« Καλά, εντάξει δεν χτυπήθηκαν…»!!!

« Καλά εντάξει δεν χτυπήθηκαν», ήταν το σχόλιο του Γιώργου Βασιλακόπολού σχετικά με την εισβολή των ΜΑΤ στο χθεσινό αγώνα του Ικαρου Καλλιθέας με την ΑΕΚ και συμπλήρωσε : «Και εγώ τηλεόραση έβλεπα», μάλλον άλλο κανάλι θα λέγαμε εμείς!

Ο πρόεδρος της ΕΟΚ, μίλησε στο ραδιοφωνικό σταθμό Sentra 103,3 και ούτε λίγο ούτε πολύ, έριξε το φταίξιμο στο ποδόσφαιρο, ενώ για  απεργία των παικτών του ΠΣΑΚ δεν δίστασε να πει πως είναι κατευθυνόμενη,.

Παράλληλα, ο Γιώργος Βασιλακόπουλος μίλησε και για την Α2, λέγοντας πως οι παίκτες ασφαλίζονται ιδιωτικά εδώ και τρία χρόνια , χωρίς όμως να σχολιάσει κάτι περαιτέρω για την κατηγορία.

Αναλυτικά:

Για τους ισχυρισμούς κάποιων για πρωτάθλημα φαρσοκωμωδία και “τραβεστί”:

“Οι ισχυρισμοί αυτοί και οι χαρακτηρισμοί “τραβεστί” είναι πάρα πολύ σκληροί για ένα άθλημα. Δεν μπορώ να το ανεχτώ. Δώσαμε το δικαίωμα κάποιοι να το χαρακτηρίζουν έτσι όπως “τραβεστί”, φαρσοκωμωδία όπως είδα σε κάποιο μεγάλο κανάλι χτες και γενικά σε όλους τους ανθρώπους που δεν νομίζω να χαίρονταν αν το μπάσκετ θα ήταν στο επίπεδο που θα έπρεπε να είναι.

Δώσαμε το δικαίωμα εμείς σε αυτούς που αποστρέφονται το μπάσκετ να κάνουν αυτούς τους χαρακτηρισμούς στην προσπάθεια τους να το απαξιώσουν τελείως. Χαίρεται κανένας πραγματικός φίλος του μπάσκετ για αυτά που συνέβησαν το σαββατοκύριακο ή, τον τελευταίο καιρό με τον πόλεμο αυτό, με τις ανακοινώσεις, τον χαρτοπόλεμο, τις ύβρεις; Όχι. Χαίρονται αυτοί που θέλουν να βάλουν το μπάσκετ στο περιθώριο”.

Για το ποιοι είναι αυτοί που θέλουν να βάλουν στο περιθώριο το μπάσκετ:

Είναι ακριβώς το άθλημα που θέλει να πάρει την οικονομική πίτα ολόκληρη για τον αθλητισμό. Το ποδόσφαιρο, όχι οι συνάδελφοι μου στην ΕΠΟ. Αντίθετα είναι κάποια συμφέροντα γύρω από το ποδόσφαιρο ακόμα και συνάδελφοι σας, οι οποίοι περιμένουν την κατάλληλη στιγμή ώστε να βάλουν το μπάσκετ στο περιθώριο. Γιατί το μπάσκετ έχει ενοχλήσει όλα αυτά τα τελευταία χρόνια και είχε το μεγαλύτερο κομμάτι της πίτας για ένα διάστημα. Επίσης ακόμα και σήμερα θεωρείται το εθνικό μας σπορ. Να μιλήσουμε ανοιχτά, περιμένανε μια αποτυχία σε μια μεγάλη διοργάνωση όπως αυτή στην Τουρκία. Αν είμαστε ένα άθλημα με την ιστορία του ποδοσφαίρου μια τέτοια θέση θα θεωρούνταν υπερθρίαμβος.

Εμείς σας λέμε ήταν αποτυχία γιατί έχουμε δημιουργήσει μεγάλες προσδοκίες και είμαστε μια παγκόσμια δύναμη. Εάν όμως πηγαίναμε κι εμείς και κερδίζαμε την Αγκόλα δεν θα λέγαμε ότι ήταν θρίαμβος. Εσείς όμως όλοι παρουσιάζετε ως θρίαμβο αυτό που συνέβη στην Ν. Αφρική. Εμείς δώσαμε το δικαίωμα σε όλο αυτό τον κόσμο να μιλάει για πρωτάθλημα ανέκδοτο, φαρσοκωμωδία. Βάζουμε τα δάχτυλά μας να βγάλουμε τα μάτια μας”.

Για το αν είναι μέρος της κόντρας με το μπάσκετ και κομμάτι της αθλητικής ηγεσίας:

“Ένα μέρος της αθλητικής ηγεσίας, ναι. Είναι ένα σύστημα το οποίο προσπαθεί να κυριαρχήσει στο μπάσκετ, στο οποίο υπάρχει και ένα μέρος της αθλητικής ηγεσίας μέσα. Ενδεχομένως να υπάρχουν και άλλες επιδιώξεις. Παίζεται ακριβώς θέμα εξουσίας, ποιος θα κυριαρχήσει σε όλους τους τομείς του μπάσκετ γιατί και στο μπάσκετ υπάρχουν και άλλα συμφέροντα από πίσω”.

Για το αν ο ΠΣΑΚ είναι βαλτός:

“Δυστυχώς, όχι ότι είναι βαλτός, αλλά έχουν καταφέρει να υπηρετούν αυτούς τους στόχους που είναι και κατευθυνόμενοι πολλές φορές από υπαλλήλους”.

Για το ασφαλιστικό και την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη:

“Στην Α1 ποιο είναι το ασφαλιστικό; Στην Α1 έχουμε τώρα απεργία, αλλά ποιο είναι το ασφαλιστικό; H Α2 δεν έχει ξεκινήσει το πρωτάθλημα της να δούμε τι γίνεται. Στην Α2 επί μια τριετία υπάρχει ιατροφαρμακευτική περίθαλψη με εταιρία που μας υποδεικνύουν οι παίκτες”.

Για το θέμα της ΕΕΟΔΑΚ:

“Ήδη σε ανακοίνωση που βγάλαμε με τον υφυπουργό κύριο Νικητιάδη, την βεβαίωση δηλαδή που βγάλαμε, ότι θα υπάρχουν συγκεκριμένες προθεσμίες μέσα στις οποίες θα πρέπει να εκδίδονται οι αποφάσεις. Αυτό ειπώθηκε δημόσια, αλλά θα πρέπει να υπάρξει και μια νομοθετική παρέμβαση”.

Για την απόφαση του ΠΣΑΚ να προχωρήσει στην απεργία κόντρα στο αίτημα του υφυπουργού και της ΕΟΚ:

“Η απεργία είναι ενός κομματιού του ΠΣΑΚ. Είναι το έσχατο μέσο, είναι κορυφαία απόφαση δεν είναι ένα απλό πράγμα δυο μέρες πριν να ξεκινήσει το πρωτάθλημα να μαζευόμαστε και με εξουσιοδοτήσεις να λέμε ότι πάμε σε απεργία. Δεν είναι σοβαρά πράγματα αυτά. Λέτε συνέχεια το τι συμβαίνει στην Ευρώπη. Θέλετε να τα εφαρμόσουμε αυτά που συμβαίνουν στην Ευρώπη; Τα ξέρω καλύτερα απ’ όλους. Θέλετε να θεωρήσουμε ότι ο αθλητής είναι εργάτης; Να δούμε σε τί δίκαιο, που μιλάνε για εργατικό δίκαιο και για συλλογικές συμβάσεις στα έγγραφά τους; Που μιλάνε για εργασιακό μεσαίωνα; Θέλετε να εφαρμόσουμε την ελεύθερη κυκλοφορία των εργαζομένων η οποία επικρατεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση; Ποιος έδωσε την μάχη για τον Έλληνα καλαθοσφαιριστή επί χρόνια ολόκληρα; Ο ομιλών έδωσε την μάχη μόνος του σχεδόν και την έδωσε και στην Ευρώπη για τον Ευρωπαίο καλαθοσφαιριστή. Ξέρετε τι συμβαίνει στην Γαλλία, την Ιταλία, την Ισπανία ή, τη Γερμανία; Δεν υπάρχουν όρια, βάζεις όσους ξένους θέλεις μέσα στα Ευρωπαϊκά πρωταθλήματα. Εμείς δώσαμε τη μάχη, ούτε ο ΠΣΑΚ ούτε κανένας”.

Για το αν μπορεί να βρεθεί λύση και για την χθεσινή εικόνα που θύμισε… Πολυτεχνείο:

Δεν χτυπήθηκαν παίκτες κι εγώ τηλεόραση έβλεπα, δεν είναι Πολυτεχνείο. Βεβαίως και η ομοσπονδία και ο ΕΣΑΚΕ και η Πολιτεία θα αναλάβουμε τις ευθύνες μας, αλλά χρειάζεται ψυχραιμία και σύνεση. Στην συνάντηση που είχα με τον υφυπουργό νόμιζα ότι η κατάσταση θα εκτονώνονταν γιατί ήδη τρία από τα θέματα είχαν γίνει αποδεκτά. Όταν πηγαίνεις σε μια διαπραγμάτευση δεν μπορείς να λες έξι αιτήματα έχω και θέλω και τα έξι να λυθούν και μετά να βγάζεις και το έβδομο και το όγδοο και το ένατο αίτημα”.

Για την επόμενη μέρα και την διάσπαση που επικρατεί στον ΠΣΑΚ:

“Νομίζω ότι όλοι οι σημαντικοί παίκτες δεν συμφωνούν με αυτά που συνέβησαν στον χώρο των Ελλήνων καλαθοσφαιριστών, άλλωστε υπάρχουν παίκτες που σε 15 χρόνια μπάσκετ έχουν κάνει 14 μεταγραφές. Ούτε με αυτό πιστεύω να συμφωνείτε, γιατί μπαίνουν και τα θέματα της μετακίνησης, αλλά αυτά τα θέματα χρειάζονται μελέτη. Δεν λέμε όχι, να πάρει κάποιος μεταγραφή και τρεις φορές μέσα σ’ ένα χρόνο αλλά θα πρέπει να κοιτάξουμε πως θα αποκλείσουμε το θέμα της συναλλαγής και της απαξίωσης του πρωταθλήματος μέσα από αυτές τις μετακινήσεις.

Να κάτσουμε σε ένα τραπέζι και να βρούμε ακριβώς την διατύπωση και τις λύσεις. Δεν είναι μαύρο κόκκινο. Σήμερα όλοι όσοι είμαστε στον χώρο του μπάσκετ, μας διακατέχει μια θλίψη για όλα αυτά που συμβαίνουν. Νομίζω έστω και μέσα από αυτή την κατάσταση θλίψης που υπάρχει, θα βγει κάτι καλό και θα δώσει την δυνατότητα σε αυτούς που πρέπει να σκεφτούν πιο ώριμα, να επικρατήσει η ψυχραιμία και η ωριμότης ώστε να βρούμε μια λύση εφικτή. Θα πρέπει να λαμβάνουμε υπόψη ότι όταν διατυπώνουμε αιτήματα πρέπει να βλέπουμε ποια είναι η κατάσταση στην κοινωνία και να μην την προκαλούμε”.

Για την εκτίμησή του για την στάση των παικτών:

“Αυτή την στιγμή στρέφουμε την κοινωνία εναντίον μας και αυτό είναι η επιδίωξη και των αντιπάλων του μπάσκετ. Να στρέψουν την κοινωνία ενάντια στο μπάσκετ, να το απαξιώσουν και δυστυχώς το κάνουν και άνθρωποι που αγαπάνε το μπάσκετ. Θα το καταφέρουν αν συνεχίσουν έτσι, γιατί το μπάσκετ έχει βαθιές ρίζες στην ελληνική κοινωνία και προσπαθούν να το ξεριζώσουν, αλλά δεν θα το πετύχουν όμως”.

Για το αν έχει το μπάσκετ την δύναμη και τις αντιστάσεις να ορθώσει το ανάστημά του:

“Τα έχει όλα το μπάσκετ. Απλά να επικρατήσει η ωριμότητα, η ψυχραιμία και να υπάρξει και σεβασμός των αξιών, γιατί θα τα ισοπεδώσουμε όλα στο τέλος. Νομίζω έστω και μέσα από αυτή την θλίψη που δημιουργήθηκε θα ξεπεταχτεί κάτι καλό. Σήμερα θα παρθούν κάποιες πρωτοβουλίες”.

Για το αν θα καθίσει ξανά με τον ΠΣΑΚ και τον Λάζαρο Παπαδόπουλο στο ίδιο τραπέζι:

“Είμαι ένας άνθρωπος που έχει υβριστή κατά κόρον τον τελευταίο καιρό. Δεν έχω καμία επιθυμία να καθίσω προσωπικά, αλλά οι θέσεις του θα μεταφερθούν. Δεν είναι δυνατό και πέραν αυτού ειπώθηκε ότι δεν μπορεί η ΕΟΚ να διοργανώσει ούτε παιδική χαρά και μας έχουν χαρακτηρίσει ως “δολοφόνους” του αθλήματος. Άνθρωποι οι οποίοι έχουν φτάσει το άθλημα δυο φορές να είναι πρωταθλητής στην Ευρώπη, Παγκόσμιοι πρωταθλητές και σε εφήβους και σε παίδες, είναι κουβέντες που λέγονται γιατί παίζεται και παιχνίδι εξουσίας στον χώρο του μπάσκετ. Εδώ φτάσαμε να παίρνουμε αιτήματα ακόμα και για συνδιοίκηση, στο πως θα οργανωθούν τα πρωταθλήματα ή μπαίνουν και τα θέματα της βίας. Ο αθλητισμός δεν παράγει βία. Πρώτα απ’ όλα αλλά στα θέματα της βίας δεν μπορεί να αποφασίσει η ομοσπονδία ή, ο ΕΣΑΚΕ, είναι γενικότερα της αθλητικής κοινωνίας. Επίσης έχουμε και κάποιους κυρίους που λένε ότι η ομοσπονδία δεν μπορεί να διοργανώσει πρωτάθλημα όταν έχουμε διοργανώσει Παγκόσμια πρωταθλήματα, Ευρωπαϊκά, Ολυμπιακούς αγώνες και δεν μπορούμε να οργανώσουμε ένα πρωτάθλημα; Δεν μπορεί να γίνει συζήτηση σε αυτό το επίπεδο”.

Για το αν έχει αποδυναμωθεί ο ΕΣΑΚΕ:

“Από όλες τις ΚΑΕ, δύο οικογένειες αν φύγουν θα είναι πλήγμα για το μπάσκετ.

Για το αν μπορούν να δώσουν λύση οι οικογένειες Αγγελόπουλων, Γιαννακόπουλων:

“Ότι ήταν να κάνουν οι δυο οικογένειες το έκαναν από την πλευρά τους, εμείς τι κάνουμε. Βλέπω ότι η γενική κατεύθυνση είναι ότι φταίνε όλοι. Ο Ελύτης είχε πει ότι όπου υπάρχει ο μέσος όρος εγώ παύω να υπάρχω. Δεν φταίνε όλοι. Κάποιοι φταίνε πολύ, άλλοι λίγο, κάποιοι καθόλου. Μόνο έτσι εκτονώνουμε την κατάσταση, εάν αποδίδουμε και δημόσια τις ευθύνες. Εντός της ημέρας θα υπάρξουν πρωτοβουλίες, έχουμε ορισμένα θέματα που έχουν λυθεί”.

Για τα θέματα που έχουν λυθεί:

“Για την Α2 δεν υπάρχει αυτή την στιγμή θέμα ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, έχει τελειώσει αυτό, είπαμε πως θα το κάνουμε όπως το κάναμε τα προηγούμενα χρόνια και θα αναλάβει τα έξοδα η Ελληνική Ομοσπονδία του μπάσκετ. Το δεύτερο είναι ο ΕΕΟΔΑΚ. Είπαμε ότι και τα δυο όργανα θα πρέπει εντός 45 ημερών να βγάζουν αποφάσεις. Το θέμα της επιτροπής επαγγελματικού αθλητισμού. Πρέπει να καταργηθεί. Είχα πει ότι ήταν μια αρλούμπα. Το θέμα της κάλυψης της εγγυητικής. Όταν εγώ ήμουν στην επιτροπή που νομοθετούσε, εγώ ζητούσα 50% να είναι του προϋπολογισμού η εγγυητική και ο ΠΣΑΚ έλεγε να πάει στο 20%. Γι’ αυτό σας λέω δεν φταίνε όλοι”.

Προς ποια κατεύθυνση θα κινηθούν οι πρωτοβουλίες που θα λάβουν:

“Όχι της επίλυσης αλλά της επικράτησης της ειρήνης. Τώρα υπάρχουν ορισμένα αιτήματα τα οποία δεν είναι δυνατό να επιλυθούν σήμερα. Μην επιμένουν οι παίκτες τόσο πολύ και μην παρασύρονται από τους δικηγόρους και μιλούν για εργασιακό, ότι είναι εργάτες, ότι πρέπει να εφαρμοστεί το εργατικό δίκαιο. Να προσέξουν πάρα πολύ γιατί μετά θα έχουμε άλλες ενστάσεις όπως έχουμε σε άλλες χώρες. Θα μας ζητήσουν τότε ότι παρανόμως ισχύει εδώ το καθεστώς που ισχύει για τις μετακινήσεις των παικτών. Να το προσέξουν και να το εκτιμήσουν οι παίκτες αυτό. Ότι εμείς έχουμε εξασφαλίσει θέσεις άθλησης για όλους τους Έλληνες παίκτες σε Α1 και Α2.

Στην Α2 επιτρέπεται μόνο ένας ξένος, στις άλλες χώρες ξέρουν πόσους έχουν στην Α2; Βλέπουν μόνο όσα θέλουν. Όχι θα πρέπει να τα βλέπουμε τα θέματα με αίσθημα ευθύνης, να προσέξουν πολύ καλά. Εγώ έχω κάνει όλο τον κύκλο και η ιστορική μου διαδρομή στον χώρο είναι καταγεγραμμένη δεν διεκδικώ δάφνες, αλλά διεκδικώ να αφήσω το μπάσκετ δυνατό και να έχει συνέχεια και όχι να υπάρχουν τα φαινόμενα που υπάρχουν σήμερα. Αυτοί που ονειρεύονται να γίνουν κυρίαρχοι στο μπάσκετ ν’ αφήσουν αυτές τις φιλοδοξίες, δεν υπάρχουν τέτοια θέματα και δεν θα το καταφέρουν. Εμείς αγωνιζόμαστε για τους παίκτες ας το καταλάβουν. Δεν είναι θέμα κυρίαρχο αν θα βγαίνει η απόφαση σε 45 ημέρες είναι θέμα και βεβαίως θα πρέπει να λυθεί αλλά δεν είναι το κυρίαρχο”.

Για το αν θα πάει σε πόλεμο με τα κέντρα εξουσίας για την οικονομική πίτα:

“Εγώ την ημέρα που βρισκόμουν στον ΟΠΑΠ και αγωνιζόμουν για κάποια θέματα, για τα πρωταθλήματα της Α1 ανδρών-γυναικών, της Α2 και της Β’ εθνικής, είχαμε ανακοινώσεις με χαρτοπόλεμο και ύβρεις. Δηλαδή αυτή την στιγμή με τι ανάστημα θα πας να συζητήσεις με τους χορηγούς, με τον ΟΠΑΠ, με τα κανάλια; Γι ‘ αυτό μιλάω για απαξίωση. Εάν το κανάλι λέει να δώσω δέκα και να τα μοιράσω τώρα θα λέει δώστα όλα στους άλλους που δεν έχουν τέτοια ζητήματα. Το ίδιο και ο ΟΠΑΠ γιατί να επενδύσει; Εκείνη την ημέρα που ήμουν στον ΟΠΑΠ έβγαιναν ανακοινώσεις εναντίον της ΕΟΚ, εναντίον του μπάσκετ, ακούσαμε και κουβέντες να διαλυθούν όλα και να ξεκινήσουμε από την αρχή. Είναι σοβαρά πράγματα αυτά; Είναι δυνατό να αφήσουμε το μπάσκετ να πεθάνει; E! Βέβαια αυτός (Παπαδόπουλος) δεν έχει αγωνιστεί μια ζωή για να φέρει το μπάσκετ εκεί που είναι. Μην τους βάζουμε όλους μέσα σε ένα τσουβάλι. Πρέπει να προσέξουν οι αθλητές γιατί πολλά από τα αιτήματα των παικτών έχουν ήδη γίνει αποδεκτά και δυστυχώς αυτό αποκρύπτεται. Πολλά από τα αιτήματα των παικτών πρέπει να διατυπώνονται με ιδιαίτερη προσοχή γιατί μπορεί να οδηγήσουν σε άλλες καταστάσεις που σήμερα κανείς δεν τις εύχεται για τον Έλληνα μπασκετμπολίστα”.

Για τον προπονητή της εθνικής:

“Θα έχουμε νέα προς τα τέλη Νοεμβρίου με αρχές Δεκεμβρίου. Κάνουμε κάποιους κατάλογους, βάζουμε κάποιους υποψήφιους άλλα δεν έχουμε ξεκινήσει. Θα είναι ο καλύτερος δυνατός με όρους που θα μπορεί να ανταποκριθεί η Ελληνική κοινωνία. Στις προτιμήσεις είναι πρώτος ο Έλληνας και αν δεν βρούμε Έλληνα να συμφωνήσουμε, θα οδηγηθούμε σε άλλη λύση. Δεν μπορούμε να αφήσουμε την ομάδα ακέφαλη”.