Αυγενάκης: Σύντομα η απόφαση για τις εκλογές στις ομοσπονδίες…

Για τα επόμενα βήματα του αθλητισμού, τις σκέψεις που υπάρχουν για τις εκλογές στις ομοσπονδίες, αλλά και το ενδεχόμενο διεξαγωγής του final 4 της Euroleague στην Ελλάδα ήταν μερικά από τα σημεία στα οποία αναφέρθηκε ο υφυπουργός Αθλητισμού Λευτέρης Αυγενάκης σε εφ` όλης της ύλης συνέντευξή του στο iEidiseis.

“Πέραν του ποδοσφαίρου, σε ανοιχτούς χώρους θα μπορούν να προπονηθούν σε ολιγομελή γκρουπ (χωρίς μπάλα) οι αθλητές ομαδικών αθλημάτων, όπως το μπάσκετ, το βόλεϊ, το χάντμπολ, το χόκεϊ επί χόρτου και το κρίκετ”, ανέφερε ο Λευτέρης Αυγενάκης μιλώντας για το 2ο στάδιο άρσης των περιορισμών που θα ξεκινήσει την προσεχή εβδομάδα, επισημαίνοντας ότι πάντα οι κινήσεις θα είναι προσεκτικές και θα διευρυνθεί λίγο ο κύκλος όσων θα έχουν δικαίωμα προπόνησης. Αναφέρθηκε και στις κινήσεις της κυβέρνησης για γενναία μείωση τιμολογιακής πολιτικής από τα ΕΑΚ. “Μεταξύ άλλων άμεσων και έμμεσων μέτρων που επεξεργαζόμαστε, καθώς ο ερασιτεχνικός αθλητισμός και η επανεκκίνησή του αποτελεί βασικό μέλημα και του Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, θα είναι η γενναία μείωση τιμολογιακής πολιτικής από τα Εθνικά Αθλητικά Κέντρα, κατανοώντας τις οικονομικές επιπτώσεις που βιώνουν τα σωματεία, οι οικογένειες που αθλούνται και τα πρόσωπα που μισθώνουν τους χώρους”.

Για τις εκλογές στις ομοσπονδίες τόνισε: “Είναι γεγονός ότι μία από τις άμεσες επιπτώσεις της πανδημίας στο χώρο του αθλητισμού είναι η αναβολή πολλών αθλητικών διοργανώσεων, με βασικότερη όλων την αναβολή των Ολυμπιακών και Παραολυμπιακών Αγώνων του Τόκιο για το καλοκαίρι του 2021, μία απόφαση δύσκολη, αλλά αναγκαία για την προστασία της παγκόσμιας υγείας. Η αναβολή των Ολυμπιακών Αγώνων επηρεάζει και τις θητείες των Ομοσπονδιών. Ο νόμος προβλέπει τις εκλογές ανά τέσσερα χρόνια και μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Θα χρειαστεί να αλλάξουμε το νόμο είτε για να παρατείνουμε τη θητεία των Ομοσπονδιών, ώστε να γίνουν οι εκλογές του χρόνου μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες, είτε να διεξαχθούν τώρα, ώστε να έχουν ένα χρόνο μπροστά τους οι επόμενες διοικήσεις να εργαστούν ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων του Τόκιο τον Ιούλιο του 2021. Η τελική απόφαση δεν θα αργήσει να προκύψει. Όμως, η προτεραιότητά μας αυτή τη στιγμή είναι η καταπολέμηση του κορονοϊού, η προστασία των πολιτών μας και η σταδιακή επανεκκίνηση της αθλητικής δραστηριότητας”.

Για το final 4 της Euroleague και το ενδεχόμενο να φιλοξενηθεί στην Ελλάδα είπε: “Είναι γεγονός ότι η Ευρωλίγκα έχει κάνει κάποιες πρώτες διερευνητικές κρούσεις σχετικά με τη διαθεσιμότητα των κλειστών μας, που πληρούν τις προϋποθέσεις διεξαγωγής των αλλεπάλληλων αγώνων της (61) για περίπου τρεις εβδομάδες, για τα ξενοδοχεία που θα χρειαστεί να φιλοξενήσουν 18 αποστολές ομάδων κ.λπ. Όταν η πρόθεση της πάρει πιο επίσημη μορφή θα είμαστε σε θέση να πούμε περισσότερα. Γενικότερα, όμως, κι εφόσον οι επιστήμονες συμφωνούν, δεν βλέπω γιατί να μην φιλοξενήσουμε την ολοκλήρωση της διοργάνωσης. Τα οφέλη της θα είναι πολλαπλά. Από την κάθε λογής διαφήμιση της χώρας μας σ’ όλο τον κόσμο, καθώς θα είναι το μπασκετικό κέντρο της γης μέχρι, φυσικά, το οικονομικό όφελος, αλλά και το αγωνιστικό, πιθανά, καθώς συμμετέχουν ο Παναθηναϊκός και ο Ολυμπιακός. Ωστόσο, οι κανόνες ασφαλείας για αθλητές και λοιπούς που θα βρεθούν στο γήπεδο θα γίνει σύμφωνα με τους κανόνες και τις υποδείξεις των ειδικών”.