hellas u16

Η αυλαία πέφτει στη Λετονία για τις φετινές διοργανώσεις των μικρών εθνικών ομάδων. Μετά το Ευρωμπάσκετ Νέων (U20), το Ευρωμπάσκετ Εφήβων (U18) και το Παγκόσμιο πρωτάθλημα Παίδων (U17), είναι η σειρά του Ευρωμπάσκετ Παίδων (U16), το οποίο θα φιλοξενηθεί σε τέσσερις πόλεις της Λετονίας (Ογκρε, Γκρόβινα, Λιεπάγια, Ρίγα) από τις 20 έως και τις 30 Αυγούστου.

Το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα βρίσκεται από χθες στη χώρα της Βαλτικής, όπου θα αντιμετωπίσει κατά σειρά τη Λετονία (Τετάρτη 18:00), τη Βοσνία (Πέμπτη 13:30) και την Κροατία (Παρασκευή 13:30). Η διαφορά με τις προηγούμενες φετινές διοργανώσεις είναι ότι η Ελλάδα δεν πρόκειται να μπει με μεγάλες αξιώσεις στο τουρνουά. Σε αυτό το συμπέρασμα μας οδηγούν τουλάχιστον τα αποτελέσματα των αγώνων προετοιμασίας και η εξέταση των αντιπάλων, την οποία μπορείτε να διαβάσετε αναλυτικά πιο κάτω.

Η Λιθουανία, η Λετονία, η Σερβία, η Τουρκία, η Ισπανία και η Ιταλία είναι θεωρητικά οι “δυνατές” ομάδες του Ευρωμπάσκετ, με την Ελλάδα, την Κροατία, τη Γαλλία, τη Γερμανία να βρίσκονται στο δεύτερο γκρουπ δυναμικότητας και τις Φινλανδία, Ρωσία, Ουκρανία, Πολωνία, Βοσνία και Δανία στο τρίτο.

1ος ΟΜΙΛΟΣ

Η πρόβλεψη του infobasket: 1. Λιθουανία, 2. Σερβία, 3. Τουρκία, 4. Φινλανδία

ΛΙΘΟΥΑΝΙΑ – Η μεγάλη επιστροφή

Μία από τις καλύτερες ομάδες της διοργάνωσης και φαβορί για ένα μετάλλιο. Επειτα από τρία συνεχόμενα Ευρωμπάσκετ U16 στα οποία δεν κατάφεραν να φτάσουν ούτε στην οκτάδα, οι Λιθουανοί παρουσιάζουν πάλι μία πολλά υποσχόμενη γενιά που είναι ικανή να φτάσει μέχρι την κορυφή. Στα παιχνίδια προετοιμασίας διέλυσαν όποιον βρήκαν μπροστά τους και lietuva u16ο σταρ της ομάδας είναι ο Τάντας Σεντεκέρσκις, που είχε πέρυσι 11,4 πόντους, 4,9 ριμπάουντ μ.ό. στο Ευρωμπάσκετ U16 και διακρίθηκε επίσης τον περασμένο Απρίλιο στο Jordan Brand Classic (12π., 10ρ.). 

Ο Σεντεκέρσκις δεν θα είναι φυσικά μόνος του. Υπάρχουν επίσης οι Γκαντιλιάουσκας, Στανκέβιτσους, Κουλμπόκα (έβαλε 35 πόντους στο τελευταίο φιλικό με την Ισπανία) και Μασιούλις, οι οποίοι συνθέτουν μία πολύ ισχυρή πεντάδα παικτών.

Τα φιλικά παιχνίδια (7-0): Φινλανδία 74-53 και 85-61, Δανία 88-49 και 94-54, Λετονία 70-63, Ισπανία 87-62 και 86-71.

ΣΕΡΒΙΑ – Ολοταχώς για το βάθρο

Η Σερβία υπολογίζεται πάντοτε στις καλές ομάδες των Ευρωμπάσκετ Παίδων και το φετινό δεν αποτελεί εξαίρεση στον κανόνα. Παρά την απουσία του Μίλος Γκλίσιτς, του καλύτερου παίκτη που διαθέτει αυτή η γενιά (τραυματίστηκε στην προετοιμασία U16 Srbija trofej 1της Εθνικής U17), οι Σέρβοι έδειξαν στα φιλικά ότι είναι ικανοί να φτάσουν πολύ ψηλά, αφού διαθέτουν 6-7 παίκτες που μπορούν να παίξουν σημαντικό ρόλο κατά τη διάρκεια του τουρνουά.

Αυτοί είναι οι Νέσιτς, Μούσιτς, Ράντοβιτς, Ραντάνοφ, Γκάσιτς και Σίμανιτς, με τον τελευταίο να έχει πάρει μέρος και στο περσινό Ευρωμπάσκετ Παίδων, αλλά με πολύ μικρή συμμετοχή. Ο ηγέτης τους πάντως θα είναι ο Αλεξάνταρ Αρανίτοβιτς, που μέχρι την Κυριακή βρισκόταν στο Ντουμπάι με τη “χάλκινη” Εθνική U17 και ενσωματώθηκε την τελευταία στιγμή.

Τα φιλικά παιχνίδια (5-0): Γαλλία 71-67 και 65-63, Σουηδία 64-61, Ουκρανία 91-48, Γερμανία 82-72.

ΤΟΥΡΚΙΑ – Δύσκολη αποστολή το three peat

Το καλύτερο καλοκαίρι της σε επίπεδο μικρών εθνικών ομάδων διανύει η Τουρκία, που μετράει ήδη δύο χρυσά μετάλλια στα Ευρωμπάσκετ Νέων και Εφήβων! Το three peat, βέβαια, θα είναι πολύ δύσκολη αποστολή, αν και όπως φάνηκε στα παιχνίδια turkeyπροετοιμασίας οι Τούρκοι θα είναι λογικά μία από τις ομάδες που θα πρωταγωνιστήσουν στη Λετονία.

Το ερώτημα είναι εάν μπορούν να κάνουν το βήμα μέχρι το βάθρο, όπως έπραξαν φέτος σε επίπεδο Εφήβων και Νέων. Ταλέντο έχουν άφθονο πάντως. Οι παίκτες που ξεχωρίζουν είναι ο σέντερ Ομέρ Φαρούκ Γιουρτσεβέν και οι Μπιτίμ, Σενγκιούν και Γιαρόλ, οι τέσσερις που σηκώνουν συνήθως το μεγαλύτερο βάρος στην επίθεση.

Τα φιλικά παιχνίδια (6-1): Σλοβενία 76-69 και 74-64, Πολωνία 67-59, Ελλάδα 59-67 και 79-56, Ιταλία 77-71, Γαλλία 70-67.

ΦΙΝΛΑΝΔΙΑ – Σαν… σάκος του μποξ

Επειτα από 19 ολόκληρα χρόνια η Φινλανδία εμφανίζεται ξανά στην πρώτη κατηγορία του Ευρωμπάσκετ Παίδων. Αν κρίνουμε πάντως από τα αποτελέσματα της στα παιχνίδια προετοιμασίας, η παραμονή είναι ο μόνος στόχος που μπορεί να έχει στη finland u16Λετονία. Σε αυτόν τον όμιλο θα παίξει αναπόδραστα το ρόλο του σάκου του μποξ και λογικά θα τερματίσει τελευταία με τρεις ήττες, πιθανότατα και με μεγάλες διαφορές.

Ο πιο επικίνδυνος παίκτης είναι ο Εντόν Μαξχούνι, που συμμετείχε στο περσινό Ευρωμπάσκετ Παίδων και είναι ο κύριος εκφραστής των επιθέσεων. Πρόσφατα έβαλε και 30 πόντους σε ένα φιλικό με το Βέλγιο.

Τα φιλικά παιχνίδια (3-3): Λιθουανία 53-74 και 61-85, Βέλγιο 88-82 και 45-58, Βοσνία 83-67 και 81-79.

2ος ΟΜΙΛΟΣ

Η πρόβλεψη του infobasket: 1. Λετονία, 2. Κροατία, 3. Ελλάδα, 4. Βοσνία

ΛΕΤΟΝΙΑ – Διοργανωτές με “άγριες” διαθέσεις

Η διοργανώτρια του Ευρωμπάσκετ έχει πολύ υψηλές βλέψεις, και όχι μόνο επειδή θα βρίσκεται στο “σπίτι” της. Η Λετονία έχει στο δυναμικό της έναν από τους καλύτερους 98άρηδες της Ευρώπης, τον Αρτούρς Στράουτινς (φωτο), ο οποίος έχασε όλη την προετοιμασία λόγω τραυματισμού αλλά δηλώθηκε τελικά στη 12άδα. Τι εστί Στράουτινς; Στο τουρνουά της Τουρκίας arturs_strautinsπου διεξάγεται κάθε Φεβρουάριο (η Λετονία κατέκτησε αήττητη την πρώτη θέση), ο φόργουορντ της Ρέτζιο Εμίλια είχε κόντρα στην Ελλάδα 40 πόντους, 19 ριμπάουντ και 5 τάπες!

Ακόμα και χωρίς τον Στράουτινς, πάντως, η Λετονία παραμένει πολύ ισχυρή, καθώς έχει αρκετούς παίκτες που χρειάζονται προσοχή, με κυριότερους τους Κούρουτς, Ζόρικς και Γκαρόζα. Στα παιχνίδια προετοιμασίας ηττήθηκε μόνο από την πανίσχυρη Λιθουανία (τη μόνη ομάδα που της έβαλε πάνω από 60 πόντους) και ο συνολικός απολογισμός της σε φιλικά το τελευταίο έτος είναι 18-2!

Τα φιλικά παιχνίδια (7-1): Πολωνία 66-57 και 68-44, Ρωσία 70-51, 68-25 και 76-47, Εσθονία 85-59, Λιθουανία 63-70, Γαλλία 60-40.

ΚΡΟΑΤΙΑ – Ικανή για ψηλά

Οι Κροάτες έχουν μάθει να πρωταγωνιστούν στις μικρές ηλικίες τα τελευταία χρόνια και αυτό φιλοδοξούν να κάνουν και στη Λετονία. Αν και οι 98άρηδες δεν μοιάζουν να έχουν το ταλέντο των περασμένων γενεών (ούτε της ομάδας του croatia u16Σάριτς, ούτε αυτής του Χεζόνια, ούτε φυσικά της παρέας του Μάζαλιν, του Μπέντερ και του Αράποβιτς), αναμένεται να παίξουν σημαντικό ρόλο στο τουρνουά.

Το μεγαλύτερο prοspect της Κροατίας θεωρείται ο ύψους 2,08μ. Λόβρο Μπούλιεβιτς, παρών στο Jordan Classic τον περασμένο Απρίλιο, ενώ άξιοι αναφοράς είναι επίσης οι Ουλιαρέβιτς, Κοτρούλια, Κάλατζιτς, Λάζιτς και Τσόλακ. Οι δύο τελευταίοι είχαν πάρει μέρος και στο περσινό Ευρωμπάσκετ Παίδων, αλλά μόνο ο πρώτος είχε αρκετά λεπτά συμμετοχής.

Τα φιλικά παιχνίδια (2-0): Σλοβενία 80-76 και 83-62.

ΕΛΛΑΔΑ – Ψάχνει την υπέρβαση

Το περασμένο καλοκαίρι η Ελλάδα κατέκτησε το πρώτο της μετάλλιο (χάλκινο) σε Ευρωμπάσκετ Παίδων έπειτα από 14 ολόκληρα χρόνια, κάτι ανάλογο όμως μοιάζει εξαιρετικά δύσκολο να επαναληφθεί στα γήπεδα της Λετονίας. Οι προσδοκίες μάλλον θα πρέπει να είναι χαμηλές σε αυτό το Ευρωμπάσκετ κρίνοντας από τα αποτελέσματα στα παιχνίδια hellas u16προετοιμασίας, τα οποία δεν ήταν ιδιαίτερα ενθαρρυντικά (πέντε ήττες σε οκτώ αγώνες, οι τέσσερις με διψήφια διαφορά πόντων).Το ταλέντο, πάντως, υπάρχει και στη γενιά των 98άρηδων.

Ο Λούντζης και ο Χρηστίδης (MVP και 1ος σκόρερ στο Πανελλήνιο Παίδων) θα ηγηθούν της προσπάθειας που θα κάνει στη Λετονία η ομάδα του Μάνου Μανουσέλη, η οποία μπορεί να περάσει στην επόμενη φάση αλλά θα χρειαστεί υπέρβαση για να φτάσει στους “8”. Η διασταύρωση του 2ου ομίλου με τον 1ο (Λιθουανία, Τουρκία, Σερβία) μόνο ευνοϊκή δεν είναι, επομένως η αποστολή του αντιπροσωπευτικού μας συγκροτήματος θα είναι ιδιαίτερα δύσκολη.

Τα φιλικά παιχνίδια (3-5): Ιταλία 52-57, 60-71 και 62-59, Πολωνία 81-58, Ισπανία 65-80, Γαλλία 49-71, Τουρκία 67-59 και 56-79.

ΒΟΣΝΙΑ – Η άγνωστη του ομίλου

Ο άγνωστος-Χ του ομίλου, αφού δεν υπάρχουν πολλά διαθέσιμα στοιχεία για την ομάδα του Εμίρ Χάλιμιτς, η οποία προβιβάστηκε φέτος στην πρώτη κατηγορία μετά την κατάκτηση του αργυρού μεταλλίου στο Ευρωμπάσκετ Β’ bosniaτο περασμένο καλοκαίρι. Ο συνδετικός κρίκος εκείνης της ομάδας και της φετινής είναι ο πόιντ γκαρντ ύψους 1,96μ. Αμάρ Γκέγκιτς, ο οποίος δεν είχε πέρυσι μεγάλη συμμετοχή.

Φέτος, βέβαια, ο Γκέγκιτς αναμένεται να είναι ο στυλοβάτης της Βοσνίας στην προσπάθεια που θα κάνει να παραμείνει στην πρώτη κατηγορία. Ε, τι άλλο μπορεί να έχει μία ομάδα που ηττήθηκε δύο φορές στα τελευταία τεστ πριν από το Ευρωμπάσκετ από τη Φινλανδία…

Τα φιλικά παιχνίδια (0-2): Φινλανδία 67-83 και 79-81.

3ος ΟΜΙΛΟΣ

Η πρόβλεψη του infobasket: 1. Γαλλία, 2. Γερμανία, 3. Πολωνία, 4. Δανία

ΓΑΛΛΙΑ – Φαβορί στον όμιλο, όχι και για βάθρο

Χωρίς σταρ θα παραταχθεί στο Ευρωμπάσκετ η Γαλλία, από τη στιγμή που δεν θα είναι διαθέσιμος ο Ονά Εμπό, ο παίκτης με τη μεγαλύτερη προοπτική από τη γενιά των 98άρηδων. Οι “μπλε” θα έχουν ως συνήθως σκληροτράχηλη ομάδα, θα france u16είναι αθλητικοί, καλοί στα ριμπάουντ και λογικά προβάλλουν σαν το φαβορί για την κατάκτηση της πρώτης θέσης στον 3ο όμιλο. Δεν είναι πάντως ομάδα που μοιάζει ικανή να φτάσει πολύ ψηλά.

Οι Τσουάφ (ο μόνος που ήταν παρών και στο περσινό Ευρωμπάσκετ), Ραμπό, Γκουλμί, Πον και ο 15χρονος κοντορεβυθούλης (ύψους 1,67μ.) Μπειχούρστ είναι οι παίκτες που αναμένεται να κουβαλήσουν τη Γαλλία στο τουρνουά.

Τα φιλικά παιχνίδια (2-6): Μαυροβούνιο 56-62 και 61-50, Σερβία 67-71 και 63-65, Τουρκία 67-70 Ελλάδα 71-49, Ισπανία 71-81, Λετονία 40-60.

ΓΕΡΜΑΝΙΑ – Εφικτή η οκτάδα

Η Γερμανία έχει να κατακτήσει μετάλλιο σε Ευρωμπάσκετ Παίδων από το 1983 (με Κοχ, Νιρμπέργκερ), εντούτοις στις τελευταίες τρεις διοργανώσεις δίνει ανελλιπώς το “παρών” στην οκτάδα. Αυτό είναι πολύ πιθανό να συμβεί και φέτος, HartensteinIsaiah u16 germanyκαθώς η “νατσιονάλμανσαφτ” έχει καλή ομάδα, βρίσκεται θεωρητικά σε βατό όμιλο και οι ομάδες του 4ου (με τις οποίες διασταυρώνεται στη 2η φάση) δεν αποτελούν φόβητρο.

Οι πιο αξιόλογοι παίκτες της είναι ο σέντερ Ισαΐα Χάρτενσταϊν και ο σούτινγκ γκαρντ Κόστια Μουσίντι, ενώ μεγάλη προσοχή θέλουν και δύο παίκτες που στα περισσότερα φιλικά έμπαιναν στο γήπεδο από τον πάγκο, ο Λάγκερπους και ο Ζίλκα.

Τα φιλικά παιχνίδια (4-1): Ισραήλ 72-53, Τσεχία 75-70, Ουκρανία 92-56, Σουηδία 76-68, Σερβία 72-82.

ΠΟΛΩΝΙΑ – Θα παλέψει για τη σωτηρία

Πέρυσι έσωσε την παρτίδα στην Ουκρανία και αυτός θα πρέπει να θεωρείται και φέτος ο στόχος της Πολωνίας στο Ευρωμπάσκετ Παίδων. Οι Πολωνοί δεν είναι από τις ομάδες που αναμένεται να rutkowskiπροχωρήσουν πολύ στο τουρνουά, κάτι που μάλλον φάνηκε και από τις ήττες που έκαναν στα -μεγάλης δυναμικότητας πάντως- παιχνίδια προετοιμασίας με Τουρκία, Λετονία και Ελλάδα.

Το αστέρι της ομάδας είναι ο Ντόμινικ Ρουτκόφσκι, αν και ο νεαρός φόργουορντ της Βρότσλαβ προέρχεται από σοβαρό τραυματισμό που τον ανάγκασε να χάσει το τέλος της περσινής σεζόν. Μεγάλο βάρος στην επίθεση θα έχει λογικά και ο Ματέους Σιπίνσκι, MVP στο πρωτάθλημα παίδων της Πολωνίας.

Τα φιλικά παιχνίδια (0-4): Τουρκία 59-67, Λετονία 57-66 και 44-68, Ελλάδα 58-81.

ΔΑΝΙΑ – Ανέβηκε για να πέσει

Το δανέζικο μπάσκετ δεν έχει πολλές παρουσίες στην πρώτη κατηγορία των ευρωπαϊκών πρωταθλημάτων. Μόνο δύο αριθμεί για την ακρίβεια, αμφότερες χάρη στη γενιά των 93άρηδων, οι οποίοι είχαν ανεβάσει τη Δανία το 2009 ως παίδες denmark u16και το 2011 ως έφηβοι. Φέτος οι Δανοί προβιβάστηκαν πάλι χάρη στο χρυσό μετάλλιο που κατέκτησαν πέρυσι στο Ευρωμπάσκετ β’ κατηγορίας, ωστόσο κανένας από εκείνη την ομάδα δεν θα βρίσκεται στη Λετονία.

Η φουρνιά των 98άρηδων δεν μοιάζει ικανή για πολλά… Οι Σκανδιναβοί έχουν αρκετά ψηλή ομάδα (με τον ύψους 2,08μ. Μπόγιε Μπανκ να δεσπόζει) πολύ δύσκολα θα αποφύγουν τον υποβιβασμό στη δεύτερη κατηγορία.

Τα φιλικά παιχνίδια (0-2): Λιθουανία 49-88 και 54-94.

4ος ΟΜΙΛΟΣ

Η πρόβλεψη του infobasket: 1. Ισπανία, 2. Ιταλία, 3. Ρωσία, 4. Ουκρανία

ΙΣΠΑΝΙΑ – “Βλέπει” ψηλά

Η Ισπανία κατόρθωσε να κατακτήσει πέρυσι το χρυσό μετάλλιο με τους 97άρηδες (την ίδια γενιά που τερμάτισε 4η προ ημερών στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα U17 του Ντουμπάι), επομένως η νέα φουρνιά του Ρικάρντο Γκονθάλεθ θα έχει spain u16μεγάλο βάρος στους ώμους της. Αυτό πάντως ουδόλως ενοχλεί τους Ισπανούς, που -ως συνήθως- έχουν καλή ομάδα και πιστεύουν αρκετά τη συγκεκριμένη γενιά.

Η Ισπανία έχει στη 12άδα έξι παίκτες της Μπαρτσελόνα, οι τρεις εκ των οποίων (Φιγκουέρας, Εστέμπαν, Σέρχι Μαρτίνεθ) συγκαταλέγονται στους παίκτες που θα ηγηθούν της προσπάθειας στο Ευρωμπάσκετ, μαζί με τον Μορένο και τον Ερικ Μαρτίνεθ. Οπως πάντα, οι “φούριας ρόχας” θα είναι υποψήφιοι για μία θέση στο βάθρο.

Τα φιλικά παιχνίδια (3-2): Ελλάδα 80-65, Τουρκία 70-64, Γαλλία 81-71, Λιθουανία 62-87 και 71-86.

ΙΤΑΛΙΑ – Φιλόδοξη και με Μορέτι, Μπουκαρέλι

Η βασική αντίπαλος της Ισπανίας για την πρωτιά στον 4ο όμιλο είναι η Ιταλία, μία από τις ομάδες που μπορούν να κάνουν πολλά στο Ευρωμπάσκετ. Αυτό ενδεχομένως να εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από τα “κέφια” που θα έχουν οι Μορέτι (ο italy u16γιος του παλιού διεθνή Πάολο Μορέτι), Μποκαρέλι, οι δύο καλύτεροι Ιταλοί 98άρηδες, οι οποίοι έπαιζαν μέχρι την Κυριακή στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα U17.

Οπως και να ‘χει, η Ιταλία συγκαταλέγεται στις καλές ομάδες του τουρνουά, κάτι που φαίνεται από τα φιλικά που έδωσε χωρίς τους δύο αστέρες της (5 νίκες – 2 ήττες), στα οποία οι Οξίλια, Παγκάνι, Τοφάλι και Αντέλι ήταν οι πρώτοι σκόρερ της.

Τα φιλικά παιχνίδια (5-2): Τουρκία 71-77, Πολωνία 87-82, Τσεχία 73-42 και 72-40, Ελλάδα 57-52, 71-60 και 59-62.

ΡΩΣΙΑ – Χαμηλές προσδοκίες

Για δεύτερο συνεχόμενο Ευρωμπάσκετ Παίδων η Ρωσία παρατάσσει ομάδα που δεν έχει προοπτική να κάνει σπουδαία πράγματα. Ισα ίσα, που αν κρίνουμε από τα φιλικά (τρεις από τους Λετονούς με σχεδόν 30 πόντους διαφορά ανά russia u16αγώνα!), οι Ρώσοι ενδέχεται να έχουν σοβαρά προβλήματα να παραμείνουν στην κατηγορία.

Ο Αντρέι Λοπάτιν είναι ο μόνος που συμμετείχε και στο περσινό Ευρωμπάσκετ και λογικά θα είναι ένας από τους παίκτες στους οποίους θα στηριχτεί η Ρωσία, μαζί με τους Μπαράσκοφ, Βαβίλοφ.

Τα φιλικά παιχνίδια (0-3): Λετονία 51-70, 25-68 και 47-76.

ΟΥΚΡΑΝΙΑ – Στόχος η σωτηρία

Πέρυσι η Ουκρανία έκανε αξιόλογη πορεία στο Ευρωμπάσκετ U16 που διοργάνωσε στο Κίεβο, αν και στο τέλος δεν κατάφερε κάτι καλύτερο από τη 10η θέση. Είχε όμως και τον Σβιάτοσλαβ Μιχάιλιουκ, ένα από τα μεγαλύτερα ταλέντα της γενιάς ukraine u16του στην Ευρώπη. Στη φουρνιά των 98άρηδων η Ουκρανία δεν έχει κάτι αξιόλογο να παρουσιάσει

Ο Μιχαήλ Γκορομπτσένκο είναι πιθανότατα ο πιο επικίνδυνος παίκτης των Ουκρανών, οι οποίοι θα είναι λογικά μία από τις 5-6 ομάδες που θα παλέψουν για τη σωτηρία τους, με τις πιθανότητες να μην είναι καν υπέρ τους. Μία ματιά στα παιχνίδια που έδωσαν κατά τη διάρκεια της προετοιμασίας τους μάλλον είναι αρκετή…

Τα φιλικά παιχνίδια (1-5): Γεωργία 59-82, 48-64 και 64-55, Γερμανία 56-92, Σερβία 48-91, Σουηδία 53-58.