radomΣτο Ράντομ βρίσκεται από σήμερα η Εθνική Παίδων, μία πόλη περίπου 220 χιλιάδων κατοίκων στην ανατολική πλευρά της Πολωνίας, η οποία θα φιλοξενήσει από τις 12 μέχρι και τις 20 Αυγούστου το 30ό Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα U16. Η αποφυγή των περιπετειών και μία καλύτερη πορεία από την περσινή θα πρέπει να θεωρούνται οι δύο κύριοι στόχοι της ελληνικής ομάδας, η οποία πάντως διαθέτει το ταλέντο να προχωρήσει μέχρι την οκτάδα.

Άλλωστε στο επίπεδο των Παίδων τα πάντα είναι πιθανά, ειδικά από τη στιγμή που πρόκειται για παιδιά που -πλην ορισμένων εξαιρέσεων- δεν έχουν ξαναβρεθεί σε τόσο μεγάλη διοργάνωση. Όπως συνέβη και στο Ευρωμπάσκετ Νέων, έτσι και σε αυτό το τουρνουά θα δούμε το νέο format της FIBA, με όλες τις ομάδες να προκρίνονται στους “16” και στη δεύτερη φάση να αρχίζουν οι νοκ άουτ αγώνες. Όσον αφορά τις ομάδες που αναμένεται να πρωταγωνιστήσουν; Μάλλον θα πρέπει να μπουν στην ουρά…

Τα φαβορί και οι εκκολαπτόμενοι σταρ

Η Ισπανία, η Τουρκία, η Σερβία, η Λιθουανία, η Λετονία, η Κροατία και το Μαυροβούνιο μοιάζουν φτιαγμένες για μετάλλιο, με την Ιταλία, την Ελλάδα, τη Γαλλία και τη Γερμανία να ανήκουν στο “δεύτερο επίπεδο” και να είναι ικανές να προχωρήσουν και μετά τους “16”. Λίγα πράγματα θα πρέπει να περιμένουμε από τη Σουηδία, τη διοργανώτρια Πολωνία, τη Φινλανδία, την Εσθονία και την κάτοχο samanicτου τίτλου Βοσνία, οι οποίες λογικά θα προσπαθήσουν να αποφύγουν τις τρεις τελευταίες θέσεις που οδηγούν στη 2η κατηγορία.

Τι άλλο ανυπομονούμε να δούμε σε ατομικό επίπεδο στο Ράντομ; Κατ’ αρχάς το νέο μεγάλο ταλέντο του ευρωπαϊκού μπάσκετ, τον Κροάτη Λούκα Σάμανιτς. Θα δούμε ακόμα τον ταλαντούχο Λετονό Αρτους Κούρουτς, τον Ιταλό Ντιένγκ, τους Τούρκους Ακιούζ και Κονούκ, τον σούπερ σκόρερ από το Μαυροβούνιο Γιόβαν Κλιάγιτς, τους τρομερούς Σέρβους Πετσάρσκι, Πετρούσεβ και φυσικά τα δύο δικά μας παιδιά, τον Αρσενόπουλο και τον Χατζηδάκη.

1ος όμιλος

Ισπανία

Ευρωμπάσκετ χωρίς την Ισπανία σε ρόλο φαβορί για μετάλλιο γίνεται; Δεν γίνεται… Ο Νταβίντ Σορία θα έχει στην Πολωνία άλλη μία ομάδα που μοιάζει ικανή να φτάσει ψηλά και να διεκδικήσει το 16ο μετάλλιο της Ισπανίας σε Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα U16. Η “φούρια ρόχα” δεν έδωσε πολλά φιλικά. Τρία όλα κι όλα. Τα κέρδισε όλα όμως με εμφατικό τρόπο (με 75-57 την Ελλάδα, 77-55 τη Γερμανία spain u16και 91-81 τη Γαλλία) και εκτός απροόπτου σε ένα ακόμα τουρνουά θα είναι μία από τις δυνατές ομάδες.

Τα αστέρια της Ισπανίας στο φετινό Ευρωμπάσκετ είναι δύο παίκτες που συμμετείχαν τον Ιούλιο στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα U17 και έχουν κρεμάσει ήδη ένα χάλκινο μετάλλιο στο στήθος τους: ο σέντερ Χοέλ Πάρα (είχε 9,9 πόντους, 5,0 ριμπάουντ και 1,9 κλεψίματα μ.ό. στη Σαραγόσα) και ο γκαρντ Κάρλος Αλοθέν. Όσον αφορά αυτούς που τους πλαισιώνουν, σε πρώτο πλάνο είναι οι Ντε Μπλας, Πραντίγια και Ουνάνουε.

Λετονία

Ένα από τα ισχυρά αουτσάιντερ της διοργάνωσης προέρχεται από τη Βαλτική… Η Λετονία κατέκτησε πριν από δύο χρόνια το αργυρό μετάλλιο με ηγέτη τον Ρόντιονς Κούρουτς και μετά την περσινή 11η θέση, επιστρέφει φέτος δριμύτερη, με φιλοδοξίες και σταρ της ομάδας τον μικρότερο Κούρουτς, τον Αρτουρς! Αν μη τι άλλο, η ομάδα του Αρτουρς Βισότσκις μοιάζει ικανή να κάνει ζημιές στην Πολωνία.

Πέρα από τον Κούρουτς, η Λετονία θα στηριχτεί πολύ στους Μίσκα, Σνίπκε, Ζάγκαρς, Βεβέρις και έδειξε πόσο επικίνδυνη από τα φιλικά της. Στο πλαίσιο της προετοιμασίας της συνέτριψε την Τουρκία (83-62) και κέρδισε όλα τα ματς με ομάδες χαμηλότερης δυναμικότητας (με 134-39 και 91-53 τη Γεωργία, με 74-70 και 83-74 τη Φινλανδία, με 89-79 και 82-62 την Εσθονία και με 74-65 τη Ρωσία). Η μόνη ήττα που υπέστη ήταν από τη Λιθουανία με 62-82.

Ιταλία

Από το 1991 έχει να ανέβει στο βάθρο σε Ευρωμπάσκετ Παίδων η Ιταλία, η οποία πήγε πάντως στο Ράντομ με μπόλικο ενθουσιασμό και φιλοδοξίες. Η ομάδα του Αντόνιο Μποκίνο είναι άλλωστε αρκετά αξιόλογη ώστε να κοιτάζει ψηλότερα από τη 10η θέση που κατέλαβε πέρυσι στο Κάουνας, όπου συμμετείχαν και δύο μέλη της τωρινής ομάδας, ο Ντελόστο και ο italy u16Λαγκανά. Τα “αστέρια” της φετινής Ιταλίας, πάντως, είναι άλλα…

Ο Ομάρ Ντιένγκ αποτελεί ίσως την πιο αξιοπρόσεκτη περίπτωση από τους “ατζούρι” και είναι μαζί με τον Φεντερίκο Μιάσκι (πρώτο σκόρερ στα φιλικά με 18 πόντους μ.ό.), τον εξαιρετικό σουτέρ Ματία Παλούμπο και τους Κόντι, Μπέρα οι πιο επικίνδυνοι παίκτες. Στα παιχνίδια προετοιμασίας η Ιταλία είχε απολογισμό 3-3. Εχασε από τη Σερβία (92-97), την Κροατία (63-69) και τη Ρωσία (77-78), ενώ νίκησε τη Γαλλία (78-75), την Πολωνία (74-59) και την Τσεχία (81-52).

Σουηδία

Η Σουηδία προβιβάστηκε πέρυσι χάρις στην 3η θέση που κατέκτησε στο Ευρωμπάσκετ U16 β’ κατηγορίας και αν κρίνουμε από τα φιλικά, η σωτηρία αποτελεί απόλυτα ρεαλιστικό στόχο. Ναι μεν δεν αντιμετώπισε κάποιο μεγαθήριο το τελευταίο δίμηνο, ωστόσο νίκησε δύο φορές την Τσεχία (με 74-45 και 76-54), τρεις την Εσθονία (με 63-62, 74-69 και 60-49), άλλες τρεις τη Δανία (με 71-57, 82-59 και 69-58) και από μία τη Νορβηγία (70-43) και τη Φινλανδία (67-62). Η μόνη ήττα προήλθε από την Ισλανδία (66-94) για τους “βίκινγκς”, από τους οποίους ξεχωρίζουν τρεις παίκτες: οι Ερικ Πέρσον, Ολιβερ Γκέρκε και Μέλβιν Πάντζαρ.

Τα 5 αστέρια του ομίλου: 1. Αρτουρς Κούρουτς (Λετονία), 2. Ομάρ Ντιένγκ (Ιταλία), 3. Χοέλ Πάρα (Ισπανία), 4. Φεντερίκο Μιάσκι (Ιταλία), 5. Κάρλος Αλοθέν (Ισπανία).

Η πρόβλεψη του Infobasket: 1. Ισπανία, 2. Λετονία, 3. Ιταλία, 4. Σουηδία.

2ος όμιλος

Τουρκία

Πιστή στην παράδοση που έχει δημιουργήσει τα τελευταία 4-5 χρόνια, η Τουρκία θα παρατάξει άλλη μία γενιά ικανή για μετάλλιο στα γήπεδα της Πολωνίας. Το περιφερειακό δίδυμο, ο Εράι Ακιούζ και ο Μερτ Κονούκ, δύο παίκτες που έχουν κατακτήσει ήδη ένα αργυρό (στο φετινό Μουντομπάσκετ U17) και ένα χάλκινο μετάλλιο (στο περσινό Ευρωμπάσκετ U16) την τελευταία διετία, θα αποτελέσουν τους turkey u16ηγέτες της τουρκικής ομάδας, η οποία είναι πλήρης, ταλαντούχα και ικανή να φτάσει πολύ ψηλά στο τουρνουά.

Οι Τούρκοι μετρούν 15 συνεχόμενες παρουσίες στην πρώτη οκτάδα και οκτώ μετάλλια τα τελευταία 17 χρόνια σε επίπεδο Ευρωμπάσκετ U16. Στα ματς προετοιμασίας η Τουρκία νίκησε το Μαυροβούνιο (72-71), τη Λιθουανία (82-76), τη Φινλανδία (56-54 και 82-72), την Εσθονία (71-66), τη Βοσνία (81-56), τη Ρωσία (68-60), την ΠΓΔΜ (77-47) και τη Βουλγαρία (82-58), ενώ ηττήθηκε μόνο από τη Λετονία με 62-83.

Κροατία

Με τη φιλοδοξία να επιστρέψει στο βάθρο για πρώτη φορά από τη διετία 2010-2011, όταν κατέκτησε ισάριθμα χρυσά μετάλλια με ηγέτες τους Σάριτς και Χεζόνια, πήγε στο Ράντομ η Κροατία. Μαζί της θα έχει και ίσως το μεγαλύτερο ταλέντο της συγκεκριμένης γενιάς παικτών (2000): τον Λούκα Σάμανιτς. croatia u16Ο ύψους 2,08μ. αθλητικός σμολ φόργουορντ μπορεί να κάνει τα πάντα στο γήπεδο και αναμένεται να είναι ο μεγάλος σταρ του τουρνουά.

Το θέμα είναι εάν μπορεί να οδηγήσει ψηλά και την Κροατία… Στον Σάμανιτς και στον αριστερόχειρα γκαρντ Γιούρε Πλάνινιτς θα στηρίξουν πολλά οι Κροάτες, οι οποίοι νίκησαν στο πλαίσιο της προετοιμασίας δύο φορές το Μαυροβούνιο (με 64-53 και 76-61), την Ιταλία (69-63) και την Πολωνία (57-51), ενώ ηττήθηκαν από τη Ρωσία με 63-69, κατακτώντας τημ τρίτη θέση σε πρόσφατο φιλικό που έγινε στην Ιταλία.

Γερμανία

Οι Γερμανοί έχουν διαδοχικές προκρίσεις στην οκτάδα του Ευρωμπάσκετ U16 την τελευταία πενταετία. Το πρόβλημα είναι ότι το βήμα παραπάνω δεν το έχουν κάνει ποτέ. Η “νασιονάλμανσαφτ” θα έχει άλλη μία αξιόλογη ομάδα στο Ράντομ, δύσκολα όμως θα μπορέσει να προχωρήσει περισσότερο και φέτος. Ο Χέντρικ Ντρέσερ (παρών και στο περσινό Ευρωμπάσκετ, στο οποίο είχε μάλιστα 9 πόντους και 4,8 ριμπάουντ μ.ό.), μαζί με τους Μάτισεκ, Μπρούνκε, Βρσιτς και Μέρεντιθ είναι οι σημαντικότεροι παίκτες.

Στα παιχνίδια που έδωσε στο πλαίσιο της προετοιμασίας της για το Ευρωμπάσκετ, η γερμανική ομάδα νίκησε τέσσερις φορές (56-52, 59-57, 59-54, 66-54) την Ελλάδα, γνωρίζοντας μόνο μία ήττα με 48-49. Επίσης, η ομάδα Αλαν Ιμπραχίμαγκιτς νίκησε τη Γαλλία 83-76, ηττήθηκε από την Ισπανία 55-77 και είχε απολογισμό 1-1 (76-66 και 60-83) σε φιλικά με τη Φινλανδία.

Πολωνία

Αν και οικοδέσποινα, η Πολωνία δεν μπορεί να έχει μεγαλεπήβολους στόχους σε αυτό το τουρνουά. Όχι κάτι καλύτερο από την παραμονή τουλάχιστον. Οι Πολωνοί ανέβηκαν πέρυσι κατακτώντας το αργυρό μετάλλιο στο Ευρωμπάσκετ 2ης κατηγορίας, ωστόσο δεν διαθέτουν ομάδα για μεγάλα πράγματα. Ο καλός μακρινός σουτέρ (που αποκτήθηκε μάλιστα από τη Σεβίλη) Αντζρέι Πλούτα, ο αθλητικός σμολ φόργουορντ Πσέμισλαβ Γκόλεκ και ο MVP του πολωνικού πρωταθλήματος Παίδων Σεμπάστιαν Βαλντ είναι ό,τι καλύτερο διαθέτει η διοργανώτρια, αφού ο κορυφαίος παίκτης της (και ένας από τους καλύτερους ψηλούς της γενιάς), ο ύψους 2,12μ. Αλεξάντρ Μπαλτσερόβσκι, έσπασε πρόσφατα το πόδι του.

Τα 5 αστέρια του ομίλου: 1. Λούκα Σάμανιτς (Κροατία), 2. Εράι Ακιούζ (Τουρκία), 3. Χέντρικ Ντρέσερ (Γερμανία), 4. Γιούρε Πλάνινιτς (Κροατία), 5. Μερτ Κονούκ (Τουρκία).

Η πρόβλεψη του Infobasket: 1. Τουρκία, 2. Κροατία, 3. Γερμανία, 4. Πολωνία.

3ος όμιλος

Λιθουανία

Η δευτεραθλήτρια Ευρώπης σε επίπεδο Παίδων -και τρίτη φέτος στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα U17- έχει και φέτος υψηλές βλέψεις. Η γενιά του 2000 μοιάζει ικανή να κρατήσει τη Λιθουανία κοντά στα μετάλλια, κι ας μην διαθέτει κάποιον παίκτη σταρ. Η ουσία είναι ότι ο Τόμας Μπαλτσιούνας (παρών στο περσινό Ευρωμπάσκετ U16 και στο φετινό Παγκόσμιο U17), ο lietuva u16Ντομάντας Βίλις (MVP του τουρνουά της Σαμψούντας) με τους Αρλάουσκας, Αντομαβίτσιους, Σιρβίντις, Ουρμποναβίτσιους, Γιοκουμπάιτις και Βαϊστάρας, συνθέτουν μία από τις πιο πλήρεις ομάδες του τουρνουά.

Αυτό φάνηκε και στα παιχνίδια προετοιμασίας, αν και οι αντίπαλοι των Λιθουανών (πέρα από την ήττα που υπέστη από την Τουρκία με 82-76) δεν ήταν μεγάλης δυναμικότητας. Η ομάδα του Μάντας Σέρνιους νίκησε δύο φορές την Ουκρανία (με 85-51 και με 72-59) και από μία την Εσθονία (100-79) και τη Λετονία (82-62). Τον περασμένο Φεβρουάριο η Λιθουανία τερμάτισε πρώτη (με απολογισμό 7-0) και στη Σαμψούντα, σε ένα πολύ δυνατό τουρνουά στο οποίο πήραν μέρος 11 ομάδες.

Μαυροβούνιο

Το Μαυροβούνιο δεν έχει τερματίσει ποτέ στο παρελθόν πάνω από την 8η θέση σε Ευρωμπάσκετ Παίδων. Στην Πολωνία, πάντως, πήγε με μεγάλες προσδοκίες, αφού η ομάδα του Μλάντεν Όστοϊτς έχει το ταλέντο να προχωρήσει αρκετά στο τουρνουά. Αυτό έδειξε τουλάχιστον στα παιχνίδια προετοιμασίας, καθώς είχε απολογισμό 1-1 κόντρα στην Κροατία (76-61 και 53-64), ηττήθηκε με 71-montenegro u1672 από την ισχυρή Τουρκία και σάρωσε τρεις φορές (με 74-61, 84-61 και 99-45) τη Βοσνία, αντίπαλο της στον 3ο όμιλο.

Όσον αφορά στους παίκτες που ξεχωρίζουν, αυτοί είναι τέσσερις. Πρώτος απ’ όλους είναι ο Γιόβαν Κλιάγιτς, πρώτος σκόρερ του Μαυροβουνίου στα τέσσερα από τα έξι φιλικά. Ο βασικός σέντερ Νίκολα Ζίζιτς είναι ένας από τους σημαντικότερους παίκτες, ενώ υπάρχουν ακόμα οι Ιγκόρ Ντρόμπνιακ και Ντανίλο Μπρνόβιτς, που συμμετείχαν και στο περσινό Ευρωμπάσκετ Παίδων, με τον πρώτο να έχει μάλιστα μεγάλο ρόλο.

Γαλλία

Χωρίς τον καλύτερο της παίκτη (και ένα από τα μεγαλύτερα prospects της γενιάς) θα παραταχθεί στο Ευρωμπάσκετ η Γαλλία. Ο Σέκου Ντουμπουγιά δεν θα ενισχύσει τους “τρικολόρ” στο Ράντομ, κάνοντας εξ’ αρχής δυσκολότερη την αποστολή της ομάδας του Μπερνάρ Φορ, η οποία έχασε περισσότερα παιχνίδια από αυτά που κέρδισε στο διάστημα της προετοιμασίας. Ο Ζοέλ Αγιαγί και ο Τεό Μαλεντόν αναμένεται να κουβαλήσουν πολύ βάρος για την γαλλική ομάδα, η οποία έχει πάντως μεγάλη παράδοση στο Ευρωμπάσκετ U16. Η τελευταία φορά που έμεινε εκτός οκτάδας ήταν το 1985, ενώ στις τελευταίες πέντε διοργανώσεις τερμάτισε στην πρώτη πεντάδα.

Βοσνία

Όσο καλή ήταν η γενιά των (πρωταθλητών Ευρώπης πέρυσι) 99άρηδων, άλλο τόσο αδύναμη μοιάζει αυτή του 2000 που θα παρατάξει η Βοσνία στο Ευρωμπάσκετ του Ράντομ. Κι όμως, η κάτοχος του τίτλου θα είναι μία από τις πιο αδύναμες ομάδες του τουρνουά στην Πολωνία, αν κρίνουμε τουλάχιστον από τα αποτελέσματα των φιλικών. Οι ήττες με 13, 23 και… 54 πόντους διαφορά που υπέστη την προηγούμενη εβδομάδα από το Μαυροβούνιο στο Σαράγεβο μάλλον δεν ήταν τυχαίες. Ένας παίκτης ξεχώρισε σε όλα τα παιχνίδια από τη βοσνιακή ομάδα: ο Κενάν Κάμενιας.

Τα 5 αστέρια του ομίλου: 1. Τόμας Μπαλτσιούνας (Λιθουανία), 2. Γιόβαν Κλιάγιτς (Μαυροβούνιο), 3. Ντομάντας Βίλις (Λιθουανία), 4. Ζοέλ Αγιαγί (Γαλλία), 5. Νίκολα Ζίζιτς (Μαυροβούνιο).

Η πρόβλεψη του Infobasket: 1. Λιθουανία, 2. Μαυροβούνιο, 3. Γαλλία, 4. Βοσνία.

4ος όμιλος

Σερβία

Το φαβορί του ομίλου. Και όχι μόνο… Η Σερβία προβάλλει επίσης και ως ένα από τα μεγάλα φαβορί για μετάλλιο στην Πολωνία, όπου φιλοδοξεί να επιστρέψει στο βάθρο μετά την περσινή αποτυχία στο Κάουνας (8η) και να κατακτήσει την serbia u16κορυφή για πρώτη φορά μετά το 2007. Η ομάδα του Μίλαν Γιόσιτς είχε απολογισμό 5-0 στα παιχνίδια προετοιμασίας (νίκησε την Ουγγαρία 89-59, 77-52, τη Γαλλία 79-70, την Τσεχία 89-70 και την Ιταλία 97-92) και το μεγάλο αστέρι της είναι φυσικά ο Μάρκο Πετσάρσκι.

Ο σέντερ της Μέγκα Λεκς είναι γιος του Μίροσλαβ Πετσάρσκι, του παλιού άσου του Αρη και του Παναθηναϊκού. Πέρυσι είχε μεγάλο ρόλο στην πορεία των Σέρβων στο Ευρωμπάσκετ Παίδων (12π., 8,9ρ. μ.ό.) και φέτος εμφανίζεται ακόμα καλύτερος. Στα πέντε παιχνίδια προετοιμασίας έβαζε 31 πόντους μ.ό. και μαζί με τον Φιλίπ Πετρούσεβ (επίσης μέλος της περσινής Εθνικής Παίδων στο Κάουνας) θα είναι δύο από τα αστέρια που θα λάμψουν έντονα στο Ράντομ.

Ελλάδα

Με στόχο κάτι (πολύ) καλύτερο από την περσινή 13η θέση πήγε στο Ράντομ η Ελλάδα, η οποία δεν τα καταφέρνει πάντως και πολύ καλά στα Ευρωμπάσκετ U16 τα τελευταία χρόνια. Στις οκτώ πιο πρόσφατες διοργανώσεις προκρίθηκε μόνο μία φορά στην οκτάδα (το 2013 με τους “χάλκινους” 97άρηδες), η οποία ήταν μάλιστα και η μόνη περίπτωση τα τελευταία 16 χρόνια που ανέβηκε paidesστο βάθρο. Στην Πολωνία ο Μάνος Μανουσέλης δεν θα έχει μαζί του κάποιον παίκτη με εμπειρία από μεγάλη διοργάνωση, θα διαθέτει όμως μία αρκετά ψηλή ομάδα.

Η Ελλάδα θα έχει ως βασικό “όπλο” της την άμυνα και θα στηριχτεί κυρίως στον MVP του Πανελλήνιου πρωταθλήματος Παίδων Νίκο Αρσενόπουλο (πρόσφατα υπέγραψε συμβόλαιο στον Ολυμπιακό) και στον σέντερ της ΑΕΚ Μανώλη Χατζηδάκη. Στα επτά πολύ δυνατά φιλικά που έδωσε στο διάστημα της προετοιμασίας, η Εθνική Παίδων ηττήθηκε μία φορά από την Ισπανία (57-75) και τέσσερις από τη Γερμανία (52-56, 57-59, 54-59, 54-66), ενώ νίκησε από μία φορά τη “νασιονάλμανσαφτ” (49-48) και τη Γαλλία (63-56).

Οι πόντοι της Ελλάδας στα φιλικά (σε παρένθεση οι αγώνες): Χατζηδάκης 75 (7), Αρσενόπουλος 57 (7), Αλτίνης 53 (7), Τσουργιάννης 38 (7), Σανδραμάνης 38 (7), Χατζηβέρογλου 27 (6), Ερμείδης 21 (7), Ζευγαράς 14 (6), Γαργάλης 13 (7), Μπαζίνας 12 (7), Προίσκος 10 (7), Μπαλλής 4 (5).

Φινλανδία

Παίκτες σαν τον Μαρκάνεν και τον Βαλτόνεν δεν βγαίνουν συνέχεια, εντούτοις κάτι καλό γίνεται εδώ και μερικά χρόνια στην παραγωγική διαδικασία της Φινλανδίας, που δεν θα είναι ευκαταφρόνητος αντίπαλος στο Ράντομ. Το νέο ταλέντο του φινλανδικού μπάσκετ ονομάζεται Μίκαελ Γιαντούνεν και συμπεριλήφθηκε -μαζί με τον γκαρντ Τόμας Πιλαγιαμάκι– στην ομάδα που έπαιξε τον Ιούλιο στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα U17. Στα οκτώ φιλικά που έδωσαν ενόψει του Ευρωμπάσκετ, οι Φινλανδοί ηττήθηκαν από τους Τούρκους (με 54-56 και με 72-82), τους Λετονούς (με 70-74 και με 74-83) και τους Γερμανούς (66-76), ενώ σημείωσαν τρεις νίκες επί της Γερμανίας (83-60) και του Βελγίου (με 64-61 και με 61-44).

Εσθονία

Πρωτάρα στην πρώτη κατηγορία είναι η Εσθονία, η οποία κατέκτησε πέρυσι τον τίτλο στο Ευρωμπάσκετ Παίδων β’ κατηγορίας, δίχως όμως να έχει κάποιον παίκτη από τη φετινή ομάδα. Σε γενικές γραμμές λίγα πράγματα είναι γνωστά για τη δεύτερη αντίπαλο της Ελλάδας στον όμιλο, που ηττήθηκε σε πρόσφατο φιλικό από τη Λιθουανία με 100-79 και νωρίτερα γνώρισε τρεις ήττες σε henri drell estoniaισάριθμα παιχνίδια από τη Σουηδία (με 63-62, 74-69 και 60-49). Η Εσθονία είναι μία από τις πιο κοντές ομάδες του τουρνουά (με κανέναν παίκτη πάνω από τα 2 μέτρα) και ο σμολ φόργουορντ Χένρι Ντρελ θεωρείται το μεγάλο ταλέντο της. Τον περασμένο Ιούλιο υπέγραψε μάλιστα 6ετές συμβόλαιο στη Μπάμπεργκ.

Τα 5 αστέρια του ομίλου: 1. Μάρκο Πετσάρσκι (Σερβία), 2. Φιλίπ Πετρούσεβ (Σερβία), 3. Μανώλης Χατζηδάκης (Ελλάδα), 4. Νίκος Αρσενόπουλος (Ελλάδα), 5. Μίκαελ Γιαντούνεν (Φινλανδία).

Η πρόβλεψη του Infobasket: 1. Σερβία, 2. Ελλάδα, 3. Φινλανδία, 4. Εσθονία.