Την ώρα που η Ελλάδα δοκιμάζεται, αλλά και χλευάζεται για την οικονομική της κατάσταση, υπάρχουν Έλληνες οι οποίοι φροντίζουν με έργα (κι όχι με λόγια) να κρατούν ψηλά την ελληνική σημαία και να δείχνουν σ’ όλη την υφήλιο ότι οι αξίες δεν έχουν χαθεί. Ένας απ’ αυτούς είναι ο 17χρονος μπασκετμπολίστας των εκπαιδευτηρίων Δούκα Γιώργος-Νεκτάριος Δελλής, ο οποίος έπαιξε τον πιο καθοριστικό ρόλο, ώστε το βραβείο «Premio Assoluto» στα 11α Διεθνή Βραβεία Giuseppe Sciacca των οποίων ατύπως επικεφαλής είναι η Αγία Έδρα του Βατικανού κι αφορούν νέους καλλιτέχνες, αθλητές, επιστήμονες ως 35 ετών, να περάσει στα χέρια του 11χρονου Κόντι ΜακΚάσλαντ.
Ο 17χρονος Έλληνας έμαθε την ιστορία, αλλά και τα καθημερινά μαθήματα ζωής που δίνει ο μικρός Κόντι και κατέθεσε την σχετική πρόταση στους υπευθύνους, οι οποίοι κι έκριναν ότι όντως το βραβείο αξίζει να περάσει στα χέρια του 11χρονου. Ενός παιδιού, του οποίου η μοίρα του «έπαιξε σκληρό παιχνίδι» πριν καν γεννηθεί, αλλά ο ίδιος κοίταξε κατάματα τα προβλήματά του κι έδειξε μοναδική γενναιότητα.
Ο 11χρονος Κόντι γεννήθηκε το 2001 με ανωμαλία στην καρδιά, με σύνδρομο της ουροδόχου κύστης (που όπως έλεγαν οι γιατροί δεν θα του έδινε περισσότερες από 24 ώρες ζωή), με ένα πόδι με 4 δάχτυλα και κοντύτερο από το άλλο και σαν βρέφος ήταν περισσότερο στα χειρουργεία παρά στην αγκαλιά της μητέρας του… Η μητέρα του, η Τίνα ΜακΚάσλαντ, όμως, ως κοινωνική λειτουργός, ήξερε πως «οι γιατροί σου λένε πάντα το χειρότερο δυνατό σενάριο». Εκείνη πίστεψε στο παιδί της, ακόμη και όταν έδωσε την συγκατάθεση να ακρωτηριαστούν τα -δίχως οστά κνήμης και γονάτων- κάτω άκρα του, σε ηλικία 15 μηνών, ώστε να μην χρειαστεί να καθίσει σε αναπηρικό καρότσι, αλλά να ζήσει με προσθετικά μέλη.
Η οικογένεια μετακόμισε από την Καλιφόρνια στο Τέξας και έκτοτε ο Κόντι έγινε τοπικός ήρωας, αφού ξεκίνησε να τρέχει, να κολυμπά και να παίζει χόκεϊ επί πάγου, ποδόσφαιρο και καράτε! Πλέον θέλει να συμμετάσχει στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο Ντε Τζανέιρο, στην κολύμβηση, αλλά και να γίνει γιατρός γιατί, όπως λέει, «θέλω να παίρνω τον πόνο από τους ανθρώπους»!
Η ιστορία αυτή, την οποία ο 17χρονος Γιώργος-Νεκτάριος έμαθε μέσω της εκπομπής της Όπρα Ουίνφρεϊ, συγκίνησε τον Έλληνα αθλητή, ο οποίος αποκάλυψε «… ότι «είδα μία φωτογραφία του Κόντι και σκέφτηκα πως αυτός πρέπει να βραβευθεί, διότι το χαμόγελο του Κόντι δίνει δύναμη σ’ όλους και αποδεικνύει πως δεν υπάρχουν δικαιολογίες».
Λόγια τα οποία κατά πως φαίνεται έπαιξαν σημαντικό ρόλο και στην κριτική επιτροπή των βραβείων (μέλος της οποίας είναι η αρχαιολόγος-επικοινωνιολόγος Βασιλική Μπαφατάκη, πρώτη μη Ιταλίδα σε παγκόσμιο επίπεδο!) κι έδωσαν το βραβείο στον μικρό Κόντι, ο οποίος για πρώτη φορά έκανε υπερατλαντικό ταξίδι για να βρεθεί στη Ρώμη και να παραλάβει αυτοπροσώπως το βραβείο του.
Εκεί είχε την ευτυχία να συναντηθεί με τον Γιώργο-Νεκτάριο, που τον πρότεινε για το βραβείο κι οι δυό τους συνομίλησαν για αρκετή ώρα, δίνοντας παράλληλα υποσχέσεις για νέες συναντήσεις τόσο στην Ελλάδα, όσο και στις ΗΠΑ!
Και μπορεί το κεντρικό πρόσωπο στην διάρκεια της απονομής του βραβείου (το οποίο έχει σχήμα καραβιού και φιλοτεχνήθηκε απ’ τον Έλληνα δημιουργό Σάκη Χειλέλη) να ήταν ο Κόντι, ωστόσο τα φώτα έπεσαν πάνω και στον 17χρονο Γιώργο-Νεκτάριο, ο οποίος τιμήθηκε με το βραβείο Κοινωνικής Ευαισθησίας κι Εθελοντισμού «Maria Grazia Balducci Rossi» απ’ τον παλαίμαχο γκαρντ των ΑΕΚ, ΠΑΟΚ, Κλαούντιο Κολντεμπέλα!
Εκτός του Κόντι ΜακΚάσλαντ και του Γιώργου-Νεκτάριου Δελή, στην Ιταλία τιμήθηκε κι ο Κύπριος ασημένιος Ολυμπιονίκης της ιστιοπλοΐας Παύλος Κοντίδης, καθώς κι ο καθηγητής Αρχαιολογίας Πέτρος Θέμελης (ανακάλυψη-αναστήλωση της Αρχαίας Μεσσήνης) και ο Πάτερ Αντώνιος Παπανικολάου, πρόεδρος της «Κιβωτού του Κόσμου».
Γ. Αδαμόπουλος