ballΗ κενή θέση στην Α1 απασχολεί αρκετά και ιδιαίτερα τις ομάδες που έχουν εκφράσει το ενδιαφέρον τους να συμμετάσχουν στα μεγάλα σαλόνια του ελληνικού μπάσκετ. Το BadBasket επικοινώνησε με τις υποψήφιες ομάδες (Ηράκλειο, Πανιώνιος, Καβάλα, Ηρακλής, Δόξα Λευκάδας, Αρκαδικός, με το Παγκράτι να έχει αποσυρθεί) και τους έθεσε δύο ερωτήσεις για το θέμα:

1.Ποια είναι τα κριτήρια για την επιλογή της ομάδας που θα συμμετάσχει στην Α1;
2.Με δεδομένο ότι η απόφαση θα γίνει γνωστή αρχές Σεπτεμβρίου, θα μπορέσει η ομάδα σας να αντεπεξέλθει στον σχηματισμό ρόστερ ικανό να την κρατήσει στην κατηγορία;

Να σημειωθεί ότι επικοινωνία με τη Δόξα Λευκάδαες δεν κατέστη εφικτή ενώ Αρκαδικός και Ηρακλής δήλωσαν πως αναμένουν την απόφαση και θα μιλήσουν εκ των υστέρων.

Από το Ηράκλειο μας απάντησε ο κος Σπυριδάκης, έφορος του τμήματος μπάσκετ.

  1. Τα κριτήρια, από ότι μας έχουν ενημερώσει, είναι η οικονομική κατάσταση της ομάδας από άποψη μπάτζετ, η περιοχή, αν δηλαδή μπορεί να «σηκώσει» ομάδα Α1, αν υπάρχουν ξενοδοχεία, νοσοκομεία κτλ, η υποδομή, κυρίως με το γήπεδο, να μην υπάρχουν δεδικασμένα χρέη είτε Α’Βάθμια είτε Β’Βάθμια ενώ ζητήθηκε και μια εγγυητική επιστολή (σ.σ 50.000 ευρώ) κατά την κατάθεση του φακέλου. Μπόνους για την πορεία των προηγουμένων ετών δεν υπάρχει.
  2. Εμείς είμαστε σίγουρα έτοιμοι για Α2. Από κει και πέρα έχει γίνει έρευνα αγοράς, έχουν βρεθεί στόχοι, και είμαστε αισιόδοξοι πως θα καταφέρουμε να σχηματίσουμε εγκαίρως ανταγωνιστικό ρόστερ.

Μας τόνισε επίσης: Το Ηράκλειο έχει το πλεονέκτημα πως είναι μια πόλη 300.000 κατοίκων ενώ διαθέτει και ένα υπερσύγχρονο γήπεδο, τα «Δύο Αοράκια», 5.500 θέσεων. Επιπλέον, ο κόσμος της πόλης αγαπάει το μπάσκετ, όπως φάνηκε και από τις διεθνείς διοργανώσεις που έλαβαν χώρα στο Ηράκλειο τα τελευταία χρόνια και από το γεγονός πως ακόμη και στην Β’ Εθνική, η ομάδα δεν είχε ποτέ κάτω από 1200-1500 κόσμο στο γήπεδο. Επικρατεί ευφορία στην πόλη για την ευκαιρία αυτή και θεωρούμε πως με την στήριξη του κόσμου και των τοπικών φορέων, η ομάδα αποτελεί επενδυτική ευκαιρία, μιας και είναι νοικοκυρεμένο σωματείο, χωρίς εκκρεμότητες. Άλλωστε, έχει βρεθεί ήδη επενδυτής, ο οποίος μπορεί να ηγηθεί της νέας ΚΑΕ.

Τέλος, ρωτήσαμε τον κο Σπυριδάκη αν υπήρχε σχέδιο για κατάθεση φακέλου εδώ και καιρό, μιας και η συμμετοχή του Ηρακλείου έγινε γνωστή, ευρέως τουλάχιστον, την ημέρα κατάθεσης φακέλων στην επιτροπή (26 Αυγούστου). Μας απάντησε:

Εμείς το ψάχνουμε τα τελευταία δύο χρόνια και μάλιστα στις 26 Αυγούστου, ήμασταν οι πρώτοι που καταθέσαμε φάκελο. Το γεγονός πως η προσπάθεια μας δεν έγινε γνωστή στον τύπο ίσως να οφείλετε στο ότι δεν διαθέτουμε ακόμα γραφείο Τύπου. Εμείς πάντως είμαστε αισιόδοξοι (όπως και οι άλλοι βέβαια), λόγω του μεγέθους της πόλης και της γενικότερης οικονομικής ευρωστίας της και λόγω της οργάνωσης που έχει το σωματείο, όπως φαίνεται άλλωστε και από τις Ακαδημίες της ομάδας, οι οποίες στελέχωσαν εν πολλοίς την περσινή ομάδα στην Β’ Εθνική.

Από τον Πανιώνιο μας μίλησε ο κος Πολύδωρος Συρίγος, μέλος της διοικούσας επιτροπής

  1. Μια μελέτη βιωσιμότητας, βεβαίωση από τον Δήμο ότι υπάρχει γενικότερο ενδιαφέρον για την ομάδα (πχ φίλαθλοι), να υπάρχουν εξασφαλισμένες χορηγίες, φορολογική-ασφαλιστική ενημερότητα, εγγυητική επιστολή 50.000, η οποία θα καταπέσει αν δεν μπορέσει η ομάδα να συστήσει ΚΑΕ μέχρι το διάστημα που θα οριστεί μετά την επιλογή και να μην υπάρχουν βεβαιωμένα χρέη προς FIBA, παίκτες και προπονητές.
  2. Εμείς ουσιαστικά είμαστε σχεδόν έτοιμοι, έχουμε 12 παίκτες «ετοιμοπόλεμους», καλούς παίκτες, και θα πάρουμε απλώς τρεις ξένους . Το μπάτζετ θα είναι στα 600.000 ευρώ και αγωνιστικά θεωρώ πως αυτή τη στιγμή είμαστε οι πιο έτοιμοι.

Μας τόνισε επίσης, πως αυτά που ισχυρίζεται η Δόξα Λευκάδας, πως ο Ηρακλής και ο Πανιώνιος δεν μπορούν να συμμετάσχουν λόγω χρεών, δεν ισχύουν, μιας και υπάρχει νέος νόμος που ισχύει από τις 3 Αυγούστου και μόνο για φέτος, πως οι ομάδες που βρίσκονται υπό εκκαθάριση, μπορούν να συστήσουν καινούρια ΚΑΕ χωρίς τα χρέη του παρελθόντος. Αυτό προτίθεται να κάνει και ο Πανιώνιος.

Από την Καβάλα μας μίλησε ο κος Βαγγέλης Παππάς, αντιπρόεδρος της ομάδας

  1. Υπάρχουν κάποιες προϋποθέσεις που πρέπει να τις εκπληρώσουν οι ομάδες ώστε να αποφασίσει η 5μελής επιτροπή για το ποια ομάδα θα πάρει την άνοδο
  2. Εμείς έχουμε κάνει προετοιμασία για Α2, έχουμε ήδη έναν κοινοτικό (Άντι Μάζιουτζακ) και στην περίπτωση επιλογής μας θα προχωρήσουμε στην απόκτηση 4 Αμερικάνων και ενός κοινοτικού ακόμα. Έτσι κι αλλιώς η αγορά των ξένων είναι πολύ μεγάλη και υπάρχουν επιλογές, σε αντίθεση με την ελληνική που είναι περιορισμένη. Δεν μπορείς ουσιαστικά να παίξεις στην Α1 με έναν παίκτη Β’ Εθνικής, ενώ στους ξένους υπάρχουν περισσότερες επιλογές. Εμείς θεωρούμε πως, όπως το Λαύριο πέρσι κατάφερε και έμεινε στην κατηγορία με σωστές επιλογές παικτών, αν και έπαιξε στην Α1 την τελευταία στιγμή μετά την άρνηση της Δράμας, έτσι κι εμείς μπορούμε να κάνουμε το ίδιο. Θεωρούμε πως μέσω της διαφήμισης του ΕΣΑΚΕ και μέσω χορηγών που πάντα προσελκύει η Α1 θα μπορέσουμε να αποκτήσουμε τους κατάλληλους ξένους για να παραμείνουμε στην κατηγορία.

Ρωτήσαμε επίσης την άποψη του για τους ισχυρισμούς της Δόξας Λευκάδας, πως Καβάλα και Αρκαδικός δεν μπορούν ανέβουν βάσει κανονισμού λόγω του περσινού υποβιβασμού τους. Μας απάντησε:

Εφόσον μιλάμε για μία διαδικασία μέσω wild card, o καθένας που θεωρεί πως έχει τα εχέγγυα μπορεί να συμμετέχει. Αν και η διαδικασία άρχισε αλλιώς (σ.σ. αρχικώς ρωτήθηκαν οι ομάδες της Α2 με την σειρά τους στην βαθμολογία), πλέον έχει αλλάξει και μπορούν να συμμετέχουν όλοι όσοι πληρούν τις προϋποθέσεις της επιτροπής.

Τέλος, από το Παγκράτι μας ανέφεραν πως αποσύρθηκαν από την διεκδίκηση της θέσης, μιας και λόγω οικονομικών προβλημάτων δεν γνωρίζουν καν αν θα μπορέσουν να ανταπεξέλθουν οικονομικά στην Α2.