Αβδάλας: «Σημαντικό να παίζεις για τη διάκριση»

Η δουλειά του μετά από τέσσερα συνεχή έτη παρουσίας στο πάγκο έχει αρχίσει να αποδίδει καρπούς. Η Καλαμάτα 80 είναι πρώτη και αήττητη στο πρωτάθλημα της Α’ ΕΚΑΣΚΕΝΟΠ, όμως το σημαντικό είναι ότι το ρόστερ απαρτίζεται σε πολύ μεγάλο βαθμό από νεαρούς παίκτες που προέρχονται από τις ακαδημίες του συλλόγου. Ο Δημήτρης Αβδάλας, ο οποίος έχει πτυχίο Fiba Europe Coaching Certificate (παρακολούθησε την τριετία 2009-2011 και μάλιστα αποφοίτησε όντας μέσα στους 4 καλύτερους του τμήματος) μίλησε στην ιστοσελίδα του ΣΕΠΚ .

Αναλυτικά:

Για την αήττητη πορεία της Καλαμάτας στο πρωτάθλημα της Α’ ΕΚΑΣΚΕΝΟΠ:

«Δεν το περιμέναμε. Η ομάδα στήθηκε ώστε να μπορεί να είναι δεκτική στην προπόνηση, δηλαδή με παιδιά νεαρής ηλικίας και πάνω εκεί να εφαρμόσουμε ένα πρόγραμμα με συγκεκριμένες κατευθύνσεις. Αυτά τα νεαρά παιδιά τα πλαισιώσαμε με 3 μεγάλους που γνωρίζαμε τη μπασκετική τους αξία αλλά και τον χαρακτήρα τους. Στην πορεία αυτά μας βγήκαν. Αυτό που μου αρέσει είναι ότι η ομάδα έδειξε ανοδική πορεία. Παιχνίδι με παιχνίδι ήταν καλύτερη φτάνοντας πλέον να έχουμε την καλύτερη άμυνα και επίθεση στο πρωτάθλημα. Το δύσκολο κομμάτι στο 14-0 είναι να διαχειριστείς ψυχολογικά τη κατάσταση, ώστε να υπάρχει συνεχώς κίνητρο.

Ένα ακόμα σημαντικό συστατικό για την επιτυχία μας είναι η διοικούσα επιτροπή που έχει αναλάβει το τμήμα μπάσκετ από την αρχή της φετινής χρονιάς με πρόεδρο τον Ντίνο Κουμανάκο, παλιό προπονητή του Ποσειδώνα Καλαμάτας και της Καλαμάτας 80. Η δουλειά της διοίκησης μας εξασφαλίζει την κατάλληλη ηρεμία μέσα στο γήπεδο και μου επιτρέπει να αφιερωθώ στο κομμάτι το προπονητικό».

Για το παιχνίδι που έρχεται με τους Δρομείς Τρίπολης:

«Είναι εύκολο παιχνίδι από πλευράς κινήτρων. Αυτό που τους λέω είναι ότι αυτό το παιχνίδι είναι η επιβράβευση για ότι έχουν καταφέρει μέχρι τώρα έτσι ώστε μέσα στο γήπεδο να προσπαθήσουν και να βγάλουν το καλύτερο τους εαυτό. Είναι σημαντικό να παίζεις για την διάκριση παρά για την μη αποτυχία».

Για τις ακαδημίες του συλλόγου που είναι αρκετά παραγωγικές:

«Υπάρχει ένα προπονητικό επιτελείο που απαρτίζεται από ακόμα 4 προπονητές όλοι γυμναστές με ειδικότητα στο μπάσκετ και προσπαθούμε η ακαδημία να είναι η δεξαμενή μέσω της οποίας έρχονται τα παιδιά, μαθαίνουν το άθλημα και στη πορεία στελεχώνουν τα αγωνιστικά τμήματα του συλλόγου. Είμαστε ένα σωματείο που προσπαθεί να αγκαλιάσει την τοπική κοινωνία και να διδάξει παιδαγωγικές αξίες στα παιδιά της πόλης με όχημα το μπάσκετ».