Γκαρμπαχόσα: «Ήρθαμε για να διασκεδάσουμε»

Υπάρχουν γνωστά ονόματα, αλλά σίγουρα το πλέον γνωστό σε αυτό το 1ο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα είναι ο Χόρχε Γκαρμπαχόσα. Φάνηκε και από το πόσοι περαστικοί του ζήτησαν να φωτογραφηθεί σήμερα μπροστά στο Ζάππειο, όταν οι Εθνικές Ομάδες Ανδρών και Γυναικών της Ισπανίας έφτασαν για προπόνηση. Ο Γκαρμπαχόσα έχει πανηγυρίσει αρκετούς τίτλους, αλλά δεν «χορταίνει» το μπάσκετ. Πριν καλά-καλά συμπληρωθούν τρεις μήνες από την ανακοίνωσή του ότι αποσύρεται από την ενεργό δράση, έπιασε ξανά την πορτοκαλί μπάλα, όχι όμως στα παρκέ, αλλά στα ανοικτά του 3Χ3!

-Πρόσφατα αποχώρησες από την ενεργό δράση, αντί, όμως να επιλέξεις την ξεκούραση, είπες «ναι» στην πρόταση που σου έγινε για συμμετοχή στο 3Χ3.

«Είναι ένας τρόπος να διατηρήσω την επαφή μου με το άθλημα έστω και λίγο διαφορετικά, λίγο πιο διασκεδαστικά και όχι τόσο πιεστικά όσο είναι όταν αγωνίζεσαι σε συλλογικό επίπεδο ή για την Εθνική ομάδα. Την ίδια στιγμή όμως σου δίνεται η ευκαιρία να ανταγωνιστείς και να παίζεις με άλλους παίκτες και να συνεχίσεις, κατά ένα διαφορετικό τρόπο, να κάνεις αυτό που αγαπάς. Χρειαζόμουν ξεκούραση, γιατί ως επαγγελματίας αγωνιζόμουν ασταμάτητα εδώ και δεκαοκτώ χρόνια, δώδεκα από αυτά και με την Εθνική ομάδα. Αυτό ήταν με εξουθένωσε, όμως αυτό το καλοκαίρι δεν έκανα τίποτα. Τους τελευταίους τρεις μήνες ξεκουράστηκα, παρακολούθησα τους Ολυμπιακούς Αγώνες, αλλά ένιωσα την ανάγκη να παίξω ξανά. Μου δόθηκε λοιπόν αυτή η δυνατότητα μέσα από αυτό το τουρνουά και πάλι για χάρη της Εθνικής ομάδας και είπα αμέσως “ναι” στην πρόταση που μου έγινε. Είναι πραγματικά χαρά μου που βρίσκομαι εδώ.»

– Εσύ και οι συμπαίκτες σου είστε από τους …σταρ του τουρνουά και πολλοί σας χαρακτηρίζουν ήδη ως ένα από τα φαβορί για την κατάκτηση της πρώτης θέσης.

«Οι σταρ; Για να πω την αλήθεια δεν ξέρω πολλά για τις άλλες ομάδες. Είμαστε εδώ για να παίξουμε μπάσκετ, να διασκεδάσουμε και φυσικά να ανταγωνιστούμε. Εννοείται ότι θέλουμε να νικήσουμε, αλλά ακόμη και αν δεν τα καταφέρουμε αυτό που θα κάνουμε είναι να συγχαρούμε τον νικητή και όλα θα είναι καλά… Βέβαια όταν είσαι πολλά χρόνια παίκτης μπάσκετ, έχεις μέσα σου αυτό το συναίσθημα που σε κάνει να θέλεις πάντα να πετυχαίνεις….».

-Σε περίπτωση που συμπεριληφθεί το 3Χ3 στα Ολυμπιακά αθλήματα στους επόμενους Ολυμπιακούς Αγώνες, θα ήθελες να είσαι μέλος της Εθνικής Ισπανίας;

«Θα ήταν σπουδαίο για το μπάσκετ να συμπεριληφθεί το 3Χ3 στα Ολυμπιακά αθλήματα. Μακάρι να υπάρξει και δεύτερη μπασκετική διοργάνωση στους αγώνες. Και ποτέ δεν ξέρεις… Ίσως και να είμαι και εγώ στη Βραζιλία. Βέβαια δεν μπορείς να προβλέψεις τι θα γίνει τον επόμενο χρόνο, πόσω μάλλον τα επόμενα τέσσερα χρόνια. Το μόνο σίγουρο είναι πως θα ήταν σπουδαίο να γίνει Ολυμπιακό σπορ. Η Αθήνα είναι υπέροχη πόλη, ο χώρος είναι πολύ όμορφος και σίγουρα θα βοηθήσει και αυτό στη διάδοση του αθλήματος».

-Πώς ήταν να βλέπεις την Εθνική Ισπανίας ως θεατής στους Ολυμπιακούς Αγώνες;

«Ηταν παράξενο το συναίσθημα να είμαι απλός θεατής στους αγώνες της Εθνικής μας ομάδας. Ήμουν μέλος της πάρα πολλά χρόνια… Ήθελα να βοηθήσω, υπέφερα όταν τα πράγματα δεν πήγαιναν καλά για εκείνους, αλλά δεν μπορούσα να είμαι και… χούλιγκαν. Έπρεπε να σεβαστώ τους αντιπάλους, αλλά και όσους παρακολουθούσαν τα παιχνίδια καταπολεμώντας όσα αισθανόμουν μέσα μου».