Από την… αλάνα στο Παγκόσμιο

Με δικό του τρίποντο σχεδόν στην εκπνοή, γράφτηκε μια από τις σημαντικότερες εκπλήξεις του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος 3χ3, αφού η Ρουμανία επικράτησε των ΗΠΑ με 15-14. Ο Άνχελ Σαντάνα, στα 35 του χρόνια συνεχίζει πλέον μόνο στο μπάσκετ «δρόμου» όπως το αποκαλεί γελώντας , και μιλώντας στην ιστοσελίδα της ΕΟΚ είναι ξεκάθαρος: «Ξεκίνησα από μπάσκετ σε αλάνα, από τα 10 μου χρόνια, και τώρα στο τέλος της καριέρας μου ασχολούμαι πάλι με μπάσκετ σε ανοιχτό χώρο. Ξέρετε μετά από τόσα χρόνια επαγγελματισμού, λατρεύω αυτή τη διαδικασία του 3χ3. Τα τελευταία δύο καλοκαίρια παίζω σε φουλ ρυθμούς διότι…χώρισα και όπως καταλαβαίνετε έχω πολύ περισσότερο ελεύθερο χρόνο» λεει ο Ισπανός Ανγκελ Σαντάνα, που έχοντας παντρευτεί Ρουμάνα, πήρε πριν από κάποια χρόνια την ρουμανική υπηκοότητα και εκπροσωπεί πλέον την εθνική της νέας του πατρίδας.

Και οι δύο γονείς του είναι Ισπανοί, ενώ ο ίδιος γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Γκράν Κανάρια, όπου και έκανε τα πρώτα του βήματα, πριν από 25 χρόνια σε ηλικία μόλις 10 ετών !
«Ήταν υπέροχα και αυτό ξαναζώ πλέον, Νοιώθω και πάλι παιδί, χωρίς ιδιαίτερους κανόνες, εξαντλητική προπόνηση και υπερβολικά συστήματα. Εδώ μετράει η προσωπικότητα, ο…όγκος και η διάθεση να παίξεις και λίγο ξύλο. Μην ξεχνάμε πως είχε ξεκινήσει το street basket στις ΗΠΑ. Κάποιες φορές ήταν πραγματική μάχη, έμπαιναν στοιχήματα, ακόμα και για γυναίκες, και είχε πολύ ένταση. Εδώ κάνουμε το κέφι μας, διασκεδάζουμε και αθλούμαστε παράλληλα. Δεν χρειάζεται να προσέχουμε πλέον τόσο πολύ τη διατροφή και αλήθεια χαίρομαι που συμβαίνει αυτό, ιδιαίτερα όταν είμαι σε μία τόσο όμορφη χώρα με εκπληκτικό φαγητό» λεει ο άσος της Ρουμανίας που κόντρα στις ΗΠΑ ήταν μια ομάδα μόνος του (σημείωσε τους 11 από τους 15 πόντους της Ρουμανίας).

«Αν παίξουμε με τη Ρωσία στα νοκ άουτ παιχνίδια θα είναι καλά, γιατί μπορούμε να βάλουμε στοίχημα πέντε μπουκάλια βότκα. Γίνεται μεγάλη πλάκα στο ξενοδοχείο και με τους περισσότερους παίκτες των άλλων ομάδων είμαστε φίλοι, μιλάμε και διασκεδάζουμε συζητώντας για μπάσκετ.
Η διοργάνωση είναι εξαιρετική όμως και η χώρα σας που έχει μεγάλη παράδοση. Είχα έρθει παντρεμένος στη Χαλκιδική και στη Βουλιαγμένη, ήταν απίθανα. Τα καλά του γάμου βλέπετε. Έχετε μια από τις πιο όμορφες χώρες με πλούσια ιστορία την οποία θαυμάζω και οι άνθρωποι εδώ είναι ιδιαίτερα ζεστοί» καταλήγει ο Ρουμάνος παίκτης που δίνει ρεσιτάλ στο τουρνουά όχι μόνο εντός γηπέδου αλλά και εκτός όπου έχει πολλούς θαυμαστές από τις άλλες ομάδες (άνδρες και γυναίκες).

Εφέτος πήρε τον τίτλο με την Πλοέστι στη Ρουμανία, μάλλον στην τελευταία του χρονιά στο επαγγελματικό μπάσκετ, όπου έχει παίξει σε Ισπανία (Γκράν Κανάρια, Αλικάντε, Ταραγόνα), Γερμανία (Τούμπιγκεν), Βέλγιο (Ατόμικ Μπράσελς), Γαλλία (Στρασμπούργκ, Ροάν).

Δουλεύει πλέον στο αεροδρόμιο του Βουκουρεστίου ως ελεγκτής εναέριας κυκλοφορίας, αλλά την ίδια ώρα ελέγχει και την κυκλοφορία στα…καλάθια με την Ρουμανία, διασκεδάζοντας και θέλοντας να συνεχίσει όσο αντέχουν οι δυνάμεις του.

Πολλοί τον θεωρούν ήδη «μύθο» του 3χ3.