aris-cska_nick-galis-cupΆρης και ΤΣΣΚΑ Μόσχας θ΄ αναμετρηθούν στον τελικό του 1ου τουρνουά «Nick Galis Cup» προς τιμή του Νίκου Γκάλη. Οι “κιτρινόμαυροι” νίκησαν με 66-48 την τουρκική ομάδα και πήραν πρώτοι το εισιτήριο για τον τελικό του τουρνουά, εκεί όπου θ’ αντιμετωπίσουν την ΤΣΣΚΑ Μόσχας, που επικράτησε στο δεύτερο παιχνίδι τον Παναθηναϊκό. Μία νίκη που ήρθε στο τελευταίο δευτερόλεπτο διά χειρός Φριτζόν, ο οποίος πέτυχε το τρίποντο, κέρδισε και το φάουλ απ’ τον Γκιστ κι έγραψε το τελικό 68-67 υπέρ των Ρώσων.

Ο Άρης έκανε το ντεμπούτο του με τον καλύτερο δυνατόν τρόπο πραγματοποιώντας μια πολύ καλή εμφάνιση η οποία και συνοδεύτηκε με νίκη κόντρα σε μια από τις καλύτερες ομάδες της Τουρκίας, την Μπάνβιτ στην αναμέτρηση που άνοιξε την αυλαία του διήμερου τουρνουά «Nick Galis Cup» προς τιμή του Νίκου Γκάλη.
Αυτοί δυστυχώς που δεν θέλησαν να τιμήσουν με την παρουσία τους και την νέα αυτή προσπάθεια που κάνουν οι «κίτρινοι» αλλά και τον πολύ σπουδαίο αυτό αθλητή (όπως και τις πολύ μεγάλες ομάδες που θα ήταν επίσης στο γήπεδο) ήταν οι οπαδοί των Θεσσαλονικέων. Κάτι που μάλιστα δεν το συνηθίζουν γιατί πάντα έχουν δηλώσει δυναμικά το παρών σε κάθε τι που αφορά την αγαπημένη τους ομάδα. Οι πληροφορίες βέβαια αναφέρουν ότι έπαιξε καθοριστικό ρόλο και η ποδηλατοδρομία που διοργάνωσε ο Δήμος Θεσσαλονίκης και πραγματοποιούταν την ίδια ώρα σε κεντρικούς δρόμους της πόλης δυσκολεύοντας σε πολύ μεγάλο βαθμό την πρόσβαση των φιλάθλων στο Nick Galis Hall.

Σε αγωνιστικό επίπεδο ο Άρης είχε ένα πολύ καλό πρώτο ημίχρονο με τον Βεζένκοφ να πρωταγωνιστεί επιθετικά, με την πάντα σημαντική επιθετικά παρουσία και εμπειρία του Μοχάμεντ Πάσαλιτς τον Νίκο Γκίκα να «μοιράζει» ασίστ ενώ και ο Ντρου Νεϊμικ έδειξε αρκετά καλά στοιχεία όπως και οι Αμερικανοί Τόμας και Ρίντ. Το πρώτο μέρος έληξε με 35-18.

Στο τέλος του πρώτου δεκαλέπτου μπήκε στο γήπεδο η ΤΣΣΚΑ και πήρε θέση στις ειδικά διαμορφωμένες θέσεις γι΄ αυτούς πίσω από το ένα καλάθι ενώ στο τέλος του δεύτερου πήρε τη θέση του και ο Παναθηναϊκός.

Από πλευράς Μπάνβιτ προσπάθησε αρκετά να… κρατήσει τις ισορροπίες ο Ερλ Ρόλαντ αν και ήταν αρκετά μόνος. Στο δεύτερο μέρος του αγώνα ο ρυθμός έπεσε οι «κίτρινοι» δεν απέφυγαν τα λάθη, ενώ οι φιλοξενούμενοι βελτίωσαν αρκετά την απόδοση τους και η διαφορά μειώθηκε αλλά χωρίς να πέσει κάτω από τους 10. Ο Αλεξάντερ Βεζένκοφ συνέχισε το…βιολί με Τόμας και Ρίντ να …σιγοντάρουν σταθερά και τους Ρόλαντ και Καντάν να πρωταγωνιστούν για την ανατροπή η οποία όμως δεν ήρθε ποτέ και ο Άρης πήρε την πρώτη του νίκη με 66-48.

Μπάσκετ, αναμνήσεις σε μια ξεχωριστή μέρα για έναν πάντα ξεχωριστό Νίκο Γκάλη

galis_manos-papadopoulos-pao-vraveusiΟ Νίκος Γκάλης είναι πάντα κάτι ξεχωριστό στην καρδιά του κάθε “αρειανού” φιλάθλου αν και σίγουρα δεν ήταν καθόλου ωραίο το μισογεμάτο γήπεδο και εφόσον ήταν μια μεγάλη γιορτή με ευρωπαική μπασκετική “αύρα” . Ο «Νικ» πάντως με την είσοδο του στο γήπεδο μαζί με την σύζυγο του και την κορούλα του λίγη ώρα πριν την έναρξη της αναμέτρησης καταχειροκροτήθηκε από τους φιλάθλους που είχαν γεμίσει περίπου το μισό γήπεδο ενώ στις πρώτες του δηλώσεις με τις οποίες καλωσόρισε όλους τους παρευρισκόμενους είπε τα εξής : «Θέλω να ευχαριστήσω τον κόσμο και τις ομάδες, που ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση και είναι σήμερα εδώ. Χαίρομαι που και η ομάδα ποδοσφαίρου δείχνει να βρίσκει τον δρόμο της. Πρέπει όλοι μαζί ενωμένοι να κάνουμε και πάλι τον Άρη, μεγάλο και δυνατό».

Ο πρόεδρος της ΚΑΕ Άρης Λευτέρης Αρβανίτης δήλωσε από την πλευρά του :
«Σας καλωσορίζουμε στο 1ο τουρνουά Nick Galis Cup, στα 100 χρόνια του συλλόγου. Η ομάδα περνάει δύσκολες στιγμές. Αν όλοι μαζί ενωμένοι γίνουμε συμμέτοχοι και κοινωνοί της προσπάθειας ο Άρης θα επιστρέψει εκεί που ανήκει. Πρέπει να κάνουμε τον Άρη όπως τον παραλάβαμε από τους πατεράδες μας και τους παππούδες μας. Μεγάλο, πρωταγωνιστή, δυνατό και πρωταθλητή. Αυτό θα γίνει μόνο αν δώσουμε ο ένας το χέρι στον άλλον. Θα ήθελα να ευχαριστήσω τις ομάδες που δέχθηκαν την πρόσκληση μας, για να τιμήσουν τον Άρη και τον Νίκο Γκάλη. Ευχαριστώ ακόμη το διοικητικό προσωπικό της ΚΑΕ που έκανε ότι καλύτερο μπορούσε γι΄ αυτό το τουρνουά, ώστε να είναι αντάξιο της ιστορίας του Άρη και του Νίκου Γκάλη».

No 702245Στη συνέχεια ο Νίκος Γκάλης χαιρέτισε ξεχωριστά κάθε έναν από τους παίκτες του Άρη αλλά και της Μπάνβιτ .

Αγωνιστικά οι Θεσσαλονικείς πήγαν πολύ καλά ενώ στην ανάπαυλα του ημιχρόνου ακολούθησαν και οι ανάλογες βραβεύσεις. Συγκεκριμένα τιμήθηκε ο Αστέριος Μπούσιος το γηραιότερο μέλος του Άρη και το βραβείο το έδωσε ο κ. Στάθης Ρούσος.

Επίσης τιμήθηκε ο κ. Πέτρος Ράσογλου για την παρουσία της οικογένειας του στον Αρη και στις δηλώσεις του αφιέρωσε το βραβείο αυτό στον πατέρα του Αχιλλέα διευθυντή επί χρόνια του ΑΣ υπό την παρουσία του οποίου υπέγραψε το δελτίο του ο Νίκος Γκάλης όπως χαρακτηριστικά ανέφερε. Η βράβευση έγινε από τον πρόεδρο της ΚΑΕ Άρης Κ. Λευτέρη Αρβανίτη.

Όμως επειδή δεν υπάρχουν μόνο οι επιφανείς άνθρωποι σε μια ομάδα αλλά και αυτοί που δουλεύουν γιαυτή πίσω από…τα φώτα της δημοσιότητας η ΚΑΕ Άρης τίμησε έναν άνθρωπο ο οποίος δούλευε για χρόνια πολλά είτε στο Παλέ (τώρα Nick Galis Hall) ή στο Κλεάνθης Βικελίδης και αναφερόμαστε στον Σόλων Υψηλάντη, Την βράβευση του οποίου την έκανε ο εξωδιοικητικός παράγοντα Θανάση Πιάκης. Όμως επειδή μπάσκετ δεν είναι μόνο τα σαράντα αγωνιστικά λεπτά αλλά και πολιτισμός και φιλανθρωπία η ΚΑΕ Άρης θέλησε να συμμετάσχει και σ’ αυτό.

Οι Charity Idols είναι μια μη κερδοσκοπική οργάνωση όπου διάσημοι άνθρωποι του αθλητισμού δίνουν κάποια από τα ενθύμια τους προκειμένου να βγούνε σε δημοπρασία και στη συνέχεια τα χρήματα δίνονται σε μια φιλανθρωπική οργάνωση που θα επιλέξει το άτομο που έδωσε το ενθύμιο.

Έτσι με πρωτοβουλία της «κίτρινης» ΚΑΕ οι αρχηγοί όλων των ομάδων (Σπύρος Μούρτος Βίκτωρ Κριάπα, Δημήτρης Διαμαντίδης, Κιθ Σίμονς) παρέδωσαν υπογεγραμμένες τις φανέλες του στον Νίκο Γκάλη ο οποίος και της έδωσε στον υπεύθυνο των Charity Idols. Τα χρήματα από την δημοπρασία θα δοθούν στο Παιδικό χωριό SOS στο Πλαγιάρι.

Τέλος, ο Νίκος Γκάλης μπορεί να πέτυχε πάρα πολλά με την φανέλα του Άρη και να τον έχουν συνδυάσει όλοι με τον σύλλογο της ομάδας της Θεσσαλονίκης όμως ο μεγάλος αυτός παίκτης αγωνίστηκε και με την φανέλα του Παναθηναϊκού. Έτσι ο Μάνος Παπαδόπουλος, αντιπρόεδρος της ΚΑΕ ΠΑΟ του παρέδωσε τιμητική πλακέτα για λογαριασμό των «πρασίνων» αφού τελικά ο πρόεδρος Δημήτρης Γιαννακόπουλος δεν ταξίδεψε στην συμπρωτεύουσα.

Ο «γκάγκνστερ» φανερά ευχαριστημένος από την εκδήλωσε και από όσα έζησε στην διάρκεια της ημέρας σχολίασε μετά το τέλος και της τελευταίας βράβευσης την εμφάνιση του νέου Άρη «Είμαι πολύ χαρούμενος από την παρουσία της ομάδας, είναι βέβαια νωρίς αλλά πιστεύω ότι θα πάμε καλά». Όσον αφορά την πρόταση για να έρχεται πιο συχνά ο Νίκος Γκάλης δήλωσε χαμογελώντας «Αν είναι να κερδίζουμε να έρχομαι κάθε μέρα…»

Τα δεκάλεπτα: 16-11, 35-18, 46-31, 66-48.

Άρης (Πρίφτης): Πάσαλιτς 6 (2), Γκίκας 7 (1), Ριντ 6, Τόμας 10 (1), Πουλιανίτης, Χαρίσης, Καραθανάσης, Βεζένκοφ 25 (2), Νέιμικ 7, Μούρτος 1, Σίμτσακ 4.

Μπάνβιτ (Λούκιτς): Βεϊσέλο 2, Ρόουλαντ 11 (2), Καντάν 8 (1), Ετζ 3 (1), Ντέιβις 7, Μεχία, Βερεμένκο 4, Σίμονς 5 (1), Γκετσίμ 2, Μουτάφ, Οζέρ 6 (2).

Οι δηλώσεις των πρωταγωνιστών του ματς Άρης – Μπάνβιτ

Πρίφτης: «Θέλουμε τον κόσμο δίπλα μας»
Θετικά ήταν τα πρώτα συμπεράσματα που έβγαλε ο προπονητής Δημήτρης Πρίφτης για τον νέο Άρη και η ικανοποίηση για την καλή αυτή εικόνα φάνηκε και στις δηλώσεις του: «Είναι γεγονός ότι δεν περίμενα να κερδίσουμε τόσο εύκολα. Ήταν όμως ένα καλό βράδυ για μας. Είχαμε καλό ρυθμό, καλό μακρινό σουτ, ο αντίπαλος ήταν λίγο κουρασμένος λόγω του χθεσινού φιλικού, όμως αυτό δεν στερεί τίποτα από το μπράβο που πρέπει να πούμε στα παιδιά για την προσπάθεια που έκαναν σήμερα. Από την άλλη όμως δεν σημαίνει και τίποτα, γιατί ήταν ένα φιλικό παιχνίδι προετοιμασίας έστω και λίγο ιδιαίτερο για μας λόγω του εορτασμού.
Αναφορικά με το ότι είδαμε να χρησιμοποιεί και τους δώδεκα παίκτες που είχε στη διάθεση του ο Έλληνας τεχνικός το αιτιολόγησε: «Θα προσπαθήσω να χρησιμοποιήσω όλα τα παιδιά και να τρέξουμε στο γήπεδο ιδίως όταν αγωνιζόμαστε στην έδρα μας. Όμως θα πρέπει να είμαστε και λίγο πιο συνετοί γιατί σε κάποια χρονικά σημεία πήγαμε στην υπερβολή και οι αποφάσεις μας δεν ήταν οι σωστές».

Ο τεχνικός των «κιτρίνων» πάντως δεν θέλησε να περιορίσει με την αναφορά κάποια συγκεκριμένης χρονικής στιγμής αναφορικά με το πότε θα είναι έτοιμη η ομάδα: «Ποτέ δεν νιώθεις έτοιμος εντελώς με την έννοια ότι πάντα θα υπάρχουν πράγματα που πιστεύεις ότι θα έπρεπε να έχεις κάνει ή που θα μπορούσες να κάνεις. Αυτό γίνεται πάντα… Θα πρέπει να είμαστε ταπεινοί και μετρημένοι και να ξέρουμε ποιοι είμαστε. Μέρα με τη μέρα και παιχνίδι με το παιχνίδι πιστεύω θα βελτιωνόμαστε συνέχεια».

Η προσέλευση του κόσμου ήταν σαφώς πολύ μικρότερη του αναμενομένου και αυτό σίγουρα δεν μπορούσε να μην σχολιαστεί και από τον Δημήτρη Πρίφτη: «Κόσμο είναι γεγονός ότι περιμέναμε περισσότερο, όχι τόσο για την δική μας παρουσία αλλά για την τιμή που έπρεπε να κάνουν όλοι προς το πρόσωπο του Νίκου Γκάλη με την παρουσία τους εδώ. Τους περιμένουμε στα επόμενα παιχνίδια και τους θέλουμε δίπλα μας όλη τη χρονιά».

Γκίκας: «Βγάλαμε πολύ θετική ενέργεια»
Ο Νίκος Γκίκας ο οποίος ήταν ένας από τους καλύτερους παίκτες του χθεσινού Άρη δήλωσε με το τέλος του αγώνα για την πρώτη αυτή αναμέτρηση του διήμερου τουρνουά: «Καλή αρχή στην ομάδα, ήταν το πρώτο παιχνίδι μπροστά στον κόσμο μας, μεγάλο μπράβο στην ΚΑΕ για την ιδέα να κάνει ένα φιλικό προς τον Νίκο Γκάλη για να τον τιμήσει για όσα έχει προσφέρει στο Ελληνικό μπάσκετ. Βγάλαμε πολύ ενέργεια στο παρκέ, μην ξεχνάμε ότι η Μπάντβιτ έδωσε χθες ένα φιλικό με την ΤΣΣΚΑ και φάνηκε και στο γήπεδο ότι η αντίπαλος μας ήταν κουρασμένη. Πάντως πέρα από αυτό εμείς καταφέραμε να βγάλουμε πολλά από αυτά που έχουμε δουλέψει στην προπόνηση, τουλάχιστον αμυντικά, βγάλαμε συνοχή και καταφέραμε να πάμε το παιχνίδι αρκετά εύκολα εκεί που το θέλαμε και να διατηρήσουμε το προβάδισμα σε όλη τη διάρκεια του αγώνα. Η Μπάνβιτ πάντως είναι μια πολύ καλή ομάδα, θεωρητικά πολύ καλύτερη από μας όμως όντως κερδίσαμε σχετικά εύκολα και μακάρι να έρθουν και άλλες παρόμοιες επιτυχίες».

Σχολιάζοντας την απουσία του κόσμου ο νεαρός παίκτης του Άρη δήλωσε: «Κόσμος υπήρχε αλλά σε καμία περίπτωση δεν ήταν αρκετός για το μέγεθος του Νίκου Γκάλη που ήταν και ο άνθρωπος που θέλαμε να τιμήσουμε. Δεν νοείται το γήπεδο σε μια τέτοια περίπτωση να μην είναι γεμάτο, ιδιαίτερα αν σκεφτούμε ότι στο προηγούμενο παρόμοιο παιχνίδι οι φίλαθλοι «κρεμόταν» από τα κάγκελα σαν τα «τσαμπιά». Βέβαια μην ξεχνάμε ότι υπάρχει οικονομική κρίση και μπορεί να έχει παίξει και αυτή τον ρόλο της στο να μην έρθει ο κόσμος στο γήπεδο.».

 

Λούκιτς: «Χρειάζεται να αλλάξουμε πολλά»
Δεν είδε αυτά που ήθελε ο προπονητής της Μπάντβιτ Ζόραν Λούκιτς και αυτό τον απογοήτευσε σε μεγάλο βαθμό από την ομάδα του ενώ αντίθετα μόνο θετικά λόγια είχε για τον Άρη: «Ο Άρης άξιζε την νίκη και συγχαρητήρια στον προπονητή και στους παίκτες του γιατί έδειξαν πολύ καλή συμπεριφορά στο γήπεδο. Από την άλλη πλευρά εμείς δεν έχουμε καμία δικαιολογία γιαυτό που δείξαμε σήμερα ούτε το ότι παίξαμε χθες έναν καλό αγώνα με την ΤΣΣΚΑ. Θα πρέπει να το αντιμετωπίσουμε και βάσει όλων αυτών που είδαμε σ’ αυτό το παιχνίδι να διορθωθούμε, να βγάλουμε τα συμπεράσματα μας και να κάνουμε όποιες αλλαγές πρέπει.

Σχετικά με το αν ήταν μια πρόκληση ή μια βαριά κληρονομιά η πετυχημένη περυσινή χρονιά γιαυτόν σαν νέος τεχνικός της Μπάντβιτ ο κ. Λούκιτς το αρνήθηκε κατηγορηματικά.
Δεν είναι πρόκληση το ότι αναλαμβάνω μια ομάδα μετά από μια πετυχημένη χρονιά γιατί χρειάζεται να αλλάξουμε αρκετά πράγματα. Πέρυσι μπορεί να πήγανε καλά αλλά στην πορεία χάσανε κάποια παιχνίδια που δεν θέλανε και αντιμετωπίσανε αρκετές δυσκολίες. Οπότε πρέπει να γίνουν αρκετές βελτιώσεις ώστε να δείξουμε το πρόσωπο που θέλουμε».

ΠΑΡΑΛΕΙΠΟΜΕΝΑ

* Με βυσσινί μπλουζάκια όλοι στον πάγκο του Άρη
* Οι νεαροί φίλαθλοι εκμεταλλεύτηκαν την ευκαιρία να φωτογραφηθούν με παίκτες που δεν βλέπουν συχνά όπως αυτοί της ΤΣΣΚΑ
* Ο Μιχάλης Γιαννουζάκος πήγε στον χώρο όπου βρισκόταν ο ΠΑΟ και είχε κατ΄ ιδίαν σύντομη κουβεντούλα με παράγοντες και παίκτες
* Φωτορρυθμικά φώτιζαν το Nick Galis Hall ενώ μουσική της δεκαετίας του 1990 προς τιμήν του τιμώμενου προσώπου ακουγόταν συνέχεια στα μεγάφωνα του Nick Galis Hall
* Παρών ο Θόδωρος Παπαλουκάς όπως και πολλές άλλες προσωπικότητες του ελληνικού μπάσκετ
* Χειροκροτήθηκε από όλους ο Λευτέρης Μποχωρίδης όταν παρουσιάστηκε με την φανέλα του ΠΑΟ όπως επίσης και τον Δημήτρη Ιτούδη όταν παρουσιάστηκε από την ΤΣΣΚΑ
* Οι «κίτρινοι» οπαδοί μπορεί να έδειξαν μια μικρή συμπάθεια προς τους παίκτες της ΤΣΣΚΑ αλλά χειροκροτούσαν κάθε ωραία προσπάθεια και από τις δύο ομάδες ιδίως όταν προερχόταν από τον πρώην δικό τους Λευτέρη Μποχωρίδη
* Ο Νίκος Γκάλης χαιρέτησε σαν καλός οικοδεσπότης ΤΣΣΚΑ και Παναθηναϊκό ενώ είχε μείνει αρκετός κόσμος στο γήπεδο να παρακολουθήσει και αυτόν τον αγώνα.

 

Απίστευτο ρώσικο φινάλε!

Η ΤΣΣΚΑ Μόσχας έκανε την μεγάλη ανατροπή στα τελευταία 8” κόντρα στον Παναθηναϊκό με ένα εντυπωσιακό τρίποντο ισοφαρίζοντας τον αγώνα σε 67-67 ενώ έβαλε στο τέλος και την ελεύθερη βολή με τους παίκτες των «πρασίνων» να μην έχουν χρόνο να αλλάξουν εκ νέου την…κατοχή του ροζ φύλλου αγώνος. Έτσι ο Άρης θα αντιμετωπίσει την ΤΣΣΚΑ Μόσχας στον τελικό του διήμερου ενώ ο Παναθηναϊκός θα παίξει με την Μπάνβιτ στον μικρό της επόμενης μέρας με την ελπίδα όλων αυτή τη φορά το γήπεδο να είναι γεμάτο.

Οι Ρώσοι αν και αγωνίστηκαν με απουσίες με ιδιαίτερα βασική αυτήν του αρχηγού Βίκτωρ Κριάπα ξεκίνησαν καλά και μάλιστα μπόρεσαν να πάνε στα αποδυτήρια με ένα ελαφρύ προβάδισμα τριών πόντων.
Στο δεύτερο μέρος οι «πράσινοι» μπόρεσαν να ανεβάσουν την απόδοση τους, να διορθώσουν κάποια λάθη τους και να «γυρίσουν» το παιχνίδι. Η διακοπή του αγώνα λόγω κάποιου τεχνικού προβλήματος στο χρονόμετρο έδωσε από την μια πλευρά στις ομάδες να πάρουν μια δεκάλεπτη ανάσα αλλά και να βγούνε κάπως από τον ρυθμό τους. Στο φινάλε ο Δημήτρης Διαμαντίδης αν και δεν το συνηθίζει, έχασε στο τέλος μια από τις δύο κρίσιμες βολές το παιχνίδι πήγε στο 67-64 και ενώ όλα έδειχναν Παναθηναϊκό τελικά ο Φριτζόν είχε άλλη άποψη, η «βόμβα» τριών πόντων του βρήκε στόχο και η ρωσική ομάδα πήρε την μεγάλη έστω και ανεπίσημη νίκη την οποία και πανηγυρίσανε όλοι

Τα δεκάλεπτα: 10-14, 32-35, 54-50, 67-68.
Παναθηναϊκός (Ιβάνοβιτς): Χαραλαμπόπουλος 6, Μποχωρίδης 2, Γιάνκοβιτς 10π., Φώτσης 5, Παππάς 11, Διαμαντίδης 7, Γκιστ 10, Μπατίστα 11, Διαμαντάκος 5.

ΤΣΣΚΑ (Ιτούδης): Φριντζόν 13, Νίκολς 11, Τζάκσον 16, Μαρκοϊσβίλι 6 (10 κερδισμένα φάουλ), Ζοζούλιν 6, Στρεμπκόφ 4, Βορόντσεβιτς 4 (9 ριμπ.), Καούν 2, Χάϊνς 6.