Αρ. Σαμπόνις: Φαβορί υπάρχουν, όπως το περιθώριο έκπληξης

Το Ευρωμπάσκετ του 2011 ξεκίνησε! Όχι στο παρκέ, καθώς εκεί θα πρέπει να περιμένουμε το τζάμπολ στις 31 του Αυγούστου, αλλά με την επίσημη έναρξή του από εδώ. Απ’ την Ελλάδα! Η αντιπροσωπεία της οργανωτικής επιτροπής του Ευρωμπάσκετ της Λιθουανίας (31/8-18/9) μαζί με τον επικεφαλής της, τον θρύλο παγκόσμιου μπάσκετ, τον Άρβιντας Σαμπόνις βρίσκονται ήδη επί ελληνικού εδάφους και σήμερα παρουσίασαν την διοργάνωση.

Παρουσία του προέδρου της ΕΟΚ (κι επίτημου προέδρου της FIBA Europe) Γιώργου Βασιλακόπουλου ο Σαμπόνις, αφού ευχαρίστησε την Ελλάδα για τη φιλοξενία της, παρουσίασε το Ευρωμπάσκετ του 2011, επισημαίνοντας ότι “… όλοι βλέπουν τα φαβορί, την Ισπανία, τη Λιθουανία, την Ελλάδα, αλλά πάντα υπάρχει το περιθώριο έκπληξης σε μια τέτοια διοργάνωση”, η οποία αξίζει να επισημανθεί ότι είναι προπομπός των Ολυμπιακών Αγώνων του Λονδίνου! Κι αυτό από μόνο του, δίνει στις αναμετρήσεις ένα επιπλέον κίνητρο, κάτι που επεσήμανε ο “Σάμπας”. “Είναι μια προολυμπιακή χρονιά και φαίνεται πως όλοι οι παίκτες θέλουν να αγωνιστούν. Εγώ δεν ήξερα αν θα είχα δυνατότητα συμμετοχής σε Ολυμπιακούς Αγώνες, αλλά κατάφερα να παίξω σε τρεις”, ανέφερε, αλλά αποκάλυψε ότι υπάρχουν ακόμη ερωτηματικά για τη σύνθεση της εθνικής Λιθουανίας.

“Δεν ξέρω ακριβώς ποιοι παίκτες θα αγωνιστούν στη Λιθουανία. Από το Μουντομπάσκετ της Τουρκίας φάνηκε η διάθεση των νέων παικτών της χώρας να ξεδιαλύνουν αυτή τη θολή ατμόσφαιρα. Είναι ευκαιρία ζωής για κάθε Λιθουανό παίκτη να λάβει μέρος στο Ευρωμπάσκετ που γίνεται στην πατρίδα του. Κι εγώ, γιατί όχι; Δεν ξέρω βέβαια αν μπορώ ακόμη!!! Είναι πρόβλημα που χάσαμε δύο παίκτες, όπως ο Κλέιζα και ο Μασιούλις, με τραυματισμούς, ενώ δεν ξέρουμε την κατάσταση του Πότσιους. Ο προπονητής είναι εκείνος που θα αποφασίσει. Το καλό είναι πως πολλούς παίκτες στη διάθεσή μας και δείχνουν έντονη βούληση”…

Βέβαια ο Ραμούνας Σισκάουσκας το ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται να ενισχύσει την εθνική ομάδα της χώρας. “Μετά τους Ολυμπιακούς του Πεκίνου το είχα ξεκαθαρίσει πως αποχωρώ. Τώρα ακούω, πως ο πρόεδρος της ομοσπονδίας Βλάντας Γκαράστας προτίθεται να μου ζητήσει να επιστρέψω, αλλά είμαι αποφασισμένος να παραμείνω στην άποψή μου. Έχω αποχωρήσει κι αυτό δεν αλλάζει”!!!

Η αποχώρηση (και) του Σισκάουσκας απ’ την εθνική ομάδα, είναι απόρροια της κούρασης που αισθάνονται οι διεθνείς. Κάτι που είδαμε να συμβαίνει και με την περίπτωση του δικού μας, του Δημήτρη Διαμαντίδη. Και πάνω σ’ αυτό το βεβαρυμένο πρόγραμμα των αθλητών στάθηκε κι ο Σαμπόνις. “Φαίνεται πως υπάρχει μία τάση να μεγαλώνει το άθλημα. Όμως ο αριθμός αγώνων είναι κάποιες φορές υπερβολικά μεγάλος. Το άθλημα παράγινε δύσκολο, οι παίκτες δεν έχουν τον εύλογο χρόνο που χρειάζεται για να ξεκουραστούν και προκύπτουν τραυματισμοί. Θα έπρεπε να υπάρχουν μια-δυο διοργανώσεις το πολύ. Στο ΝΒΑ μπορείς να χάσεις 10 παιχνίδια και να είσαι πρώτος, ενώ στην Ευρώπη δεν συμβαίνει αυτό. Οι αθλητές πρέπει να ξεκουράζονται όχι μόνο σωματικά, αλλά και ψυχολογικά”…

Ο πρόεδρος της ελληνικής ομοσπονδίας Γιώργος Βασιλακόπουλος κάλεσε απ’ την πλευρά του τους Έλληνες φίλους του μπάσκετ να στηρίξουν κι αυτή την προσπάθεια της εθνικής ομάδας. “Η Λιθουανία είναι μία πολύ όμορφη και ενδιαφέρουσα χώρα, οι κάτοικοι της οποίας λατρεύουν την Ελλάδα. Έχουμε πολλά κοινά σημεία κι όσοι επιχειρήσουν να είναι κοντά στην Εθνική ομάδα θα ζήσουν όμορφες στιγμές, γιατί ο λιθουανικός λαός αγαπά το μπάσκετ και την Ελλάδα. Καλώ τους Έλληνες φιλάθλους να είναι κοντά μας σε αυτό το δύσκολο ταξίδι”, τόνισε ο Βασιλακόπουλος και πρόσθεσε: “Ο Ηλίας Ζούρος πήρε το πρωτάθλημα σε επίπεδο συλλόγων, ελπίζω να πάρει και το πρωτάθλημα σε επίπεδο εθνικών ομάδων, κι ας στενοχωρήσω τους φίλους μου τους Λιθουανούς”!