αν αυτό γίνει συνήθεια, θα γίνουμε soft ομάδα. Πρέπει να βρούμε κάτι μέσα μας για να αλλάξει αυτό. Δεν υπάρχει φάρμακο γι’ αυτό».

Αναφερόμενος στη μεταμόρφωση της ομάδας ο ομοσπονδιακός προπονητής σχολίασε: «Δεν έχω ξεκάθαρη εξήγηση. Στα τελευταία δύο ματς οι αντίπαλοί μας είχαν ποσοστό πάνω από 60% στα δίποντα. Έτσι χτίζουν αυτοπεποίθηση και αυτό κάνει δύσκολα τα πράγματα για μας. Πρέπει να γίνουμε πιο σκληροί πνευματικά».

 

Βέβαια εκείνο που απασχολεί άπαντες είναι η συνέχεια της διοργάνωσης για την οποία ο Τρινκιέρι δήλωσε: «Τώρα είναι καλό που έχουμε σχεδόν τρεις μέρες για να δούμε την ομάδα μας, να εντοπίσουμε και να λύσουμε τα προβλήματα. Το επίπεδο που παίξαμε απόψε δεν αρκεί για να είμαστε ανταγωνιστικοί σε αυτό το επίπεδο. Αυτή την ώρα πρέπει να δούμε το σπίτι μας. Πιστεύω στην ομάδα και τους παίκτες μου. Το έδειξαν γιατί πριν από 48 ώρες, όχι πριν από πολλές μέρες. Είναι θέμα software κι όχι hardware».Ν. Ζήσης: «Δεν ήμασταν έτοιμοι πνευματικά»…

Η έλλειψη συγκέντρωσης ήταν εμφανής στην εθνική ομάδα και σ’ αυτό στάθηκε ο Νίκος Ζήσης: «Συγχαρητήρια στη Φινλανδία. Εμείς δεν ήμασταν έτοιμοι να παίξουμε. Νικήσαμε την Τουρκία χωρίς τον ηγέτη μας, τον Σπανούλη, παλέψαμε πολύ χθες και σήμερα δεν ήμασταν έτοιμοι πνευματικά για να παίξουμε αυτό το ματς. Δεν είναι δικαιολογία, είναι η αλήθεια. Αν δεν είσαι έτοιμος πνευματικά, δεν μπορείς να παίξεις τέτοια ματς. Η Φινλανδία έπαιξε πιο σκληρά και από την εμπειρία μου αυτή η διοργάνωση είναι η πιο δυναμική, πολλές φορές γίνεται και βρώμικη. Πρέπει να προσαρμοστούμε και να παίξουμε τόσο δυνατά όσο και οι άλλοι. Οι Φινλανδοί κατέστρεψαν την επίθεσή μας με παγίδες, είχαμε άσχημα ποσοστά στα τρίποντα παρότι έχουμε καλούς σουτέρ, ενώ ο Κόπονεν μάς σκότωσε με πολλούς τρόπους. Δεν είναι ένα νοκ άουτ παιχνίδι, αλλά πρέπει να αλλάξουμε τελείως. Τώρα είμαστε με την πλάτη στον τοίχο. Φέτος πιστεύω στην ομάδα μου. Έχουμε δουλέψει σκληρά, τώρα όλοι πιστεύουν πως είμαστε εκτός, αλλά έχουμε το χαρακτήρα για να αλλάξουμε τα πράγματακαι την Πέμπτη θα είμαστε μια διαφορετική ομάδα. Θα ακούσουμε τον προπονητή μας, θα ξεκουραστούμε και θα μιλήσουμε. Έχουμε πολλές μέρες μπροστά μας. Πιστεύω πως έχουμε τους παίκτες και την ομάδα να τα καταφέρουμε. Έχουμε όλα τα στοιχεία για να είμαστε έτοιμοι και να παίξουμε σκυλίσια».Χ. Ντέτμαν: «Λειτουργούμε σαν αγέλη λύκων»!

Το μυαλό των Φινλανδών ήταν συγκεντρωμένο απόλυτα στους αγώνες τους στην πρώτη φάση του Ευρωμπάσκετ κι αυτό φάνηκε στα παιχνίδια που έδωσαν, όπως τόνισε ο προπονητής τους Χένρικ Ντέτμαν, που χαρακτήρισε την ομάδα του σαν «μία αγέλη λύκων»!

«Η Ελλάδα είναι μεγάλη ομάδα, με ποιότητα και πολύ καλό σύνολο. Όμως παίξαμε εξαιρετικά και πήραμε μια σπουδαία νίκη. Είμαστε μία αγέλη λύκων κι έτσι λειτουργούμε. Θέλω να αφιερώσω αυτή τη νίκη στον Χάνο Μότολα, που προετοιμαζόταν μόνος του για να έρθει στο Ευρωμπάσκετ. Είναι ο πρέσβης μας στο μπάσκετ, όπως είναι ο Νοβίτσκι για τη Γερμανία και ο Πάρκερ για τη Γαλλία. Δεν έχουμε σκεφτεί τόσο μακριά όσο το δεύτερο γύρο. Για μας κάθε αντίπαλος είναι δύσκολος. Απλώς απολαμβάνουμε την ευκαιρία να παίζουμε απέναντι σε αυτές τις ομάδες».

Ο «δήμιος» της εθνικής μας Πέτερι Κόπονεν δήλωσε μετά τη μεγάλη νίκη των Φινλανδών: «Είναι μια σπουδαία νίκη για μας. Ξέραμε πως η Ελλάδα είναι μεγάλη ομάδα, αλλά παίξαμε για τις πιθανότητές μας. Μας μπήκαν τα σουτ, ειδικά σε μένα που είχα πρόβλημα ως τώρα. Ήταν μια καταπληκτική ομαδική προσπάθεια. Όλα ξεκίνησαν από την άμυνά μας. Μετά από δύο παρατάσεις χθες έπρεπε να βρούμε ενέργεια και συγκέντρωσε, κάτι που κάναμε καλά. Πάντα μπαίνουμε σαν αουτσάιντερ, αλλά αυτό ίσως είναι καλό. Έχουμε δείξει πως μπορούμε να κερδίσουμε σχεδόν κάθε ομάδα. Θα αντιμετωπίσουμε μεγάλες ομάδες στο δεύτερο γύρο και θα προσπαθήσουμε για το καλύτερο».