Απόλυτα πετυχημένο το σεμινάριο του ΣΕΠΚ στην Κομοτηνή

Πιο… πλούσιοι σε εμπειρίες, γνώσεις, αλλά και μπασκετικές εικόνες έφυγαν όσοι προπονητές επέλεξαν να παρακολουθήσουν το τοπικό σεμινάριο μπάσκετ του ΣΕΠΚ στην Κομοτηνή. Στην δεύτερη και τελευταία ημέρα του, συζητήθηκαν διάφορες μορφές άμυνας, επίθεσης κι αντιμετώπισης αυτών με εξειδικευμένες άμυνες, που παρουσίασαν οι Δημήτρης Πρίφτης, Αλέκος Δάγλας και Φώτης Τακιανός.

LOW POST OFFENSE & ATTACKING THE BLOCK
Πρώτος ξεκίνησε την ομιλία του ο Φώτης Τακιανός (ο οποίος έπρεπε ν’ αποχωρήσει νωρίς, προκειμένου να προλάβαινε και τις αγωνιστικές υποχρεώσεις του ΚΑΟΔ κόντρα στον Πανερυθραϊκό για την Α2) αναλύοντας την επίθεση στο Low post. Ο τεχνικός του ΚΑΟΔ εξήγησε: “Με την αλλαγή των γραμμών στο τρίποντο, απαιτούνται πέντε με έξι μήνες προσαρμογής. Για τον λόγο αυτό επιλέξαμε τους κατάλληλους παίκτες. Εκ του αποτελέσματος, δικαιωθήκαμε.
Η ομάδα μας έχει 57 % στα δίποντα, έχουμε περισσότερες βολές στην κατηγορία, παράλληλα το υψηλότερο ποσοστό συνεργασίας. Η επιλογή μας να παίξουμε κοντά στο καλάθι μας δικαίωσε”, ενώ στη συνέχεια αναφέρθηκε στο ρόλο των παικτών: “Οι παίκτες της ομάδας πρέπει να ξέρουν τη δουλειά τους στο παρκέ και να είναι σωστά τοποθετημένοι”.

Για την επιλογή των παικτών ανέφερε ότι “… δεν φτάνει μόνο να είναι καλοί, αλλά να ταιριάζουν στο στυλ παιχνιδιού που παίζουμε”.
Από το θεωρητικό κομμάτι, ο coach Τακιανός πέρασε στο πρακτικό δείχνοντας ασκήσεις της προετοιμασίας, δίνοντας μεγάλη σημασία στις αποστάσεις ενώ παράλληλα έδωσε βαρύτητα στους όρους ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ, ΙΣΟΡΡΟΠΙΑ και την ΔΟΥΛΕΙΑ ΣΤΑ ΠΟΔΙΑ. Οι ασκήσεις κινήθηκαν γύρω από τους 3 συγκεκριμένους όρους , ασκήσεις είτε με μπάλα είτε χωρίς με τον Τακιανό να δίνει μεγάλη σημασία στις λεπτομέρειες , οι οποίες κατά τον ίδιο κάνουν τη διαφορά. ¨Οι ασκήσεις γίνονται για την βελτίωση κίνησης και καλαθιού, καθώς όταν ο παίχτης είναι στη ρακέτα κατά 80 % παίζει με το υποσυνείδητο του. Ο ψηλός είναι πολύ σημαντικός για κάθε ομάδα , καθώς παίζει σημαντικό ρόλο σε άμυνα και επίθεση για την ομαδική λειτουργία, λύνοντας τα χέρια σε ομάδα και προπονητή¨.

Η απόδειξη αυτών των λεγομένων ήρθε μέσα από διάφορες ασκήσεις, κατά τις οποίες ο ψηλός τροφοδοτούσε ξεμαρκάριστους συμπαίχτες του.

Στο τέλος της ομιλίας, ο κύριος Τακιανός τιμήθηκε από τον αντιπρόεδρο της ΕΚΑΣΑΜΑΘ

ΑΜΥΝΤΙΚΕΣ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΣΤΟ PICK n΄ ROLL
Στη συνέχεια το λόγο πήρε ο Δημήτρης Πρίφτης, που μίλησε για τη σημασία του Pick n’ Roll. “Η άμυνα τoυ pick είναι το πιο κουραστικό κομμάτι για το παιχνίδι μας και την προπόνηση. Προέρχεται από τις εμπειρίες μας η αντιμετώπιση του και ανέκαθεν ήμουν φαν της άμυνας του heads out, είτε παγίδα, είτε flat. Στην ΑΕΚ, που έτυχα να είμαι βοηθός του Βαγγέλη Αγγέλου, έμαθα πως λειτουργεί η άμυνα του δυνατού χεριού και προσπάθησα να την εφαρμόσω στην ομάδα μου, στην Καβάλα. Προσπαθώ δηλαδή να αποτρέψω την επίθεση στο δυνατό χέρι για 3 λόγους: α) οι παίχτες μου μαθαίνουν 2 τρόπους αντιμετώπισης, β) βελτιώνεται ο χειρισμός της μπάλας και με τα δύο χέρια και γ) προκαλώ πρόσκαιρο μπέρδεμα στο scouting”.
Στη συνέχεια ο τεχνικός της Καβάλας έδειξε όλα τα παραπάνω στην πράξη: “Από την πρώτη μέρα θέλω να δείξω πόσο σημαντικό είναι το να είμαστε ΟΜΑΔΑ. Αν δεν υπάρχει αλληλοκάλυψη, πολύ απλά θα δεχόμαστε καλάθι. Οι βοήθειες μεταξύ των παιχτών χαρακτηρίζουν την ομάδα ως ομάδα, και το αντίθετο του χαρακτηρίστε το όπως θέλετε εσείς¨ Προκειμένου να το αποδείξει , ο coach Πρίφτης έδειξε μία επίθεση , στην οποία η ομάδα επιτέθηκε με pick και έδειξε την κατάλληλη αντιμετώπιση του, η οποία στηρίζεται κυρίως στην αλληλοκάλυψη και στη δύναμη της ομάδας.
Λίγο πριν κλείσει την ομιλία του και πριν βραβευθεί από τον προπονητή του ΓΑΣ Κομοτηνή Στάθη Καμαράκη τόνισε τη σημασία των κανόνων”. Οι κανόνες έχουν πολύ μεγάλη σημασία. Ψυχολογικά αλλά και στο πειθαρχικό κομμάτι, με την παραδοχή του λάθους , όλα λύνονται γρήγορα. Από την πρώτη κιόλας μέρα. Η επιμονή είναι βασικό, καθώς εφόσον δεν υπάρχει , τότε δεν θα μπορέσει να υπάρχει αποτέλεσμα”.
ΕΠΙΘΕΣΗ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΖΩΝΗΣ
Το σεμινάριο ολοκληρώθηκε με την ομιλία του Αλέξανδρου Δάγλα, που αναφέρθηκε στους τρόπους με τους οποίους μπορεί να σπάσει η άμυνα ζώνης: “Τα τελευταία 4-5 χρόνια, που ασχολούμαι με το γυναικείο μπάσκετ, η ζώνη παίζεται πάρα πολύ. Σε κάθε αγώνα, όταν ήμουν στις Εσπερίδες, παίζαμε 20-25΄ ζώνη. Έψαχνα τρόπους για να τη διασπάσω, καθώς έπρεπε να τις περάσω και την αυτοπεποίθηση. Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνω είναι να πείσω στα παιδιά, πως η ζώνη είναι μια άμυνα, που αν δουλέψουμε σωστά, αντιμετωπίζεται άνετα… Όπως έχετε δει σε όλα τα επίπεδα, οι ομάδες έχουν τουλάχιστον μια μορφή ζώνης. Είτε είναι zone press και στη συνέχεια γυρνάει σε ζώνη είτε απλή. Κατά δεύτερο λόγο, δεν την υποτιμάμε τη ζώνη. Πρέπει να αντιμετωπιστεί σωστά. Τρίτο σημαντικό στοιχείο είναι η ΥΠΟΜΟΝΗ. Η ζώνη θέλει υπομονή. Μπορεί να επιδιώκουμε το εύκολο καλάθι αλλά όχι βεβιασμένες προσπάθειες.¨
Όλα τα παραπάνω εφαρμόστηκαν και στο παρκέ, με συστήματα , τα οποία είναι κατάλληλα για τη διάσπαση της ζώνης”.

Πηγή: http://www.thrakisport.gr