Β. Ντάκουρης: “Να κινηθούν οι διαδικασίες για να συνταχθούν Κώδικες Δεοντολογίας”

Την ανυπαρξία Κωδίκων Δεοντολογίας στην ΕΟΚ καυτηριάζει ο Βασίλης Ντάκουρης με άρθρο του στο προσωπικό του ιστολόγιο. Ο αντιπρόεδρος του ΓΑΣ Εύνικος και εκπρόσωπός του στην Ελληνική Ομοσπονδία Καλαθοσφαίρισης, αλλά και υποψήφιος για μέλος του ΔΣ της ΕΟΚ στις επικείμενες εκλογές τονίζει στο κείμενό του την ανάγκη για άμεση έναρξη των διαδικασιών, προκειμένου να συζητηθούν, συνταχθούν και ψηφιστούν όλοι οι σύγχρονοι Κώδικες Δεοντολογίας.

Αναλυτικά το κείμενο του Βασίλη Ντάκουρη αναφέρει:

“Οι Κώδικες Δεοντολογίας αποτελούν ένα πολύ σημαντικό εργαλείο ανάπτυξης και έναν βασικό κανόνα χρηστής διακυβέρνησης. Γι’αυτό και τους συναντάμε σε διεθνής αλλά και εθνικές αθλητικές ομοσπονδίες.

Κώδικες δεοντολογίας, προπονητών, αθλητών, παραγόντων, διαιτητών, κριτών, δημοσιογράφων, εκπροσώπων αθλητών, γονέων σε επίπεδο συλλόγων, αλλά και ξεχωριστά για τις εθνικές ομάδες και τα κλιμάκια των ενώσεων και των ομοσπονδιών.

Κώδικες Δεοντολογίας για την οργάνωση και λειτουργία των ομοσπονδιών: για τα μέλη του ΔΣ, για τους υπαλλήλους, για το management, για την ακεραιότητα του ΔΣ, για τις δαπάνες του ΔΣ, για την σύγκρουση συμφερόντων κα.

Η σπουδαιότητα των Κωδίκων Δεοντολογίας έχει καταγραφεί ακόμα και στην ελληνική νομοθεσία, όπου σύμφωνα με την παρ. 7 του άρθρου 26 του νόμου 2725/1999, «οι αθλητικές ομοσπονδίες οφείλουν να οριοθετούν Κώδικες Δεοντολογίας εναρμονισμένους με τα πρότυπα των διεθνών ομοσπονδιών» και έτσι να «ρυθμίζουν τη συμπεριφορά των προσώπων που ασκούν τη διοίκηση…και των προσώπων που σχετίζονται με οποιαδήποτε ιδιότητα και τρόπο με τις διοργανώσεις και τους αγώνες…».

Δυστυχώς στην ομοσπονδία μας δεν υπάρχει ούτε ένας Κώδικας Δεοντολογίας! Και αυτό βέβαια συμβαδίζει με την ολοκληρωτική αδιαφάνεια που έχει επιβληθεί σε όλα τα επίπεδα και την μη συμμετοχή στις διαδικασίες λήψεις των αποφάσεων.

Γι’αυτό και η νέα διοίκηση που θα προκύψει από τις επερχόμενες εκλογές, θα πρέπει άμεσα να κινήσει τις διαδικασίες διαβούλευσης, συζήτησης, σύνταξης και ψήφισης όλων των σχετικών σύγχρονων Κωδίκων Δεοντολογίας, επιλύοντας έτσι με την εφαρμογή τους αμέτρητα προβλήματα που πλήττουν το κύρος και την αξιοπιστία του αθλήματος που αγαπάμε.

Η ανάγκη για ανταλλαγή Καλών Πρακτικών οι οποίες αναφέρονται στην σύγχρονη οργάνωση και λειτουργία των Αθλητικών Σωματείων

είναι μεγαλύτερη όσο ποτέ, ιδιαίτερα για όσους νέους εθελοντές παράγοντες επιθυμούν να συμμετάσχουν και να υποστηρίξουν έναν αθλητικό σύλλογο.

Δυστυχώς κανένας έως σήμερα ελληνικός αθλητικός επιτελικός φορέας (ούτε και η ΕΟΚ), δεν δημοσιοποιεί οργανωμένα τέτοιες εφαρμοσμένες και αξιολογημένες καλές πρακτικές, οι οποίες να αποκτούν έτσι όχι μόνο κύρος με πολλαπλασιαστέα θετικά αποτελέσματα αλλά και την δυνατότητα να βελτιωθούν με την επόμενη φορά που κάποιος θα αλλάξει κάτι προς το καλύτερο.

Είμαι σίγουρος και ελπίζω πως το νέο Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΟΚ θα ασχοληθεί σχετικά με το θέμα και θα προτείνει σχετικές καλές πρακτικές, σε σχετικό τμήμα της ιστοσελίδας της (και γιατί όχι να μην βραβεύει και ορισμένες από αυτές).

Με αυτές τις σκέψεις δημοσιοποιώ, ως ένα πολύ μικρό χαρακτηριστικό παράδειγμα, ορισμένες καλές πρακτικές για την οργάνωση και την διοίκηση των αθλητικών σωματείων:

Αίτηση εγγραφής ανήλικου αθλητή σε Αθλητικό Σωματείο.
Κώδικας Δεοντολογίας Γονέων Ανήλικων Αθλητών.
Πρακτικό Γ.Σ. έγκρισης Ετήσιου Προϋπολογισμού Αθλητικού Σωματείου
Κώδικας δεοντολογίας προπονητών καλαθοσφαίρισης.

Ακόμα περισσότερες Καλές Πρακτικές μπορείτε να διαβάσετε στον σύνδεσμο https://wp.me/p5EMLX-87 ή κάνοντας κλικ πάνω στην εικόνα”.