«Ανεπίτρεπτο και αδιανόητο»

Με αφορμή την ανακοίνωση του Ηλυσιακού ο Σύνδεσμος Ελλήνων Προπονητών Καλαθοσφαίρισης παίρνει θέση και καταδικάζει την απαράδεκτη κίνηση στοιχηματικής εταιρίας που εδρεύει στο εξωτερικό να συμπεριλαμβάνει ως στοιχηματικό γεγονός αγώνα εφηβικού πρωταθλήματος της ΕΣΚΑ.

Ο ΣΕΠΚ υποστηρίζει ότι μια τέτοια κίνηση είναι αντίθετη με τον παιδαγωγικό και προπαρασκευαστικό χαρακτήρα που έχουν τα πρωταθλήματα Παίδων και Εφήβων. Στην πλειοψηφία τους αγωνίζονται σε αυτά ανήλικοι αθλητές που φιλοδοξούν να κάνουν τα πρώτα τους επαγγελματικά βήματα. Τέτοιες κινήσεις, ωστόσο, ενδεχομένως να τους επηρεάσουν αρνητικά.

Είναι ανεπίτρεπτο στο μυαλό ενός αθλητή να βρίσκεται η κερδοσκοπία, ο τζόγος και γενικά οτιδήποτε άλλο πέρα από τη χαρά του παιχνιδιού, την προσπάθεια για τη νίκη και η διαρκής δίψα για βελτίωση.

Είναι αδιανόητο 18χρονα παιδιά να μπουν σε μια διαδικασία πίεσης γύρω από διαφορές πόντων, ή τις προεκτάσεις που δίνει ο στοιχηματισμός σε ένα αθλητικό γεγονός. Όλο αυτό έρχεται σε αντίθεση με την ιδιότητα του παιδαγωγού, την οποία κατέχει ο προπονητής στα τμήματα υποδομής, που προσπαθεί να διδάξει στα παιδιά την αξία του “ευ αγωνίζεσθαι” και τα ιδεώδη του υγιούς αθλητισμού.