Αφιέρωμα στο Ευρωμπάσκετ Παίδων (α’ κατηγορία)

Ευρωμπάσκετ Παίδων χωρίς Ελλάδα γίνεται; Δυστυχώς γίνεται… Μετά τον περσινό υποβιβασμό η Ελλάδα θα είναι η μεγάλη απούσα από το ευρωπαϊκό πρωτάθλημα παίδων α’ κατηγορίας, το οποίο φιλοξενείται φέτος στην Ποντγκόριτσα του Μαυροβουνίου από σήμερα (11/8) και έως τις 19 Αυγούστου, χάνοντας αυτομάτως και το δικαίωμα να διεκδικήσει την πρόκριση στο Παγκόσμιο Κύπελλο U17 του 2018.

Παρά την απουσία της Ελλάδας, πάντως, το Infobasket θα παρακολουθεί τα τεκταινόμενα και στο Ευρωμπάσκετ πρώτης κατηγορίας, στο οποίο κάνει πρεμιέρα η γενιά του 2001. Μία γενιά που μπορεί να μην έχει πολλά μεγάλα prospects πλην των Γάλλων Χέιζ, Μαλεντόν, διαθέτει όμως ουκ ολίγους καλούς παίκτες (Πάζιν, Μπλάζεβιτς, Γκλας, Αμζιλ, Κίτσινγκ, Μπεντνιάκοβ, Κλιάγιτς, Ντίκε).

Σε ομαδικό επίπεδο θεωρητικά η Γαλλία, η Ισπανία, η Τουρκία, η Λιθουανία, η Σερβία και η Κροατία θα είναι αυτές που θα δώσουν μάχη για τα μετάλλια, ενώ η Φινλανδία, η Γερμανία, η Σλοβενία, η Ιταλία και η Ρωσία φαίνεται ότι ανήκουν στο δεύτερο επίπεδο δυναμικότητας και δεν αποκλείεται κάποια/ες εξ αυτών να βρεθούν αρκετά ψηλά.

1ος όμιλος

Λιθουανία

Ως… είθισται, η Λιθουανία αναμένεται να προχωρήσει αρκετά και στο φετινό ευρωπαϊκό πρωτάθλημα. Αυτό διαφάνηκε τουλάχιστον από τα πεπραγμένα της “Λιέτουβα” στην προετοιμασία, στο πλαίσιο της οποίας νίκησε τη Ρωσία (75-70 και 75-61), τη Λετονία (74-65), την Εσθονία (72-63) και την Τουρκία (73-67 και 103-101), δείχνοντας από νωρίς τα δόντια της.

Στην Ποντγκόριτσα η Λιθουανία θα έχει ένα μέλος από την ομάδα που κατέκτησε πέρυσι το αργυρό μετάλλιο στο Ευρωμπάσκετ Παίδων με τη γενιά του 2000 (τον Λαούρινας Βαϊστάρας), ωστόσο οι παίκτες που αναμένεται να τραβήξουν το πιο πολύ “κουπί” είναι οι Μπλάζεβιτς, Τουμπέλις, Πανκρατιέβας και Καντέρις. Αν μη τι άλλο, η Λιθουανία θα είναι μία από τις ομάδες που θα μας απασχολήσουν αρκετά στην πορεία της διοργάνωσης.

Σερβία

Την ποιότητα των γενεών του 1999 και του 2000 (που πρόσφατα κατέκτησαν το ευρωπαϊκό πρωτάθλημα εφήβων) δεν την έχει η φουρνιά του 2001, ωστόσο διαθέτει το επιθετικό ταλέντο να προχωρήσει μακριά, παρά την απουσία του Μάριο Νάκιτς, του -κατά πολλούς- κορυφαίου prospect της γενιάς του 2001. Προεξάρχοντος του σούπερ σκόρερ Τζόρτζε Πάζιν, η Σερβία είναι ικανή να φτάσει πολύ ψηλά, πρώτα όμως θα πρέπει να επιβιώσει στον “όμιλο του θανάτου” του φετινού Ευρωμπάσκετ.

Παρόντες θα είναι και φέτος οι Βάσιτς, Ζιβάνοβιτς, που έχουν την εμπειρία του περσινού Ευρωμπάσκετ, ενώ άξιοι προσοχής είναι και οι Τανάσκοβιτς, Λάνγκοβιτς. Η ομάδα του Σλόμπονταν Κλιπ σίγουρα θα περιμένει κάτι πολύ καλύτερο από την περσινή 10η θέση στην Ποντγκόριτσα. Στα φιλικά νίκησε δύο φορές την Ουκρανία (69-55 και 69-53) και την Τουρκία (77-76 και 84-79), ενώ έχασε άλλες τόσες από τη Γαλλία (45-64 και 65-69).

Κροατία

Με μεγάλες προσδοκίες πήγε στην Ποντγκόριτσα η Κροατία, αν και δεν είχε ανάλογα αποτελέσματα στο Ευρωπαϊκό Ολυμπιακό Φεστιβάλ Νέων που έγινε πρόσφατα στο Γκιόρ της Ουγγαρίας. Εκεί η ομάδα του Νταμίρ Μίλκοβιτς έχασε τα τρία από τα πέντε παιχνίδια που έδωσε (από Φινλανδία με 53-56, 71-72 και Τουρκία 70-77) και κέρδισε μόνο τη Βοσνία (82-80) και την Ιταλία με το πειστικό 80-56.

Βάσει ταλέντου η πανύψηλη Κροατία είναι μία από τις ομάδες που μπορούν να φτάσουν μέχρι το βάθρο. Ο Ματέι Ρούνταν (MVP του κροατικού πρωταθλήματος Παίδων), ο Βίκτορ Σάριτς, ο Σάντρο Ράσιτς και οι δύο εκπρόσωποι της γενιάς του 2002, ο Ιβάν Περάσοβιτς (γιος του Βέλιμιρ, του γνωστού προπονητή) και ο πολλά υποσχόμενος Μπόρις Τίσμα (τον έχει αρπάξει από τα 13 του η Ρεάλ Μαδρίτης!) είναι οι παίκτες που ξεχωρίζουν.

Ισραήλ

Το Ισραήλ μοιάζει με τον “άγνωστο χ” του πρώτου ομίλου. Πέρυσι κατέκτησε το αργυρό μετάλλιο στο Ευρωμπάσκετ β’ κατηγορίας, αλλά από εκείνη την ομάδα υπάρχει ακόμα μόνο ο Ραζιέλ Αγιούν. Στα παιχνίδια προετοιμασίας είχε απολογισμό μία νίκη (74-60), μία ήττα (65-75) και μία… ισοπαλία (56-56) με την Ολλανδία, ομάδα β’ κατηγορίας. Σε αυτόν τον όμιλο μάλλον δεν θα έχει και πολλές πιθανότητες να αποφύγει την τέταρτη θέση…

Τα “αστέρια” του ομίλου: 1. Τζόρτζε Πάζιν (SF, Σερβία), 2. Μάρεκ Μπλάζεβιτς (C, Λιθουανία), 3. Αζουόλας Τουμπέλις (F, Λιθουανία), 4. Βίκτορ Σάριτς (C, Κροατία), 5. Μπόρις Τίσμα (F, Κροατία).

Η πρόβλεψη του Infobasket: 1. Λιθουανία, 2. Σερβία, 3. Κροατία, 4. Ισραήλ.

2ος όμιλος

Τουρκία

Τρεις συνεχόμενες παρουσίες στην τετράδα του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος παίδων μετρά η Τουρκία, χωρίς όμως να έχει κατακτήσει ένα χρυσό μετάλλιο μετά το 2012. Η Ιστορία δεν αποκλείεται να επαναληφθεί και φέτος, αφού για ένα ακόμα τουρνουά οι Τούρκοι συγκαταλέγονται στις καλές ομάδες ενός Ευρωμπάσκετ. Έδωσαν πολλά και δύσκολα φιλικά παιχνίδια (τρία με Λιθουανία, δύο με Σερβία, ένα με Κροατία και Εσθονία), δείχνοντας ότι και φέτος θα είναι ομάδα (τουλάχιστον) οκτάδας.

Οι πιο σημαντικοί παίκτες της τουρκικής ομάδας είναι ο ύψους μόλις 1,85μ. σούτινγκ γκαρντ Αρντά Τσετέ της Μπάνβιτ, ο πόιντ γκαρντ Ομέρ Γιασίρ Κιουτσιούκ της Τουρκ Τέλεκομ, ο Μουσταφά Κουρτουλντούμ της Εφές και οι δύο ψηλοί της Φενέρμπαχτσε, ο Τσεμ Κιρτσιμάν και ο Ισμαήλ Καραμπιλέν. Η Τουρκία έχει ταλέντο, βάθος, ισορροπία και την ικανότητα να φτάσει ψηλά στο Ευρωμπάσκετ της Ποντγκόριτσα.

Φινλανδία

Κάθε χρόνο και καλύτερα πηγαίνουν στα Ευρωμπάσκετ Παίδων οι Φινλανδοί, που ήταν 5οι πέρυσι με τη γενιά του 2000 και δύο μέλη του 2001, τους Σαγιάντιλα και Αμζιλ. Η ομάδα του Αντι Κοσκελάινεν δεν αποκλείεται να επιφυλάσσει κι άλλες εκπλήξεις στο φετινό Ευρωμπάσκετ. Στο πλαίσιο της προετοιμασίας της, άλλωστε, νίκησε δύο φορές τους Κροάτες (72-71 και 56-53) και έδειξε ότι μπορεί να χτυπήσει και φέτος την πόρτα της οκτάδας.

Τρεις είναι οι παίκτες που ξεχωρίζουν από τη γενιά του 2001. Ο ύψους 1,94μ. πόιντ γκαρντ Ερικ Σαγιάντιλα, ο (κονγκολέζικης καταγωγής) πάουερ φόργουορντ Τόμας Εξαούκια και ο ραγδαία εξελισσόμενος (με μαροκινές ρίζες) Μουσταφά Αμζιλ, ο οποίος έγινε τη σεζόν 2016-17 ο νεαρότερος παίκτης που αγωνίστηκε στο φινλανδικό πρωτάθλημα σε ηλικία 15 ετών και 67 ημερών.

Γερμανία

Η μεγάλη επιτυχία λείπει από το γερμανικό μπάσκετ, παρά τα συνεχή βήματα προόδου που κάνει και την παραγωγή αξιόλογων ταλέντων τα τελευταία 6-7 χρόνια. Το πιθανότερο, πάντως, είναι να μην έρθει ούτε στο φετινό Ευρωμπάσκετ Παίδων. Η “νατσιονάλμανσαφτ” έχει μπόλικο ταλέντο και σε αυτή τη γενιά παικτών, ωστόσο η εικόνα της στα φιλικά ήταν μάλλον προβληματική, αν κρίνουμε τουλάχιστον από τα αποτελέσματα.

Η γερμανική ομάδα σημείωσε τρεις νίκες (δύο επί της αδύναμης Τσεχίας και μία επί της Γαλλίας) και υπέστη επτά ήττες, τρεις από την Ελλάδα, δύο από τη Γαλλία και μία από την Ισπανία και την Ιταλία. Καλοί παίκτες υπάρχουν πάντως. Ο Κάι Μπρούνκε και ο (γεννηθείς το 2002) Λουκ Φαν Σλούτεν, παρόντες και στο περσινό ευρωπαϊκό πρωτάθλημα U16, είναι οι καλύτεροι, ενώ θα πρέπει να προσέξουμε και τον Αριέλ Χουκπόρτι.

Σλοβενία

Η Σλοβενία δεν έχει τερματίσει ποτέ πάνω από την 6η θέση σε Ευρωμπάσκετ Παίδων και αυτό μάλλον δεν πρόκειται να αλλάξει στην Ποντγκόριτσα. Οι Σλοβένοι επιστρέφουν στην πρώτη κατηγορία για πρώτη φορά μετά το 2012 και λογικά δεν θα έχουν πρόβλημα να παραμείνουν σε αυτήν. Το υλικό που έχει στα χέρια του ο Ντέγιαν Γκασπαρίν είναι αρκετά καλό για μία αξιοπρεπή πορεία.

Οι Ροκ Ράντοβιτς, Γκρέγκορ Γκλας (παρόντες και στο περσινό Ευρωμπάσκετ Παίδων β’ κατηγορίας), μαζί με τους γκαρντ Ντούσανιτς, Σάμαρ και τον γιο του Ματίας Σμόντις (Λούκα) είναι οι καλύτεροι παίκτες της Σλοβενίας, η οποία στα παιχνίδια προετοιμασίας νίκησε την Κροατία (75-71), την Τσεχία (80-59 και 85-60) και τη Βοσνία (66-60), ενώ ηττήθηκε από την Ιταλία (64-69) και την Ελλάδα (69-86).

Τα “αστέρια” του ομίλου: 1. Γκρέγκορ Γκλας (SG, Σλοβενία), 2. Μουσταφά Αμζιλ (C, Φινλανδία), 3. Ροκ Ράντοβιτς (SF, Σλοβενία), 4. Ερικ Σαγιάντιλα (PG, Φινλανδία), 5. Κάι Μπρούνκε (SG, Γερμανία).

Η πρόβλεψη του Infobasket: 1. Τουρκία, 2. Φινλανδία, 3. Γερμανία, 4. Σλοβενία.

3ος όμιλος

Γαλλία

Πιστή στην παράδοση θέλει να παραμείνει και φέτος η Γαλλία, μία από τις διαχρονικά μεγάλες δυνάμεις της Ευρώπης σε επίπεδο Παίδων. Οι “τρικολόρ” φτάνουν ανελλιπώς μέχρι την οκτάδα του Ευρωμπάσκετ U16 τα τελευταία 30 χρόνια, δηλαδή σε 21 διαδοχικές διοργανώσεις! Ένα τρομερό σερί που εκτός συγκλονιστικού απροόπτου θα συνεχιστεί και φέτος με τη γενιά του 2001, από την οποία ξεχωρίζουν ο Τέο Μαλεντόν και ο Κιλιάν Χέιζ, πιθανότατα το καλύτερο περιφερειακό δίδυμο του Ευρωμπάσκετ.

Αν προσθέσουμε σε αυτούς τους δύο και τους Λουί Μαρνέτ, Εσομέ Μιγιέμ, τότε θα έχουμε μπροστά μας μία ομάδα που δικαιωματικά “βλέπει” πάρα πολύ ψηλά στο φετινό ευρωπαϊκό πρωτάθλημα Παίδων. Μέχρι το βάθρο. Στα φιλικά παιχνίδια η Γαλλία νίκησε δύο φορές τη Γερμανία (71-55, 72-67) και τη Σερβία (64-45, 69-65), μία την Ιταλία (71-61), ενώ έχασε από Ισπανούς (52-59) και Γερμανούς (77-84).

Ιταλία

Από το 1991 έχει να κατακτήσει μετάλλιο στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα παίδων η Ιταλία, η οποία για άλλο ένα τουρνουά συγκαταλέγεται στις “καλές” ομάδες, όχι όμως και για το βάθρο. Στα φιλικά η ομάδα του Αντόνιο Μποκίνο έδειξε ότι μπορεί να κερδίσει οποιοδήποτε αντίπαλο (Ισπανία π.χ.), αλλά και να χάσει από οποιοδήποτε.

Το σίγουρο είναι ότι σε αυτόν τον όμιλο μπορεί κάλλιστα να παλέψει ακόμα και για την πρώτη θέση. Η ιταλική ομάδα δεν έχει τον “σταρ”, ούτε μεγάλα ύψη (μόνο δύο παίκτες είναι πάνω από 2μ.), θα παίξει όμως αποτελεσματική άμυνα και θα τρέξει πολύ. Αξιο αναφοράς είναι ότι στην Ιταλία παίζει και ο γιος του Πέις Μάνιον (παλιού ΝΒΑερ), Νικολό.

Ρωσία

H γενιά του 2000 ανέβασε τη Ρωσία στην πρώτη κατηγορία και αυτή του 2001 έχει στόχο να τη διατηρήσει εκεί. Η ομάδα του Αλεξάντερ Αντίποβ ξεκίνησε την προετοιμασία της με υψηλές φιλοδοξίες για το Ευρωμπάσκετ (μέχρι και λόγο για πεντάδα έκαναν οι Ρώσοι), ωστόσο στα φιλικά παιχνίδια φάνηκε πόσο αδύναμη είναι χωρίς το μεγάλο αστέρι της, τον Γκλεμπ Μπεντνιάκοβ.

Χωρίς τον MVP του ρωσικού πρωταθλήματος Παίδων οι Ρώσοι υπέστησαν τέσσερις ήττες από Λιθουανία και Λετονία. Ευτυχώς γι αυτούς στη Ποντγκόριτσα ο ταλαντούχος σούτινγκ γκαρντ θα είναι παρών…

Εσθονία

Πέρυσι σώθηκε, έστω και την τελευταία στιγμή. Αυτός ακριβώς θα είναι ο στόχος της Εσθονίας και στο φετινό ευρωπαϊκό πρωτάθλημα. Μόνο που το έργο της μάλλον θα είναι ακόμα δυσκολότερο αυτή τη φορά. Η Εσθονία έχει ένα πολύ μεγάλο ταλέντο (τον Κάσπαρ Κίτσινγκ), έναν αρκετά καλό πόιντ γκαρντ (τον Κερ Κρίισα, που είχε 7 πόντους και 4,1 ασίστ μ.ό. στο περσινό Ευρωμπάσκετ), εντούτοις αυτοί οι δύο ίσως να μην είναι αρκετοί για να την κρατήσουν στην πρώτη κατηγορία, σε ένα τουρνουά χωρίς ευδιάκριτα αδύναμες ομάδες. Οι Εσθονοί θα είναι πάντως μαχητικοί και δεν θα χάσουν από κανέναν με κατεβασμένα χέρια.

Τα “αστέρια” του ομίλου: 1. Κιλιάν Χέιζ (G, Γαλλία), 2. Τέο Μαλεντόν (PG, Γαλλία), 3. Κάσπαρ Κίτσινγκ (SF, Εσθονία), 4. Γκλεμπ Μπεντνιάκοβ (SG, Ρωσία), 5. Εσομέ Μιγιέμ (C, Γαλλία).

Η πρόβλεψη του Infobasket: 1. Γαλλία, 2. Ιταλία, 3. Ρωσία, 4. Εσθονία.

4ος όμιλος

Ισπανία

Η κάτοχος του τίτλου δεν θα έχει μαζί της τον Ούσμαν Γκαρούμπα (2002), διαθέτει όμως αρκετό ταλέντο ώστε να κάνει το back to back και να ανέβει στο βάθρο για 17η φορά επί συνόλου 31 διοργανώσεων σε Ευρωμπάσκετ παίδων. Η γενιά του 2001 δεν είναι σε καμία περίπτωση η πιο ταλαντούχα που έχει βγάλει το ισπανικό μπάσκετ. Είναι πάντως μία από τις πιο ψηλές που έχουμε δει από την Ισπανία (τουλάχιστον) τα τελευταία 9-10 χρόνια.

Σε αυτήν ανήκουν οι Ντίκε, Πραντίγια, αμφότεροι παρόντες στο περσινό Ευρωμπάσκετ, οι οποίοι όμως θα έχουν αυτή τη φορά σημαντικό ρόλο στην πορεία της “φούρια ρόχα”, ελλείψει των Γκαρούμπα, Πάρα. Αυτοί οι δύο μαζί με τους περιφερειακούς Αλντερέτε (2002), Αλντάμα αποτελούν τη βάση της ισπανικής ομάδας, η οποία θα είναι μία από τις βασικές υποψήφιες για μετάλλιο στην Ποντγκόριτσα.

Μαυροβούνιο

Το Μαυροβούνιο δεν έχει τερματίσει ποτέ πάνω από την 8η θέση σε Ευρωμπάσκετ Παίδων και λογικά το ίδιο θα συμβεί και φέτος. Πάντως, πέρα από την έδρα η ομάδα του Μλάντεν Όστοϊτς διαθέτει και αξιόλογη ομάδα, που μπορεί να κάνει ζημιές στις παραδοσιακές “δυνάμεις” του ευρωπαϊκού μπάσκετ.

Ο εξαιρετικός σκόρερ και δημιουργός Γιόβαν Κλιάγιτς (είχε 12,9π., 4ρ., 4ασ. στο περσινό Ευρωμπάσκετ U16) είναι ο σταρ του Μαυροβουνίου, το οποίο υπέστη τέσσερις ήττες στα επτά (δυνατά) φιλικά που έδωσε ενόψει του Ευρωμπάσκετ. Οι Βλάχοβιτς, Τομάσεβιτς, παρόντες κι αυτοί στο περσινό ευρωπαϊκό πρωτάθλημα, ξεχωρίζουν από τους υπόλοιπους.

Λετονία

Τρία χρόνια πέρασαν από το αργυρό των 98άρηδων (Ρ. Κύρουτς, Στράουτινς, Ζόρικς, Μπλούνμπεργκς) και η Λετονία έχει πάρει για τα καλά την κατιούσα, τερματίζοντας στην 11η θέση στα τελευταία δύο Ευρωμπάσκετ. Φέτος οι έφηβοι και οι νέοι υποβιβάστηκαν στη δεύτερη κατηγορία και το ζητούμενο είναι να μην τριτώσει το κακό. Πάντως, αν τα φιλικά αποτελούν κριτήριο, τότε οι Λετονοί έχουν κάθε λόγο να είναι αισιόδοξοι.

Στο πλαίσιο της προετοιμασίας τους σημείωσαν εμφατικές νίκες επί των Ρώσων και των Σουηδών, ομάδες που μάλλον θα βρουν μπροστά τους τις τελευταίες ημέρες του τουρνουά. Οι δύο Μπέρζινς, ο Οζαρς και ο Ρόμπερτ (τραυματίστηκε στο κύπελλο της Βαλτικής και έχασε τα τελευταία φιλικά αλλά είναι πλέον υγιής), μαζί με τον Κρίσταπς Κιλπς είναι οι παίκτες πάνω στους οποίους θα βασιστεί η Λετονία στο Ευρωμπάσκετ.

Σουηδία

Η τελευταία φορά που οι Σουηδοί βρίσκονταν στην πρώτη κατηγορία του Ευρωμπάσκετ Παίδων σε διαδοχικές χρονιές ήταν πριν από 32 χρόνια (1985)! Αν παραμείνουν και τρίτη στη σειρά με τη γενιά του 2001, τότε αυτό θα αποτελέσει μεγάλη επιτυχία για την ομάδα του Γιόργκεν Φάστμπεργκ και του γκαρντ Στέλιου Χατζηαθανασίου, προφανώς γόνου Ελλήνων μεταναστών στη Σουηδία.

Στα “χαρτιά” η Σουηδία είναι μία από τις “αδύναμες” ομάδες της διοργάνωσης. Τερμάτισε 4η στο Κύπελλο των σκανδιναβικών χωρών που έγινε τον Ιούνιο και έχασε τα δύο από τα τρία φιλικά που έδωσε με ΠΓΔΜ και Λετονία. Αν υπάρχουν κάποιοι παίκτες που αξίζουν μεγαλύτερη προσοχή, αυτοί είναι ο σούτινγκ γκαρντ Πελ Λάρσον (είχε 19,5π. μ.ό. στο κύπελλο των σκανδιναβικών χωρών), ο πολωνικής καταγωγής πόιντ γκαρντ Αλαν Μπζεζίνσκι και ο Χούγκο Μπέργκστρεμ.

Τα “αστέρια” του ομίλου: 1. Γιόβαν Κλιάγιτς (G, Μαυροβούνιο), 2. Γκόλντεν Ντίκε (C, Ισπανία), 3. Χάιμε Πραντίγια (PF, Ισπανία), 4. Οζαρς Μπέρζινς (G, Λετονία), 5. Πελ Λάρσον (SG, Σουηδία).

Η πρόβλεψη του Infobasket: 1. Ισπανία, 2. Μαυροβούνιο, 3. Λετονία, 4. Σουηδία.