«Ας ψάξει αλλού ο Πιανιτζιάνι για δικαιολογίες»

«Μεγάλου μεγέθους επιτυχία αυτή του Ολυμπιακού αν αναλογιστούμε το μπάτζετ σε σχέση με την περσινή σεζόν και τις ανάλογες προσδοκίες που διαμορφωθήκαν με βάση τα πρώτα αποτελέσματα που έφερε στην Ευρωλίγκα.

Παρ’ όλα αυτά, στη σειρά με την Σιένα, όχι μόνο έδειξε ότι έχει ψυχικά αποθέματα, έδειξε επίσης μεγάλη προσωπικότητα και χαρακτήρα. Ομάδα με απίστευτη ενεργεία σε όλη την διάρκεια του παιχνιδιού, παίζοντας πολύ οργανωμένα σε άμυνα αλλά και επίθεση. Με φοβερή ένταση σε όλες τις ενδεχόμενες χαμένες μπαλιές, κερδίζοντας τις μάχες σε ριμπάουντ και δεύτερες επιθέσεις, ιδίως στο τέταρτο παιχνίδι στο ΣΕΦ.

Γνώμη μου είναι  ότι αυτή η ομάδα εκτός όλων των άλλων είναι η ομάδα που έχει κάνει πολλούς να συγκινηθούν μαζί της. Ασχέτως οπαδικού χρώματος, ασχέτως αποτελέσματος. Είναι ένα σύνολο που σε κερδίζει με τον χαρακτήρα του, με τη θέληση του, με το πάθος του.  Ένα σύνολο που στην επίθεση έχει απόλυτη πειθαρχία. Όλοι για την ομάδα και τους στόχους της, με τις κατά συρροή εκπλήξεις που μας έχει πλέον συνηθίσει. Με τον αρχηγό της «ορχήστρας» Ντούσαν Ίβκοβιτς και τους παίκτες που τον ακολούθησαν κατά γράμμα στις πάντα ψύχραιμες και συνάμα, εύστοχες εντολές που έδωσε σ’ όλη την σειρά με τους Ιταλούς. Είδαμε όλοι μας ένα μάθημα μπάσκετ και αθλητικής συμπεριφοράς που επιβάλλεται να γίνει παράδειγμα προς μίμηση.

Δεν θα σταθώ σε ονόματα γιατί δεν θέλω να μειώσω κανέναν αλλά και επειδή πιστεύω ότι μεγάλη άξια έχει το πνεύμα της ομαδικότητας. Όπου όλοι ανεξαρτήτως ονόματος ξεχώρισαν σε όλη την σειρά των αναμετρήσεων με αντίπαλο την Σιένα, δίνοντας μαθήματα μετριοπάθειας και ταπεινότητας στους αλαζόνες Ιταλούς .

Ο κ. Πιανιτζιάνι χρεώνει τον αποκλεισμό σε αρνητικά γι’ αυτόν γεγονότα, όπως ο τραυματισμός του Καουκένας ο οποίος όμως αντικαταστάθηκε επαρκώς από τον Ρακόσεβιτς. Τον τραυματισμό του Θόρντον. Την αδυναμία να παίξει η ομάδα του με μια συμπαγή και ανταγωνιστική πεντάδα αλλά και στο γεγονός ότι κάποια σφυρίγματα δεν τον ευνόησαν !!!  Ταπεινή μου γνώμη , βλέποντας και τα δυο πρώτα ματς στην Ιταλία είναι ότι η Σιένα έπαιξε σε άσχημη έως δυσμενή φυσική κατάσταση. Στα τέταρτα δεκάλεπτα είχε φανερή πτώση ενέργειας και συγκέντρωσης και ποτέ μα ποτέ, δεν κατάφερε να επιβάλει το παιχνίδι της στον Ολυμπιακό. Κάτι που κάνει ωστόσο, μέχρι στιγμής, με απόλυτη επιτυχία στο ιταλικό πρωτάθλημα εδώ και χρόνια.

Ούτε καν στο δεύτερο ματς που κέρδισε τον Ολυμπιακό δεν κατάφερε να επιβληθεί τόσο που θα αναγκαστώ να πω ότι αυτή η σειρά των αγώνων είχε την απόλυτη μοναδικότητα , άσχετα άμα το σκορ γράφει 3-1 !!!

Ο κορμός της Σιένα αποτελείται από παίκτες άνω των 30, μεγάλης εμπειρίας αλλά με σοβαρή έλλειψη αποθεμάτων ενέργειας και αναπνοών σε βασικές και κρίσιμες φάσεις. Καλό θα ήταν ο κόουτς Πιανιτζιάνι να ψάξει και να βρει αλλού τις αιτίες του αποκλεισμού γιατί σε γενικές γραμμές, ο Ολυμπιακός έχει παίκτες στη διαθεσιμότητα της ομάδας και όχι των προσωπικών τους προσδοκιών.

Καλά θα κάνουν οι Ιταλοί και όσοι ασχολούνται με το μπάσκετ να καταλάβουν ότι πολλά πρέπει να αλλάξουν ώστε να πρωταγωνιστήσουν στην Ευρωλίγκα. Ένα πρωτάθλημα και ένα τρόπαιο που έχουν ξεχάσει πια μορφή έχει πάρει πλέον, γιατί ομάδες όπως ο Ολυμπιακός με ελλειμματικό μπάτζετ σε σχέση με πέρσι και ο Παναθηναϊκός επίσης, δείχνουν ότι το έχουν στο αίμα τους. Εμφανίσεις όπως στο Τελ Αβίβ, στη Σαραγόσα, στο Βερολίνο ούτε στα καλύτερα τους όνειρα δεν έχουν δει παρόλη την οικονομική ευχέρεια που δείχνουν ότι εξακολουθούν να έχουν. Δεν θέλω να ασκήσω κριτική.  Έχω γνώμη αλλά δεν είμαι αρμόδιος να την εκφράσω. Παράλληλα, πιστεύω όμως, ότι το μπάσκετ είναι ένα σύμπλεγμα συναισθημάτων και συγκινήσεων που το ιταλικό πρωτάθλημα έχει σταματήσει προ πολλού να προσφέρει στο κοινό του.

Εύχομαι και στον Παναθηναϊκό τα καλυτέρα στο πέμπτο ματς με την Μακάμπι την Πέμπτη στο ΟΑΚΑ που θα είναι και το πλέον καθοριστικό για την παρουσία του στο φετινό Φάιναλ Φορ της Κωνσταντινούπολης. Βασικότερα εύχομαι και ελπίζω όσοι παράγοντες και υπεύθυνοι του αθλήματος έχουν κολλήσει στις πολυθρόνες τους και χρειάζονται επειγόντως μια χειρουργική επέμβαση για να ξεκολλήσουν από δαύτες, όπως και δώσουν μια άμεση και δραστική λύση στην βελτίωση άλλα και στην ριζική αναδιοργάνωση του καλύτερου μέχρι τώρα, προϊόντος που εξάγει η  Ελλάδα στον εξωτερικό.

Ξεχνάω όμως ότι έχουμε φάει την καραμέλα πως το πρόβλημα της Ελλάδας το χουν δημιουργήσει ……ξένοι !!!!

Φιλικά

Γιώργος Ζαμπέλλης»

  • Ο Γιώργος Ζαμπέλλης ζει μόνιμα στη Ρώμη, όπου είναι και η έδρα της εταιρίας του Omnia  Sports. Είναι Ιταλός κατά το ήμισυ λόγω της καταγωγής της μητέρας του αλλά δηλώνει βέρος Έλληνας αν και έχει φορέσει ως παίκτης το εθνόσημο της εθνικής Ιταλίας κατά την θητεία του στα παρκέ.