Γκίμας: «Όνειρο πολλών γενεών»

Τη δεκαετία 80 μέχρι και τα μέσα του ’90 ο Φίλιππος Βέροιας πάλευε να κάνει το μεγάλο άλμα και να βρεθεί στην Α2. Δεν το κατάφερε ποτέ, ενώ στη συνέχεια η ομάδα έφτασε μέχρι τα τοπικά πρωταθλήματα. Αρκετά χρόνια μετά με προπονητή έναν πρώην αθλητή του ο Φίλιππος κάνει το όνειρο του πραγματικότητα, καθώς είναι και μαθηματικά πλέον πρωταθλητής στη Β’ εθνική του Βορρά. Ο τεχνικός της Βέροιας, Δημήτρης Γκίμας, μίλησε στην ιστοσελίδα του ΣΕΠΚ (sepk.gr).

Αναλυτικά:

Για την άνοδο στην Α2:
“Δεν μπορεί παρά να είμαι πολύ χαρούμενος. Το να ανέβει ο Φίλιππος στην Α2 ήταν ένα όνειρο πολλών γενεών μπασκετικών ανθρώπων της πόλης. Ήταν ένας ευσεβής πόθος δικός μου και του συνεργάτη μου, Χρήστου Μπλασιώτη, με τον οποίο όντας συμπαίκτες κάποτε παλεύαμε γι’ αυτή την άνοδο.
Αναμφίβολα πρόκειται για μία ιστορική άνοδο, όμως το ζητούμενο είναι να σταθεί αφορμή για μία γενικότερη ανάπτυξη του μπάσκετ στη πόλη. Να μην είναι μία απλή επιτυχία της αντρικής ομάδας. Το θετικό είναι ότι ήδη η εφηβική ομάδα έχει κατακτήσει το πρωτάθλημα της τοπικής ένωσης, ενώ σε καλό δρόμο είναι και το παιδικό τμήμα. Γενικότερα η δική μου επιθυμία είναι μέσα από τις επιτυχίες να προσελκύσουμε κόσμο που θα πλαισιώσει τους ανθρώπους που ήδη ασχολούνται με την ομάδα ώστε να μεγαλώσει ο πυρήνας των παραγόντων. Μία επιτυχία δίνει το ερέθισμα να πλησιάσουν άνθρωποι που δεν τους περίμενε κάποιος πριν”.

Για την πορεία μέχρι την κατάκτηση του πρωταθλήματος:
“Για να είμαι ειλικρινής από την αρχή πίστευα στο υλικό που είχαμε. Ακόμα κι όταν χάσαμε 3 παιχνίδια στην αρχή που θεωρητικά μπορούσαμε να πάρουμε εγώ πίστευα ότι οι παίκτες μας έχουν τις δυνατότητες να πάρουν το πρωτάθλημα. Κάθε φορά μετά από ήττα επέμενα ότι στόχος μας είναι το πρωτάθλημα και κάποιοι με κορόιδευαν, όμως ήθελα να δουν όλοι πόσο πιστεύω στην αξία των παικτών και δευτερευόντως δεν ήθελα να λέω ψέμματα και να κρύβομαι από τις ευθύνες. Ο στόχος ήταν ξεκάθαρος. Το είχαμε συζητήσει με τη διοίκηση, η οποία το ήθελε και τους είχα πει ότι η ομάδα έχει δυνατότητες πρωταθλητισμού. Δεν κρύφτηκα ποτέ ακόμα κι αν αυτό έφερνε βάρος.
Θεωρώ ότι δίκαια κερδίζουμε το πρωτάθλημα, καθώς ήμασταν πιο σταθεροί από όλες τις ομάδες, ενώ στα παιχνίδια μας είχαμε συγκέντρωση στην άμυνα κι αυτό πιστεύω ότι μας έφερε εδώ. Από την αρχή ευτυχήσαμε να έχουμε καλούς χαρακτήρες μέσα στα αποδυτήρια, οι παίκτες έφτιαξαν μία παρέα κι όταν βρήκαν αγωνιστικά τους ρόλους τους καταφέραμε να παρουσιάσουμε το σύνολο που θέλαμε. Περάσαμε ένα δύσκολο διάστημα στα τέλη του πρώτου γύρου όπου είχαμε 3 βασικούς παίκτες (Τριχόπουλος, Ορφανός, Κασαμπαλής) τραυματίες κι εκεί αποδείξαμε ότι διαθέτουμε χαρακτήρα κερδίζοντας παιχνίδια που άλλες ομάδες με τόσες σημαντικές απουσίες ίσως να μην τα κατάφερναν”.

Για τον Φίλιππο Βέροιας που θα βρίσκεται για πρώτη φορά Α2:
“Πριν από προπονητής είμαι φίλαθλος του Φίλιππου, καθώς έχω περάσει σε αυτή την ομάδα 30 χρόνια ως παίκτης και ως προπονητής. Αναμφίβολα είναι ένα όνειρο που γίνεται πραγματικότητα. Για εμένα είναι διπλή χαρά το γεγονός ότι είχα δίπλα μου έναν άνθρωπο (Χρήστος Μπλασιώτης) που εκτός από φίλος και συνεργάτης είναι και πρώην συμπαίκτης. φίλο, έναν πρώην συμπαίκτη και συνεργάτη. Όλοι (παίκτες, προπονητές, διοίκηση) λειτουργούσαμε σαν μία γροθιά με μοναδικό στόχο να πραγματοποιήσουμε το όνειρο μας. Αυτό τελικά είναι που κάνει τις ομάδες. Όσον αφορά την επόμενη σεζόν προγραμματισμός ακόμα δεν έχει γίνει, όμως υπάρχουν κάποιες σκέψεις. Πιστεύω ότι πρέπει ο κορμός που έφερε την ομάδα στην Α2 να έχει τον πρώτο λόγο για τη νέα σεζόν. Με την άνεση που μας δίνει ο χρόνος θα κοιτάξουμε να γίνουν οι πιο σωστές προσθαφαιρέσεις”.