«Από τους πιο καταρτισμένους ο Ελληνας προπονητής»

Έχοντας οδηγήσει για πρώτη φορά στην ιστορία της την ΜΙΑ στην κατάκτηση του πρωταθλήματος και σε νταμπλ ο Γιώργος Κετσελίδης βάζει το όνομα του στη λίστα των Ελλήνων προπονητών που κατάφεραν να διακριθούν και να πετύχουν κάτι σημαντικό στο εξωτερικό. Ο κορυφαίος τεχνικός της Γεωργίας για τη σεζόν 2012-13 μίλησε στην ιστοσελίδα του ΣΕΠΚ (sepk.gr) για όλη τη σεζόν που προηγήθηκε, ενώ απαντάει και για τα μελλοντικά του πλάνα.

Αναλυτικά όσα δήλωσε

Για το νταμπλ

«Όπως είναι φυσικό είμαι πάρα πολύ χαρούμενος για αρκετούς λόγους. Αρχικά στήσαμε μία ομάδα από την αρχή. Οι άνθρωποι της διοίκησης με εμπιστεύτηκαν. Η ομάδα στηρίχθηκε σε νεαρούς Γεωργιανούς με μεγάλη διάθεση για δουλειά και μάθηση αλλά και σε τέσσερις πάρα πολύ καλούς Αμερικανούς τόσο σε αγωνιστικό όσο και σε επίπεδο χαρακτήρα. Δεύτερος λόγος που με χαροποιεί είναι ότι καταφέραμε και κρατήσαμε το μπάτζετ της ομάδας χαμηλότερο από την περσινή σεζόν όταν και είχαμε τερματίσει στην 4η θέση. Φυσικά χαίρομαι γιατί μπόρεσα να προστεθώ έστω και με μικρά γράμματα στη λίστα των Ελλήνων προπονητών που έχουν κάνει επιτυχίες στο εξωτερικό».

Για την πορεία της ΜΙΑ στο πρωτάθλημα

«Η κλήρωση του πρωταθλήματος είχε μία ιδιαιτερότητα για εμάς, η οποία στην πορεία εξελίχθηκε θετικά αλλά θα μπορούσε να ήταν αρνητική. Ξεκινούσαμε το πρωτάθλημα με τέσσερα εύκολα παιχνίδια κάτι το οποίο συνέβη και στην έναρξη του δεύτερου γύρου μετά την μεγάλη διακοπή των Χριστουγέννων. Μετά από αυτά τα εύκολα παιχνίδια αντιμετωπίζαμε στη σειρά τις 5 δυνατότερες ομάδες της Γεωργίας. Ευτυχώς όλα κύλησαν ομαλά και ανέβηκε ιδιαίτερα η ψυχολογία μας μετά τη νίκη επί της Άρμια. Ήμασταν η μόνη ομάδα που κέρδισε την Άρμια όταν αυτή έπαιζε με το γεμάτο ρόστερ που είχε και για το Eurochallenge.

Ο χαρακτήρας των Αμερικανών αθλητών μας βοήθησε πολύ στη μεγάλη διακοπή των Χριστουγέννων, καθώς οι 2 δεν έφυγαν από την Γεωργία, ενώ ο Πρίγουιντ πήρε 4 μέρες ρεπό για να πάει στη Γερμανία. Έτσι είχαμε την ευκαιρία να δουλέψουμε σκληρά με διπλές προπονήσεις μέσα στα Χριστούγεννα. Αποτέλεσμα αυτής της δουλειάς ήταν η ομάδα να εμφανιστεί πολύ δυνατή στο Final 8 του Κυπέλλου που διοργανώνεται στα τέλη Ιανουαρίου. Η κατάκτηση του Κυπέλλου μας έδωσε τρομερή αυτοπεποίθηση ότι μπορούμε να κάνουμε κάτι καλό και στο πρωτάθλημα. Τελικά η κανονική διάρκεια ολοκληρώθηκε με εμάς στην δεύτερη θέση, καθώς μας στοίχισαν οι δύο ήττες που κάναμε από την 6η της βαθμολογίας Ντινάμο».

Για τους ανθρώπους της ομάδας και τους φιλάθλους που για πρώτη φορά πανηγύρισαν το πρωτάθλημα Γεωργίας

«Θέλω να ευχαριστήσω όλους τους ανθρώπους της ομάδας από τους ιδιοκτήτες μέχρι τον τζένεραλ μάνατζερ και τον τιμ μάνατζερ, οι οποίοι από την πρώτη στιγμή στήριξαν τις επιλογές μου και με αντιμετώπισαν με μεγάλο σεβασμό από την πρώτη μέρα μέχρι και την τελευταία που πήραμε το πρωτάθλημα. Οι φίλαθλοι όπως είναι φυσιολογικό ήταν αρκετά εκδηλωτικοί θέλοντας να με ευχαριστήσουν για την εικόνα που παρουσίασε η ομάδα όλο το χρόνο και την εν τέλει επιτυχία που είναι και η πρώτη στην ιστορία της ομάδας».

Για τους στόχους που είχαν τεθεί στην αρχή κι αν το περίμενε

«Οι στόχοι που είχαν τεθεί ήταν να κάνουμε ένα βήμα περισσότερο και να προκριθούμε στο Final 4 του πρωταθλήματος. Βέβαια οφείλω να παραδεχθώ ότι ευνοηθήκαμε από την μερική αποδυνάμωση της Άρμια μετά τον αποκλεισμό της από το Eurochallenge, όμως παρέμεινε μία δυνατή ομάδα, καθώς είχε στις τάξεις της 6-7 διεθνής γεωργιανούς παίκτες.

Δεν περίμενα κάτι τέτοιο στην αρχή της σεζόν. Προσωπικός μου στόχος ήταν η είσοδος στην τετράδα και η κατάκτηση της 3ης θέσης. Από εκεί και πέρα βασικός στόχος όλων ήταν η ομάδα να αποκτήσει μία μεγαλύτερη αγωνιστική υγεία και μπασκετική ταυτότητα που να είναι όσο το δυνατό πιο διαφορετική από το στυλ μπάσκετ του Ανατολικού μπλοκ. Όσοι δεν καταλαβαίνουν τι εννοώ, χαριτολογώντας θα αναφέρω το στυλ μπάσκετ τρέχω-σουτάρω-γελώ. Γενικά σε αυτές τις χώρες υπάρχουν παίκτες με καλά αθλητικά προσόντα, έφεση στο σκοράρισμα και ειδικά στο μακρινό σουτ, όμως έχουν μικρή ικανότητα αντίληψης της τακτικής αμυντικά και επιθετικά».

Για την ανάδειξη του σε κορυφαίο τεχνικό της σεζόν στο πρωτάθλημα Γεωργίας και την επιλογή του να παραλάβει το βραβείο μαζί με τους συνεργάτες του

«Όπως είναι φυσικό αποτελεί τεράστια τιμή αυτή η διάκριση γιατί στη Γεωργία υπάρχουν αξιόλογοι προπονητές. Μαζί με τους συνεργάτες μου δουλέψαμε σκληρά όλη τη σεζόν για να καταφέρουμε το καλύτερο δυνατό για την ομάδα και τελικά οι κόποι μας επιβραβεύτηκαν με τον καλύτερο τρόπο τόσο αγωνιστικά όσο και σε προσωπικό επίπεδο.

Το μπάσκετ είναι ομαδικό άθλημα τόσο εντός παρκέ όσο και εκτός. Το προπονητικό επιτελείο πρέπει να δουλεύει ως ομάδα κι εμείς μαζί με τους συνεργάτες μου Archil Jgenti, Giorgi Nikoladze και τον γυμναστή Davit Areshidze το καταφέραμε. Η διάκριση μπορεί να γίνεται στο πρόσωπο του πρώτου, όμως ουσιαστικά είναι για όλο το τιμ και γι αυτό επέλεξα σαν ένα ελάχιστο ευχαριστώ να τους καλέσω να παραλάβουμε μαζί το βραβείο

Επίσης θα ήθελα να ευχαριστήσω και δημοσίως για την τεράστια βοήθεια του, τον κύριο Αθανάσιο Χατζηνικολάου, ο οποίος είναι Λέκτορας του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης στο γνωστικό αντικείμενο «Προπονησιολογία της Φυσικής Κατάστασης». Έστω και μέσω διαδικτυακής επικοινωνίας οποτεδήποτε χρειάστηκα τις συμβουλές του, πάνω στο αντικείμενο της φυσικής κατάστασης με βοήθησε».

Για τη νέα σεζόν κι αν δεσμεύεται συμβόλαιο

«Συμβόλαιο δεν έχω για την επόμενη σεζόν. Οι άνθρωποι της ομάδας έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον να μείνω και την επόμενη χρονιά. Όπως κάθε άνθρωπος μετά από μία επιτυχία στην άκρη του μυαλού μου έχω την εύρεση μίας πιο απαιτητικής πρόκλησης, ενώ επίσης η συμμετοχή ή όχι της ομάδας (οικονομικά δεδομένα) στο Eurocup θα παίξει σημαντικό ρόλο στην τελική μου απόφαση. Σε γενικές γραμμές είμαι πολύ ευχαριστημένος από την αντιμετώπιση που τυγχάνω, από την νοοτροπία που υπάρχει αλλά και από τις γηπεδικές εγκαταστάσεις που έχουν πολύ προσεγμένα γραφεία, προπονητήρια, αίθουσα με βάρη, πισίνα, εστιατόριο».

Για τον Έλληνα προπονητή

«Όντας 3 χρόνια συνεχόμενα στο εξωτερικό και παρακολουθώντας λόγω φιλοσοφίας όλα τα επίπεδα και στις δύο χώρες που δούλεψα ο Έλληνας προπονητής είναι μακράν από τους πιο καταρτισμένους στην Ευρώπη. Ειδικότερα θέλω να τονίσω ότι οι Έλληνες ασίσταντ κόουτς είναι οι καλύτεροι που υπάρχουν, καθώς είναι τρομερά μεθοδικοί, εργατικοί και με βαθιά γνώση του αντικειμένου. Δυστυχώς, όμως όπως και σε πολλά άλλα κομμάτια της ελληνικής κοινωνίας βάζουμε τα χέρια μας και βγάζουμε τα μάτια μας. Μικρότητες και καφενειακού επιπέδου αντιπαλότητες χαλάνε την εικόνα και τον σεβασμό μας καταρχάς στους ανθρώπους που διοικούν και κινούνται γύρω από το ελληνικό μπάσκετ και κατ’ επέκταση σε ανθρώπους που μπορούν να εκφράσουν την άποψη τους στο εξωτερικό για τους Έλληνες προπονητές και δεν το κάνουν».