Μία τρίποντη βόμβα του Γιάννη Αθηναίου “έσβησε” τη φλόγα που λίγο έλειψε να… κάψει την εθνική ανδρών στο πρώτο της παιχνίδι στα προκριματικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 2019. Το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα, έπαιξε με τη φωτιά κόντρα στη Μεγάλη Βρετανία, αλλά δεν… κάηκε, πανηγυρίζοντας μία πολύτιμη νίκη (95-92) στο έξτρα πεντάλεπτο του ματς!

Η εθνική μας είχε πολλά σκαμπανεβάσματα στο παιχνίδι της, δεν κατάφερε να επιβάλλει το ρυθμό της και όταν βρέθηκε να προηγείται με +12 (63-75) και έδειξε ικανή να φτάσει στο θετικό αποτέλεσμα. Μία σειρά από λάθη, από κακές επιλογές σε άμυνα και επίθεση, ωστόσο έμελλε να αλλάξουν τη μορφή του ματς. Οι γηπεδούχοι κάλυψαν το χαμένο έδαφος, πλησίασαν σε 70-76 στέλνοντας το μήνυμα, το οποίο όμως κατά πως φάνηκε δεν… διάβασαν οι παίκτες του Θανάση Σκουρτόπουλου. Που συνέχισαν να κάνουν παιδαριώδη λάθη, με αποτέλεσμα οι αντίπαλοί τους να στείλουν το ματς στην παράταση (83-83).

Κι εκεί η έλλειψη συγκέντρωσης από τους Έλληνες παίκτες ήταν εμφανής, γεγονός που επέτρεψε στη Μ. Βρετανία να βρεθεί μπροστά με 90-86. Η εθνική μας μείωσε σε 92-91, αλλά δεν “τιμωρήθηκε” από το νέο λάθος της. Η άμυνά της την γλίτωσε, ενώ στην επίθεση ο Γιάννης Αθηναίου με ένα μεγάλο τρίποντο έδωσε το προβάδισμα στην ελληνική ομάδα (92-94). Και ουσιαστικά έγειρε για τα καλά την πλάστιγγα της νίκης υπέρ της, καθώς στη συνέχεια και στα 3,4 δεύτερα πριν το τέλος, η αμυντική λειτουργία απέδωσε, ο Μαργαρίτης κέρδισε το φάουλ και από τη γραμμή των βολών έγραψε το τελικό 92-95.

Μία νίκη, που έβαλε την εθνική μας με το δεξί στη μάχη των προκριματικών, αλλά σίγουρα έδειξε πολλές από τις αδυναμίες της. Διότι δεν είναι μόνο το φινάλε στο οποίο η εθνική έχασε τη συγκέντρωσή της και χρειάστηκε το έξτρα πεντάλεπτο, αλλά όλη η αναμέτρηση με τη Μ. Βρετανία ήταν αμφίροπη. Το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα είχε πολλά σκαμπανεβάσματα στο παιχνίδι του, έψαχνε να βρει τη “χημεία” του και ήταν φανερό ότι δεν υπήρχε το “δέσιμο” που θα ήθελε ο Θανάσης Σκουρτόπουλος. Κάτι αναμενόμενο, εάν αναλογιστεί κανείς τόσο το χρόνο που υπήρχε στη διάθεση αυτής της ομάδας, όσο και τα πολλά νέα πρόσωπα που φόρεσαν τη φανέλα με το εθνόσημο.

Πλέον η ελληνική ομάδα δίνει ραντεβού με το κοινό της τη Δευτέρα στο Ηράκλειο (17:00) για την αναμέτρηση με το Ισραήλ, που στον άλλο αγώνα του ογδόου ομίλου είχε νικήσει νωρίτερα 88-68 την Εσθονία στο Τελ Αβίβ.

ΔΕΚΑΛΕΠΤΑ: 17-18, 37-37, 54-55, 83-83, (πρτ.) 92-95.
Μ. ΒΡΕΤΑΝΙΑ (Γκαρμπελότο): Σόκο 13 (9 ριμπ.), Λόρενς 14 (6 ασίστ), Οκερεαφόρ 14 (6 ασίστ), Νέλσον 3 (5 ριμπ.), Κλαρκ 17, Μάρεϊ 12, Φίλιπ 8, Ατσάρα 2, Χέσον 9.
ΕΛΛΑΔΑ (Σκουρτόπουλος): Κατσίβελης, Λαρεντζάκης 22 (6 ριμπ.), Κόνιαρης, Αθηναίου 18 (4 ασίστ), Μπουρούσης 27 (8 ριμπ.), Μαργαρίτης 5 (6 ριμπ., 4 ασίστ), Σάκοτα 4 (4 ριμπ.), Βασιλόπουλος 9 (6 ριμπ., 5 τάπες), Γκίκας, Γιαννόπουλος 8, Μήτογλου 1 (5 ριμπ.).