Γεωργιάδης: «Υψηλότερος ρυθμός βελτίωσης»

Αν και νεοφώτιστος στην Α’ ΕΚΑΣΘ ο Ζέφυρος Ανατολικής Ακτής έρχεται με φόρα και έτοιμος να ταράξει τα νερά. Η ομάδα του Θερμαϊκού όπου πέρσι κατάφερε να πάρει το πρωτάθλημα του 2ου ομίλου της Β’ ΕΚΑΣΘ κάνοντας 26 σερί νίκες συνεχίζει να διευρύνει το ρεκόρ της και φέτος στην Α’ κατηγορία, καθώς στις πρώτες 6 αγωνιστικές έχει ισάριθμα ροζ φύλλα. Ο τεχνικός του Ζέφυρου, Πόλυς Γεωργιάδης μίλησε στην ιστοσελίδα του ΣΕΠΚ για την ξέφρενη πορεία της ομάδας του, τις κόντρες που είχε με παλιούς γνωστούς αλλά και για το πρωτάθλημα της ΕΚΑΣΘ.

Αναλυτικά:

Για την αήττητη μέχρι τώρα πορεία του Ζέφυρου στο πρωτάθλημα της Α’ ΕΚΑΣΘ:

«Οποιαδήποτε ομάδα κατεβαίνει στο γήπεδο ασχέτως με την κατάσταση στην οποία βρίσκεται έχει πιθανότητες νίκης. Τη στιγμή που θα πιστέψεις πως χωρίς κόπο θα κερδίσεις, είναι βέβαιο πως θα βγεις ηττημένος από τον αγώνα. Σε κανένα παιχνίδι ευτυχώς δεν έχουμε λειτουργήσει έτσι. Αυτό βεβαίως δεν διασφαλίζει τη νίκη, αλλά τουλάχιστον διασφαλίζει πως η παρουσία σου στον αγώνα είναι αυτή που πρέπει.
Οι επόμενοι αγώνες έχουν αυξημένο δείκτη δυσκολίας, αλλά είμαι βέβαιος πως η ομάδα θα δείξει την ίδια μαχητικότητα που έχει παρουσιάσει μέχρι στιγμής».

Για το παιχνίδι που έρχεται με τον Αριστοτέλη Επανομής:

«Πρόκειται για μία πολύ καλή ομάδα που ξεκίνησε το πρωτάθλημα με ιδιαίτερα δύσκολο πρόγραμμα και αντιμετώπισε ένα θέμα τραυματισμού σε βασικό της στέλεχος. Θα μπορούσε να έχει μία, ακόμα και δύο νίκες παραπάνω. Επομένως, θεωρούμε πως θα προσπαθήσει να καλύψει αυτές τις ήττες ξεκινώντας από το μεταξύ μας παιχνίδι.
Θα προετοιμαστούμε για έναν αγώνα όπου οι αντίπαλοι θα εστιάσουν με μεγάλη θέληση στη νίκη τους, πράγμα το οποίο είναι απόλυτα φυσιολογικό».

Για τους στόχους που θέτει στο φετινό πρωτάθλημα:

«Στόχος μας είναι να είμαστε μία από τις καλύτερα προπονημένες ομάδες της κατηγορίας. Αυτό φυσικά και δεν  σημαίνει πως δεν είναι δυνατόν να χάσεις. Αλλά είναι ίσως ο καλύτερος τρόπος για να έχεις τις περισσότερες πιθανότητες νίκης που θα μπορούσες να έχεις.
Δεν μας ενδιαφέρει η νίκη μόνο ως αποτέλεσμα. Μας ενδιαφέρει να αγωνιζόμαστε σε κάθε γήπεδο με ενέργεια, ευφυΐα, ομαδικότητα και γνωρίζοντας απόλυτα ο καθένας πως μπορεί να συνεισφέρει θετικά στην ομάδα. Ενθουσιαζόμαστε με τη νίκη, αλλά πάντα βρίσκουμε χρόνο για να προβληματιστούμε για επιμέρους προβλήματα στο παιχνίδι μας».

Για το σερί των 26 νικών που έκανε πέρσι στο πρωτάθλημα της Β’ ΕΚΑΣΘ:

«Δεν υπάρχει καλή ομάδα χωρίς καλούς παίκτες. Και η περσινή ομάδα είχε εξαιρετικούς αθλητές (όπως έχει φυσικά και φέτος). Απολαύσαμε την πορεία όσο μπορούσαμε και νομίζω πως όλοι έχουν πολύ θετικές αναμνήσεις. Λειτουργήσαμε με συνθήκες και διάθεση ανώτερης κατηγορίας, το οποίο φάνηκε και αγωνιστικά. Η πορεία όμως του 2011-12 ήταν σαφέστατα η συνέχεια της πορείας που κάναμε στην Α’ ΕΚΑΣΘ το 2010-11 όταν και είχαμε ρεκόρ 15 νικών και 11 ηττών».

Για το κλίμα που επικρατεί στην ομάδα του:

«Είμαι μέλος μίας καταπληκτικής ομάδας με μία Διοίκηση (Γιώργος Τσακαλίδης, Γιώργος Κώνστας, Κώστας Μιχαηλίδης) που με βοηθάει με όποιο τρόπο μπορεί, με έναν εργατικότατο βοηθό (Βασίλης Αραμπατζής), με live υποστήριξη στατιστικής (Δημήτρης Σιτσάνης, Γιώργος Καραμπερόπουλος) στους αγώνες και προπαντός με παίκτες που θέλω να προπονώ και σε καμία περίπτωση δεν θα ήθελα να τους έχω αντιπάλους. Ξέρω όλα τα μειονεκτήματα τους, αλλά κυρίως μπορώ και αναγνωρίζω τις αρετές και τα πλεονεκτήματα τους.
Γενικά είμαι αντίθετος με τον τρόπο που χρησιμοποιείται ο όρος «καλό κλίμα». Προσωπικά αναγνωρίζω πως το κλίμα είναι καλό, μόνο όταν σε δύσκολες καταστάσεις ή σε κρίσιμα σημεία του παιχνιδιού ο ένας παίκτης υποστηρίζει με τον καλύτερο τρόπο τον συμπαίκτη του. Όταν δεν σε ενδιαφέρει ο χρόνος συμμετοχής σου, και παρόλα αυτά είσαι πάντα έτοιμος να προσφέρεις όλη σου την ενέργεια για όσο χρειαστεί. Τη δεδομένη στιγμή, αυτό είναι φανερό πως συμβαίνει στην ομάδα μας».

Για την προπονητική κόντρα με τους πρώην συνεργάτες του Χατζηκυριακίδη και Τουλούμη :

«Τόσο ο Γιώργος Τουλούμης, όσο και ο Λευτέρης Χατζηκυριακίδης με βοήθησαν σε πάρα πολύ μεγάλο βαθμό και η συνεργασία μου μαζί τους ήταν μία διδακτική εμπειρία προς όφελος μου. Θα ήθελα να τους ευχαριστήσω  γιατί εκτός από πολύ καλοί προπονητές είναι και εξαιρετικοί χαρακτήρες.
Ο Γ. Τουλούμης έχει έναν αδιανόητο μεγάλο αριθμό νικών σε πρωταθλήματα μέχρι την Β’ Εθνική και με απίστευτα μεγάλο αριθμό ανόδων.
Ο δε coach Χατζηκυριακίδης είναι σίγουρα από τους καλύτερους προπονητές στη Β. Ελλάδα με εξαιρετικές  πορείες στην Α2. Τους εύχομαι ειλικρινά ότι καλύτερο»!

Για τον Ιωσήφ Νικολαΐδη που τον είχε παίκτη πέρσι:

«Ο Ιωσήφ Νικολαϊδης πέρσι ήταν ο 2ος μας σκόρερ, ο 1ος μας ριμπάουντερ, ο 2ος παίκτης μας στις ασίστ, ο 2ος σε συνολικό χρόνο συμμετοχής και ο πιο εύστοχος παίκτης μας στις βολές (81%). Νομίζω πως τα στατιστικά του αποδεικνύουν απόλυτα τη συνεισφορά του στην περσινή μας πορεία. Και φυσικά είναι αψεγάδιαστος χαρακτήρας. Δυστυχώς για τον Σύλλογο μας δεν μπορούσε να συνεχίσει, λόγω του ασυμβίβαστου μια και είναι προπονητής στα Αστέρια (ομάδα ίδιας κατηγορίας). Όμως χαρήκαμε όλοι στην ομάδα που τον συναντήσαμε φέτος, έστω και σαν αντίπαλο. Του εύχομαι την καλύτερη προπονητική σταδιοδρομία».

Για το πρωτάθλημα της Α’ ΕΚΑΣΘ:

«Κάθε πρωτάθλημα είναι δύσκολο, ανεξάρτητα αν είναι σε Εθνικό ή Τοπικό επίπεδο. Όλες οι ομάδες έχουν να αντιμετωπίσουν πάνω κάτω τα ίδια προβλήματα. Ελάχιστες φορές κάποιος μπορεί να ξεχωρίσει. Ειδικά στο φετινό πρωτάθλημα νομίζω πως έχει ήδη ξεχωρίσει η ομάδα της Ευκαρπίας. Από εκεί και πέρα όμως πως κανένας δεν μπορεί να προβλέψει ποιες ομάδες θα είναι στην πρώτη τετράδα του πρωταθλήματος.
Φυσικά υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης καθώς για μένα έχει μεγάλη σημασία αν κάποιο παιχνίδι είναι μαγνητοσκοπημένο και αν υπάρχει στατιστική κάλυψη. Θεωρώ πως θα έπρεπε σε κάθε αγώνα να είναι διαθέσιμα τα παραπάνω.
Και αυτό δεν είναι θέμα μόνο της διοργανώτριας αρχής. Είναι πρωτίστως ευθύνη των προπονητών, οι οποίοι θα έπρεπε να απαιτούν κάτι τέτοιο στην διεξαγωγή του πρωταθλήματος. Νομίζω πως υπάρχουν άνθρωποι που θα μπορούσαν να βοηθήσουν προς αυτήν την κατεύθυνση. Αν όμως ο ίδιος ο προπονητής λειτουργεί αποτρεπτικά προς αυτήν την κατεύθυνση, τότε δεν μπορούμε να κατηγορούμε κανέναν άλλον.
Προσωπικά προσεγγίζω την Α’ ΕΚΑΣΘ σαν το καλύτερο πρωτάθλημα που διεξάγεται στη Θεσσαλονίκη, και όχι σαν το αμέσως κατώτερο από τη Γ’ Εθνική. Για τον λόγο αυτό θεωρώ πως πάντα πρέπει να υπάρχουν play-offs για την άνοδο, και πως οι ομάδες που υποβιβάζονται θα πρέπει να είναι όσο το δυνατόν λιγότερες. Αναγνωρίζουμε όλοι ότι κάτι τέτοιο είναι δύσκολο οργανωτικά (μια και εξαρτάσαι από άλλα Εθνικά πρωταθλήματα), παρόλα αυτά δεν θεωρώ πως είναι και ακατόρθωτο να βρεθεί μία λύση. Η διαδικασία «να κερδίσω για να μην υποβιβαστώ» έχει σαν αρνητικότατη συνέπεια το άγχος. Σε τέτοιες περιπτώσεις κανένας δεν περνάει καλά, και πιστεύω πως όλοι βελτιώνονται στον ελάχιστο βαθμό. Ένα απλό και παραγωγικό κίνητρο είναι να φθάσεις όσο πιο ψηλά μπορείς. Έτσι μπορείς να έχεις τον υψηλότερο ρυθμό βελτίωσης.
Επίσης, επιμένω στην άποψη μου πως η καλύτερη τοπική κατηγορία πρέπει να έχει ημέρα διεξαγωγής την Παρασκευή και όχι τη Δευτέρα».

Who is who

Η πρώτη επαφή του Πόλυ Γεωργιάδη με την προπονητική ήταν το 1999 όταν ανέλαβε για δύο χρόνια στα τμήματα υποδομής του Πανοράματος. Επόμενος σταθμός από το πόστο του συνεργάτη ήταν οι εθνικές κατηγορίες και η Αναγέννηση Φλόγα όπου τότε αγωνιζόταν στη Γ’ εθνική. Στο πλευρό του Γιώργου Τουλούμη έμεινε από το 2005 έως το 2007, ενώ από την ομάδα έφυγε έχοντας προσθέσει στο βιογραφικό του τον τίτλο του πρωταθλητή της Γ’ εθνικής. Τη σεζόν 2007-08 επέστρεψε στο Πανόραμα αυτή τη φορά όμως για να βρίσκεται στο πλευρό του Φώτη Τακιανού με τον οποίο πανηγύρισαν την άνοδο της ομάδας από την Α2 στην Α1. Το Πανόραμα δεν έπαιξε ποτέ τελικά στην Α1, καθώς διαλύθηκε κι έτσι η σεζόν 2008-09 τον βρίσκει εκ νέου στην Αναγέννηση Φλόγα αυτή τη φορά ως άμεσος συνεργάτης του Λευτέρη Χατζηκυριακίδη. Από το 2010 ο Γεωργιάδης βρίσκεται στο πάγκο του Ζέφυρου με τον οποίο πέρσι κατέκτησε το πρωτάθλημα της Β’ ΕΚΑΣΘ.