Από νωρίς τα μεγάλα ντέρμπι

klhrwsi A1Σε κεντρικό ξενοδοχείο της Θεσσαλονίκης πραγματοποιήθηκε χθες η κλήρωση του πρωταθλήματος ΕΣΑΚΕ για την σαιζόν 2016-17 . Ιδιαίτερη μνεία έγινε και από τους παρουσιαστές της εκδήλωσης αλλά και από τους παρευρισκομενους καλεσμένους στην ομάδα μπάσκετ του Αρη και την επαναφορά της σε υψηλό επίπεδο δημιουργώντας και φέτος ένα δυνατό ρόστερ που θα προσπαθήσει να πλησιάσει και αν μπορέσει να κοντράρει όσο γίνεται περισσότερο τους δύο αιωνίους της Αθήνας.

Το παρών έδωσε πλήθος μπασκετικου κόσμου, σημαντικές προσωπικότητες του χθες, παλαιμαχοι καλαθοσφαιριστες όπως ο Κλαουντιο Κολντεμπελα αλλά και προπονητές όπως και πολλοί εκπρόσωποι των ομάδων. Ιδιαιτερες παρουσίες που έχουν γράψει ιστορία όπως η Βούλα Πατουλιδου ενώ παραβρέθηκε έστω και για λίγο από πολιτικής εκπροσώπησης της πόλης και ο κ. Τζιτζικώστας. Παρών εκπροσωπεύοντας την κυβέρνηση ο υφυπουργός αθλητισμού Σταύρος Κοντονής αυτή τη φορά όμως μιλώντας μόνο για μπάσκετ. Μόνο νομιμότητα και απουσία της βίας αυτά που θέλει η κυβέρνηση όπως δήλωσε ο κ. Κοντονης ενώ στην συνέχεια αναφέρθηκε και στην κάρτα φιλάθλου η οποία όπως τόνισε θα βοηθήσει σημαντικά στην καταπολέμησης της βίας. Μίλησε όμως και με ιδιαίτερα κολακευτικά λόγια για την Θεσσαλονίκη την πόλη όπου γεννήθηκε το μπάσκετ όπως είπε.

Παραβρέθηκε σύσσωμη η ομάδα μπάσκετ του Αρη από πλευράς παικτών αλλά και διοίκησης ενώ ο ΠΑΟΚ έδωσε το παρών με τον πρόεδρο του Μπάνε Πρελιεβιτς, τον προπονητή Σούλη Μαρκόπουλο και αντιπροσωπία παικτών και παραγόντων της όπως και ο Παναθηναϊκος, με Νικ Καλαθη και  Μανο Παπαδόπουλο ενώ και ο Ολυμπιακός με τον Βασίλη Σπανουλη. Γιώργο Πριντεζη και τον προπονητή Γιάννη Σφαιροπουλο και μέλη της διοίκησης. Το ευχάριστο σε μια γενικώς πολύ ωραία και πετυχημένη εκδήλωση ήταν η παρουσία πολλών παραγόντων ομάδων της επαρχίας.

Η εκδήλωση από πλευράς βραβευσεων ξεκίνησε με τα βραβεία ήθους δηλ ομάδες με λευκό… ποινολογιο την χρονιά που πέρασε. Ρέθυμνο, Λαύριο, Απόλλων Πάτρας, Κοροιβος, Αρκαδικος, Καβάλα ήταν αυτές που τα κατάφεραν.

Πρώτος στα ατομικά βραβεία ήταν ο προπονητής του Αρη, Δημήτρης Πρίφτης που βραβεύτηκε ως ο καλύτερος προπονητής της χρονιάς που κατάφερε, ότι του δόθηκε να το αξιοποιήσει όσο το δυνατόν καλύτερα μπορούσε φέρνοντας την ομάδα του και πάλι στο προσκήνιο να ανταγωνίζεται τους καλύτερους.

Καλύτερος αμυντικός ανακηρύχθηκε ο Νικ Καλάθης του Παναθηναϊκου. Πιο βελτιωμένος παίκτης Λεωνίδας Κασελακης που θα συνεχίσει την καριέρα του στο εξωτερικό ενώ καλύτερος νέος παίκτης ο Ιωάννης Παπαπέτρου του Ολυμπιακού. Η καλύτερη πεντάδα ήταν ο Γιώργος Πρίντεζης του Ολυμπιακού ο Λουκάς Μαυροκεφαλίδης της ΑΕΚ ο Οκαρο Ουαιτ του Αρη που ήταν επίσης και ο πιο θεαματικός παίκτης, ο Δημήτρης Διαμαντίδης  που ανακηρύχθηκε και ο πιο δημοφιλής παίκτης ενώ MVP ήταν ο Βασίλης Σπανουλης. Βραβείο προσφοράς για την πολυετή παρουσία του στο μπάσκετ πήρε ο έμπειρος τεχνικός Σουλης Μαρκόπουλος του ΠΑΟΚ.

Όμως η εκδήλωση δεν είχε μόνο χαρές αλλά και λύπες με την αναφορά στον χαμό του σπουδαιου προπονητή Μάκη Δενδρινου.

Όσο αναφορά το…μυστηριο για το ποια θα είναι η 14η ομάδα της ελληνικής Α1 αυτό παραμένει ακόμη αλυτο.

Για την κλήρωση παραβρέθηκαν στο πάνελ δύο παίκτες που συνδέονται με πολλούς τρόπους με τους δύο αιωνιους της Θεσσαλονίκης και αναφερόμαστε στον Σάββα Ηλιάδη παλιό παίκτη του Αρη και τον Γιάννη  Γιαννούλη πρώην καλαθοσφαιριστή του ΠΑΟΚ. Ο Ηλιάδης ήταν αυτός που τράβηξε τον κλειδάριθμο για τον Αρη μια που λόγω εντοπιότητας δεν μπορούνε να παίζουν την ίδια μέρα με τον ΠΑΟΚ ενώ κλειδάριθμοι δόθηκαν επίσης σε ΠΑΟ με ΑΕΚ λόγω κοινής έδρας αλλά και Απόλλων Πατρών με Προμηθέας Πατρών.

Η πρεμιέρα μπορεί να φαίνεται ήρεμη αλλά τα ντέρμπι αρχίζουν πολύ νωρίς και συγκεκριμένα στην 2η αγωνιστική όπου έχουμε το ΠΑΟ-ΟΣΦΠ, στην τρίτη αγωνιστική υπάρχει το μεγάλο ντέρμπι της συμπρωτεύουσας ανάμεσα σε ΑΡΗ -ΠΑΟΚ ενώ ρίχνοντας μια σύντομη ματιά μέχρι την 7η βλέπουμε στην 5η αγωνιστική ΑΡΗΣ -Ολυμπιακός στην  6η ΠΑΟΚ-ΑΕΚ και στην 7η ΑΡΗΣ-ΠΑΟ.