Οι Ελληνες προπονητές έχουν αρχίσει να θυμίζουν τη γνωστή διαφήμιση μπίρας. Παντού υπάρχει κι ένας! Ακόμα και στον πάγκο της Εθνικής Παίδων της Αγγλίας που συμμετέχει αυτές τις ημέρες στο Eurobasket U16… Ακριβώς, Ελληνας είναι ο προπονητής της Εθνικής Παίδων της Αγγλίας. Το όνομά του είναι Ανδρέας Καπούλας, γεννήθηκε στην Αθήνα και βρέθηκε στην Αγγλία σε ηλικία 18 ετών για σπουδές, κατέληξε όμως να γίνει μόνιμος κάτοικος του Μπρίστολ και προπονητής μπάσκετ!

«Ξεκίνησα την προπονητική στην Αγγλία, στο πανεπιστήμιο Μπαθ. Πήγα στην Αγγλία όταν ήμουν 18 χρόνων. Στην Ελλάδα έπαιξα μπάσκετ από μικρή ηλικία, αρχικά στον Πανελλήνιο και κυρίως στον Δούκα» λέει στο infobasket ο Αθηναίος προπονητής, που ανέλαβε φέτος τα ηνία της Εθνικής Παίδων της Αγγλίας, ύστερα από μία επιτυχημένη πορεία στην πανεπιστημιακή ομάδα του Μπαθ, στους Μπαθ Ρόμανς και στους Μπρίστολ Ακάντεμι Φλάιερς.

Το πρόγραμμά του για παιδιά 16 έως 19 ετών ήταν αυτό που αποτέλεσε το “σκαλοπάτι” για το επόμενο βήμα της καριέρας του, τις εθνικές ομάδες της Αγγλίας. Αρχικά στην Εθνική Παμπαίδων (U15) και φέτος στην Εθνική Παίδων, την οποία ανέλαβε να οδηγήσει σε τελική φάση ευρωπαϊκού πρωταθλήματος για πρώτη φορά από το 1995…

«Θα είναι δύσκολο πρωτάθλημα για εμάς αφού παίζουμε με ομάδες και παίκτες με πολλή εμπειρία. Εχουμε ένα πολύ δυνατό γκρουπ και στόχος μας είναι η παραμονή στην πρώτη κατηγορία. Θέλουμε να αποκτήσουμε σεβασμό και να αποδείξουμε ότι το αγγλικό μπάσκετ προοδεύει. Περιμένω από την ομάδα μου να παίξει δυνατά κάθε λεπτό, σε κάθε παιχνίδι, ανεξάρτητα από το σκορ» λέει ο Ανδρέας Καπούλας.

Ποιες ομάδες πιστεύεις ότι θα κυνηγήσουν τα μετάλλια και ποιους παίκτες ξεχωρίζεις;

Η Κροατία έχει πάει πολύ καλά στα τελευταία πρωταθλήματα και πιστεύω ότι αν και δεν έχει παίξει καθόλου φιλικά παιχνίδια, θα είναι πολύ δυνατή όπως πάντα. Ο Αράποβιτς, που έπαιξε με την Κροατία στο Παγκόσμιο U17, σίγουρα θα είναι από τους παίκτες που θα ξεχωρίσουν. Η Γαλλία είναι πολύ δυνατή όπως και η Τουρκία και η Ιταλία. Σε αυτό το επίπεδο δεν υπάρχουν εύκολα παιχνίδια και όταν μιλάς για εθνικές παίδων πολλά εξαρτώνται από την κατάσταση της ομάδας.

Πολλές ομάδες, όπως η Κροατία, ξεκινάνε με χαμηλούς ρυθμούς και γύρω στους προημιτελικούς βρίσκουν τη φόρμα τους. Το σίγουρο είναι ότι ο ανταγωνισμός θα είναι πολύ μεγάλος. Για πρώτη φορά τρεις ομάδες θα υποβιβαστούν στη δεύτερη κατηγορία, οπότε γενικά όλες οι ομάδες θα θέλουν να αποφύγουν κάτι τέτοιο.

Εχεις διαμορφώσει άποψη για την ελληνική ομάδα;

Δεν έχω δει ακόμα την ελληνική ομάδα. Είμαι σίγουρος ότι θα παρουσιάσει δυνατή, με πολλή ενέργεια ομάδα, όπως κάθε ελληνική σε αυτό το επίπεδο. Εχω ακούσει για μερικούς παίκτες, ιδιαίτερο τον πλέι μέικερ που ήταν στο καμπ του Τζόρνταν στο Λονδίνο (σ.σ. Σταμάτης). Είμαι σίγουρος ότι η ελληνική ομάδα θα δουλέψει πολύ σκληρά και της εύχομαι επιτυχία και καλή πορεία στο γκρουπ της.

Στην Αγγλία έχει αυξηθεί το ενδιαφέρον για το μπάσκετ τα τελευταία χρόνια;

Τα τελευταία χρόνια το μπάσκετ έχει μεγαλύτερο ρόλο στην Αγγλία. Οι επιτυχίες της Μεγάλης Βρετανίας, σε συνδυασμό με το μάρκετινγκ και το προμόσιον του Λούολ Ντενγκ έχουν βοηθήσει πάρα πολύ προς το ενδιαφέρον του μπάσκετ. Ενα πολύ ενδιαφέρον στατιστικό είναι ότι το μπάσκετ στην Αγγλία είναι το δεύτερο μεγαλύτερο σπορ σε συμμετοχή όλων των ηλικιών. Σίγουρα το ράγκμπι, το ποδόσφαιρο και το κρίκετ είναι τα μεγάλα σπορ. Το μπάσκετ αναβαθμίζεται και αν η εθνική ομάδα πάει καλά στους Ολυμπιακούς Αγώνες, πιστεύω το μπάσκετ θα παρουσιάσει μεγαλύτερη άνοδο στην Αγγλία.

Υπάρχει επαφή με το ελληνικό μπάσκετ στην Αγγλία;

Μερικά από τα παιχνίδια του ελληνικού πρωταθλήματος μεταδίδονται στο eurosport 2, οπότε οι Αγγλοι έχουν επαφή με το ελληνικό μπάσκετ. Είναι πολύ καλό για τους νεαρούς παίκτες γιατί βλέπουν παιχνίδια υψηλού επιπέδου. Υπάρχει και καλωδιακή τηλεόραση, όπου μπορείς να δεις παιχνίδια Ευρωλίγκας. Το φάιναλ φορ φέτος είχε πολύ ενδιαφέρον και πολλοί Αγγλοι ανυπομονούν για το φάιναλ φορ του Λονδίνου, του χρόνου. Θα είναι άλλη μια μεγάλη ευκαιρία για προώθηση του μπάσκετ στη χώρα.

Ποια είναι η προσωπική σου φιλοδοξία στο μπάσκετ και ειδικότερα στην προπονητική;

Είμαι πολύ τυχερός γιατί η δουλειά μου είναι στο μπάσκετ και στην προπονητική και ελπίζω αυτό να συνεχιστεί. Μου αρέσει να δουλεύω με νέα παιδιά και να τα βοηθώ στην ανάπτυξη του μπασκετικού ταλέντου τους. Θα ήθελα κάποια στιγμή να κοουτσάρω μία εθνική ομάδα ανδρών και το μεγαλύτερο όνειρο στην προπονητική είναι στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Μου αρέσει η σκληρή δουλειά και ποτέ… δεν ξέρεις τι θα φέρει το μέλλον. Πάντως είμαι σίγουρος ότι το μπάσκετ θα είναι πάντοτε στη ζωή μου.