Βίνσεντ: «Εχω καλές αναμνήσεις»

Sam VincentΕνας παλιός γνωστός επιστρέφει στην Ελλάδα για να διδάξει στο Διεθνές Σεμινάριο που διοργανώνει στις 25-26-27 Απριλίου το ACS και ο ΣΕΠΚ. Ο λόγος για τον Σαμ Βίνσεντ, τον παλιό παίκτη του Αρη και προπονητή των Σάρλοτ Μπόμπκατς, της Εθνικής Νιγηρίας αλλά και της Λάρισας, ο οποίος μίλησε στην ιστοσελίδα του ΣΕΠΚ για την επιστροφή του στην πατρίδα μας, τις αναμνήσεις του και το ελληνικό μπάσκετ.

Αναλυτικά η συνέντευξη:

Θα επιστρέψετε στην Ελλάδα. Τι θυμάστε από το σύντομο πέρασμα σας στον Άρη (παίκτης) και στη Λάρισα (προπονητής);

Έχω καλές αναμνήσεις. Είχα απολαύσει τις ημέρες που έζησα τόσο στον Άρη, όσο και στη Λάρισα, έστω κι αν για διάφορους λόγους το διάστημα που έμεινα στην Ελλάδα ήταν σύντομο. Στον Άρη έπαιξε ρόλο τόσο η δική μου ανωριμότητα, όσο και η κακή πληροφόρηση από τον τότε εκπρόσωπο μου, ενώ τη δεύτερη φορά η αιτία της αποχώρησης είχε να κάνει με θέματα που αφορούσαν τη διαχείριση της ομάδας. Ελπίζω ακόμη ότι μια μέρα θα είμαι σε θέση να ολοκληρώσω μια γεμάτη σεζόν στην Ελλάδα και να βοηθήσω την ομάδα να φτάσει στην επιτυχία.

Έχετε διαφορετικές προπονητικές εμπειρίες από το ΝΒΑ, το NBDL, την Ευρώπη και την εθνική Νιγηρίας. Ποιες είναι οι μεγαλύτερες διαφορές που παρατηρήσατε; 

Η μεγαλύτερη διαφορά που βίωσα έχει να κάνει με τον επαγγελματισμό και την οργάνωση των ομάδων.

Δουλέψατε και στην γυναικεία και στην ανδρική ομάδα της Νιγηρίας. Ποια είναι η διαφορά στη συνεργασία με αθλητές και αθλήτριες;

Οι ανδρικές ομάδες είναι πιο αθλητικές, αλλά συνήθως αυτό συνδυάζεται με μεγαλύτερη εγωισμό, ενώ αντίθετα οι γυναίκες είναι πιο πιστές και αφοσιωμένες στο να ακολουθήσουν οδηγίες και είναι πιο συγκεντρωμένος στο ομαδικό παιχνίδι.

Σε ποια σημεία θα επικεντρωθείτε στις ομιλίες σας;

Στην transition offense και στα early pick-n-roll.

Ποια συμβουλή θα δίνατε στους νέους προπονητές και ποια είναι η καλύτερη συμβουλή που έχετε λάβει στο ξεκίνημα σας; 

Η συμβουλή μου στους νέους προπονητές είναι να εντοπίσουν έναν μέντορα και να μάθουν δίπλα του και από τις εμπειρίες του. Θα τους γλιτώσει από τη διαδικασία να κάνουν οι ίδιοι όλα τα λάθη. Η καλύτερη μου συμβουλή είναι να δουλεύουν πάντα σκληρά και να έχουν πάντα στο μυαλό τους ότι πρέπει να αναπτύξουν σχέσεις με τους παίκτες τους.