Φασούλας: «Τόση μικροψυχία σ’ έναν τόσο σπουδαίο αθλητή»…

«Πληρωμένη» απάντηση έδωσε ο Παναγιώτης Φασούλας στον Σαρούνας Μαρτσουλιόνις και στη… λάσπη που έριξε 34 χρόνια μετά την κατάκτηση του Ευρωμπάσκετ του 1987 από την εθνική Ελλάδας. Ο θρύλος της τότε Σοβιετικής Ένωσης και μετέπειτα της Λιθουανίας, ούτε λίγο, ούτε πολύ μιλώντας σε ισπανικό περιοδικό άφησε αιχμές για χρηματισμό της ομάδας της Σοβιετικής Ένωσης από Έλληνες! «Μερικοί Έλληνες μας πρόσφεραν χρήματα, φυσικά κανείς δεν το δέχτηκε, αλλά μόνο η πρότασή τους δημιούργησε αμφιβολίες στην ομάδα μας. Το πραγματικό πρόβλημα ήταν μεταξύ μας, λόγω της κακής επικοινωνίας μας. Εάν ο προπονητής είχε οργανώσει μια συνάντηση και είχε ρωτήσει τι πιστεύαμε για μια τέτοια προσφορά, θα είχαμε συντρίψει τους Έλληνες, είμαι σίγουρος. Αντ’ αυτού, ήμασταν σε σύγχυση και χάσαμε», ανέφερε ο Μαρτσουλιόνις, για να πάρει την «πληρωμένη» απάντηση από τον Φασούλα, ο οποίος έγραψε στον προσωπικό του λογαριασμό στο facebook.

«Αγαπητέ Σαρούνας,
δεν φανταζόμουν ποτέ ότι μπορεί να υπάρχει τόση μικροψυχία σε έναν τόσο σπουδαίο αθλητή όπως εσύ.
Ήδη από τις πρώτες μέρες μετά τον θρίαμβο της Ελλάδας το ’87 ακούγαμε ότι μας συκοφαντούσατε ως «ντοπαρισμένους».
Άλλωστε είχε προηγηθεί ο ρατσιστικός χαρακτηρισμός του προπονητή σας «Μαυριτανοί» για την Εθνική μας ομάδα.
Δεν πρέπει να λησμονείς ότι στο Ευρωμπάσκετ της Αθήνας, η Εθνική Ελλάδος πέραν από την ΕΣΣΔ κέρδισε δυο φορές την ενιαία τότε Γιουγκοσλαβία που είχε στις τάξεις της τον ανθό του τότε παγκόσμιου Μπάσκετ. Επίσης καλά θα θυμάσαι ότι το ’89 στο Ζάγκρεμπ η ΕΣΣΔ ηττήθηκε ξανά από την Ελλάδα.
Αντιλαμβάνομαι ότι οι ήττες της χώρας για τα χρώματα της οποίας αγωνιζόσουν τότε από την ανερχόμενη μπασκετικά Ελλάδα, προκάλεσαν ρωγμές στο προφίλ της αθλητικής υπερδύναμης.
Δεν πίστευα ποτέ όμως ότι θα σου άφηναν τέτοια συμπλέγματα, ώστε 34 χρόνια μετά να ακούγονται τέτοια ανυπόστατα ψεύδη όπως αυτό περί απόπειρας χρηματισμού.
Φαντάζομαι ότι αυτή θα έγινε κάτω από την μύτη των αξιωματούχων της ΕΣΣΔ που συνόδευαν την αποστολή σας…
Λένε ότι η αξία του ηττημένου δίνει δόξα στον νικητή.
Δυστυχώς μας το χάλασες, έστω και τρεισήμισι δεκαετίες μετά.
Με αθλητικούς χαιρετισμούς,
Παναγιωτης Φασούλας
(Απάντηση στον Σαρούνας Μαρτσουλιόνις για την πρόσφατη συνέντευξη του και αναφορά περί προσπάθειας χρηματισμού της Σοβιετικής Εθνικής Ομάδας Μπάσκετ το 1987)».