Ανά 4ετία Mundobasket και Eurobasket αποφάσισε η FIBA

Νέα… ήθη και έθιμα στο παγκόσμιο μπάσκετ, έπειτα από τη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της FIBA στην Κουάλα Λουμπούρ, με τη διεξαγωγή του Mundobasket, αλλά και του Eurobasket ανά τετραετία! Οι γκρίνιες κι οι μουρμούρες που ακούγονταν τα τελευταία χρόνια από παίκτες, αλλά και ομοσπονδίες για την καταπόνηση των αθλητών δεν πέρασαν στα… ψιλά απ’ τη FIBA, η οποία και φρόντισε να προχωρήσει στις απαραίτητες αλλαγές, ώστε ν’ αποφεύγονται στο μέλλον οι «διαρροές» πρωτοκλασάτων παικτών.

Το Mundobasket του 2014 στην Ισπανία θα είναι η πρώτη απ’ τις διοργανώσεις που θ’ ανοίξει το χορό των αλλαγών. Κι αυτό διότι το αμέσως επόμενο Παγκόσμιο Κύπελλο, όπως θα μετονομαστεί, θα διεξαχθεί το 2019 και από εκεί και πέρα η διοργάνωση θα διεξάγεται ανά 4ετία, με τη συμμετοχή 32 ομάδων, αντί των 24 έως τώρα, ενώ κι η περίοδος των προκριματικών θα είναι 2ετούς διάρκειας (όπως συμβαίνει στο ποδόσφαιρο).

Δημιουργείται το πρωτάθλημα «Ασία-Ειρηνικός» στη θέση του Πανασιατικού κι αυτό το νέο πρωτάθλημα θα είναι το κριτήριο πρόκρισης για το Παγκόσμιο Κύπελλο. Για τους Ολυμπιακούς Αγώνες όμως η πρόκριση θα έρχεται απ’ τα δύο ξεχωριστά πρωταθλήματα, το Πανασιατικό και το Πρωτάθλημα Ωκεανίας, όπως δηλαδή ισχύει έως τώρα.

Αλλαγή στον χρόνο διεξαγωγής, πάντως, αποφασίστηκε και για το Eurobasket, η οποία και θα τεθεί σε εφαρμογή μετά τη διοργάνωση του 2017. Και το Eurobasket θα διεξάγεται ανά 4ετία, ενώ κι εδώ η περίοδος των προκριματικών θα είναι όπως και του Mundobasket (δηλαδή 2ετούς διάρκειας).

Για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2020 η πρόκριση θα κριθεί μέσω του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 2019 και τεσσάρων Προολυμπιακών τουρνουά που θα διεξαχθούν σε τέσσερις ζώνες.

Εν ολίγοις οι επόμενες διοργανώσεις είναι:
Eurobasket 2013 (Σλοβενία)
Mundobasket 2014 (Ισπανία)
Eurobasket 2015 (Ουκρανία)
Ολυμπιακοί Αγώνες 2016 (Βραζιλία)
Eurobasket 2017
Mundobasket 2019
Ολυμπιακοί Αγώνες 2020
Eurobasket 2021