Αγγέλου: «Δεν υπάρχει ο όρος παίκτες μου αλλά παίκτες μας»

Τους κανόνες και το χτίσιμο του επιθετικού transition, ανέλυσε ο Βαγγέλης Αγγέλου στο 6o Παγκρήτιο σεμινάριο προπονητών μπάσκετ. Ο πρώην ασίσταντ κόουτς του Ολυμπιακού όμως, εκτός από τις συμβουλές του «έδωσε» και την ατάκα της διοργάνωσης, που ίσως πολλοί προπονητές θα πρέπει να υιοθετήσουν από εδώ και στο εξής: « Δεν υπάρχει ο όρος παίκτες μου αλλά παίκτες μας».

Η άποψη του 6ο Παγκρήτιο σεμινάριο προπονητών μπάσκετ και το πόσο ωφελούν αυτές οι πρωτοβουλίες το άθλημα στην περιφέρεια:

«Είναι αυτονόητο ότι είναι μια αξιέπαινη πρωτοβουλία. Οι  άνθρωποι της περιοχής αλλά και η  αντίδραση του συνδέσμου δείχνει ότι προσπαθούμε όλοι μέσα από τις δυνάμεις που έχουμε να αναπτύξουμε μια βασική αρχή του μπάσκετ να βοηθάμε αυτούς που μας βοηθάνε. Οπότε η επαρχεία και η Κρήτη έχει βοηθήσει το μπάσκετ της χώρας μας και νομίζω όπως όλες οι απομακρυσμένες περιοχές από το κέντρο, χρειάζονται τώρα βοήθεια, στο να εμπλουτίσουν το ελληνικό μπάσκετ με καινούργιο αίμα».

Πως διακρίνουμε ένα καλό προπονητή και σε ποιο επίπεδο χρίζεται η Ελλάδα περισσότερους «καλούς» προπονητές;

«Ο καλός προπονητής είναι σχετικό το που φαίνεται. Εξαρτάται από το ποιο επίπεδο δουλεύει. Αυτή  τη στιγμή νομίζω ότι το μπάσκετ χρειάζεται δασκάλους, όπως γενικά η κοινωνία. Οπότε  η δουλειά του δασκάλου όπως και του προπονητή είναι να χτίζουν γέφυρες. Εύχομαι ο σύνδεσμος με τα στελέχη του και όλοι οι προπονητές να καταφέρουμε μέσα από τις ιδέες που παίρνουμε και δίνουμε να κτιστούν κάποιες γέφυρες ώστε να προχωρήσουν αθλητές ή και άλλες προπονητικές ιδέες, ώστε να κρατήσουν το μπάσκετ εκεί ψηλά που ήταν και είναι μέχρι τώρα».

Ο Ολυμπιακός κατέκτησε την ευρωλίγκα και το πρωτάθλημα φέτος ρισκάροντας και χρησιμοποιώντας ως επί το πλείστον  νεαρούς παίκτες, θεωρείται ότι οι μεγάλες ομάδες μπορούν να πρωταγωνιστήσουν εάν  στραφούν στην εγχώρια αγορά και να πλαισιωθούν από παιδιά της επαρχίας;
«Νομίζω αυτό είναι το κίνητρο. Δηλαδή το κίνητρο για τους παίκτες και το όνειρο τους είναι κάποια στιγμή να φτάσουν ψηλά. Αυτές οι ομάδες όπως ο Ολυμπιακός και ο Παναθηναϊκός είναι κίνητρο για κάθε παιδί κάποια στιγμή να αγωνιστεί σε αυτές τις ομάδες. Μακάρι να υπάρχουν».

Στην Κρήτη υπάρχει κάποιος νεαρός παίκτης που σας έχει κινήσει το ενδιαφέρον;

«Μίλησα με κάποιους συναδέλφους αγωνίζονται να αξιολογήσουν το υλικό που υπάρχει και νομίζω ότι τα επόμενα χρόνια θα δούμε τα αποτελέσματα. Μου είπαν ότι υπάρχουν κάποια παιδιά στα κλιμάκια. Ήταν  εδώ και ο ομοσπονδιακός προπονητής κ. Μίσσας,  ο οποίος ασχολήθηκε και με αυτό το θέμα. Νομίζω ότι ο αγώνας της ομοσπονδίας είναι σε όλη την Ελλάδα να γίνει μια καταγραφή του ταλέντου, ώστε μέσα από την ειδίκευση να υπάρχει άμεση εξέλιξη».

Τι θα συμβουλεύατε ένα παιδί να κρατήσει και τι όχι, ώστε να μπορέσει να αναδειχτεί σε υψηλό μπασκετικό επίπεδο;

«Να αγαπήσει το λάθος, να μην το φοβηθεί γιατί από το λάθος θα μάθει και να μπορεί να έρθει πιο κοντά με το συμπαίκτη του, είναι κάτι που χρειάζεται και η κοινωνία σήμερα».