Γαζής: «Στόχος η εξάδα και το μετάλλιο»

Με προορισμό το Ικόνιο της Τουρκίας θα αναχωρήσει την Τετάρτη η Εθνική κωφών, η οποία θα λάβει μέρος στο Πανευρωπαϊκό πρωτάθλημα. Ο στόχος της ελληνικής ομάδας είναι διττός: αφενός να κατακτήσει ένα μετάλλιο, αφετέρου να εξασφαλίσει την απευθείας πρόκριση στην Ολυμπιάδα Κωφών, η οποία θα πραγματοποιηθεί του χρόνου στη Βουλγαρία. Ο τεχνικός της Ελληνικής ομάδας, Σάκης Γαζής, μίλησε στην ιστοσελίδα του ΣΕΠΚ (sepk.gr) για την επικείμενη διοργάνωση…

Αναλυτικά όσα δήλωσε ο ομοσπονδιακός τεχνικός:

Για το Πανευρωπαϊκό πρωτάθλημα κωφών που ξεκινάει την προσεχή Παρασκευή (29/6):

«Η ελληνική ομοσπονδία κωφών έχοντας μία ομάδα μπάσκετ που έχει κατακτήσει μετάλλια σε όλες τις διοργανώσεις θεωρεί υποχρέωση να δίνουμε το παρών σε όποιο πρωτάθλημα προκηρύσσει η παγκόσμια ομοσπονδία. Στα προηγούμενα Πανευρωπαϊκά είχαμε καταφέρει να είμαστε μέσα στα μετάλλια και το ίδιο προσδοκούμε να καταφέρουμε και τώρα στη Τουρκία.

Υπάρχουν πολλά προβλήματα ειδικά στην προετοιμασία αφού οι ημέρες που είχαμε ήταν λίγες εξαιτίας του γεγονότος ότι τελευταία στιγμή βρήκαμε χρήματα για να πάμε στη διοργάνωση. Από εκεί και πέρα από τα 12 παιδιά τα 6 είναι από την επαρχία και χρειάζονται χρόνο προσαρμογής. Το θετικό για εμάς είναι ότι στο Πανευρωπαϊκό αντιμετωπίζουμε ομάδες που γνωρίζουμε από προηγούμενα πρωταθλήματα και έχουμε μία εικόνα πως μπορούμε να τους αντιμετωπίσουμε. Πάμε να παλέψουμε παιχνίδι με παιχνίδι και θα προσπαθήσουμε να φτιάξουμε το πλάνο μας».

Για τον όμιλο της Εθνικής που συμμετέχει η διοργανώτρια Τουρκία μαζί με τις Ισπανία, Ουκρανία, Πολωνία, Ιταλία και Πορτογαλία:

«Από τους δύο ομίλους της διοργάνωσης ο δικός μας είναι ο πιο δύσκολος. Η διοργανώτρια Τουρκία είναι μία ανερχόμενη δύναμη και θα έχει τον κόσμο στο πλευρό της. Η Ισπανία είναι μία παραδοσιακή δύναμη με καλούς παίκτες που στηρίζεται πολύ στο γρήγορο παιχνίδι και στο ένας εναντίον ενός εκμεταλλευόμενη το προσωπικό ταλέντο. Οι Ουκρανοί τα τελευταία τρία χρόνια παρουσιάζουν τεράστια βελτίωση προωθώντας στην ομάδα νέους παίκτες με καλή ατομική κατάρτιση που αναζητούν το γρήγορο μπάσκετ. Περίπου παρόμοια είναι η κατάσταση και με την Πολωνία που επίσης είναι καινούρια ομάδα. Είναι μία από τις ομάδες που πέρσι στο Παγκόσμιο του Παλέρμο με εξέπληξαν με τα εξαιρετικά τους αθλητικά προσόντα.

Στην πρεμιέρα θα αντιμετωπίσουμε τους Ιταλούς. Πρόκειται για μία πολύ έμπειρη ομάδα που δεν κάνει ανανέωση. Έχει παίκτες με τεράστια εμπειρία που μπορούν να διαχειρίζονται ένα παιχνίδι. Αναμφίβολα θα είναι δύσκολος αντίπαλος γιατί δεν έχει κάποιο παίκτη που ξεχωρίζει αλλά στηρίζεται στην ομάδα. Στο Παγκόσμιο τερμάτισαν μία θέση κάτω από εμάς (5η). Το θετικό είναι ότι σε όλες τις διοργανώσεις που τους αντιμετωπίσαμε τα τελευταία χρόνια καταφέραμε να τους κερδίσουμε, όμως πάντα μας δυσκόλευαν αρκετά».

Για τις προσδοκίες που υπάρχουν για το τουρνουά:

«Ο στόχος είναι πάντα το μετάλλιο. Η εθνική τα τελευταία δέκα χρόνια έχει πάρει μετάλλιο σε όλες τις διοργανώσεις οπότε δεν γίνεται να βάλουμε πιο χαμηλά τον πήχη. Γενικά το μπάσκετ στην ομοσπονδία κωφών σε άντρες και γυναίκες είναι σε πολύ υψηλό επίπεδο. Δυστυχώς φέτος έχουμε 2 σοβαρές ελλείψεις στους ψηλούς, καθώς οι Παναγιώτης Ντικούδης και Χρήστος Παγκράτης για προσωπικούς λόγους δεν κατάφεραν να είναι μαζί μας. Αυτή η εξέλιξη μας αναγκάζει ίσως για πρώτη φορά να παίξουμε περισσότερο από την περιφέρεια.

Ο στόχος μπορεί να είναι το μετάλλιο, όμως αυτό που είναι σχεδόν υποχρεωτικό είναι να μπούμε μέσα στην πρώτη εξάδα. Μία θέση μέσα στις έξι πρώτες ομάδες θα μας εξασφαλίσει την απευθείας πρόκριση μας στην Ολυμπιάδα Κωφών που γίνεται του χρόνου στη Βουλγαρία».