Γ. Βασιλακόπουλος: “Απαράδεκτη η νοοτροπία που κυριαρχεί τελευταία”

Λαύρος – όπως συνηθίζει – παρουσιάστηκε για μία ακόμη φορά ο πρόεδρος της ΕΟΚ Γιώργος Βασιλακόπουλος, μιλώντας στον Libero 107,4 τόσο για την άρνηση παικτών να προσφέρουν στην εθνική ομάδα, όσο και για το θέμα των “στημένων” αγώνων, που ταλανίζει και “σημαδεύει” τον ελληνικό αθλητισμό.

Αναφερόμενος στις αποχωρήσεις παικτών από την Εθνική ομάδα ο Γιώργος Βασιλακόπουλος τόνισε: «Είναι κι αυτό ένα αποτελέσμα της υπερεμπορευματοποίησης και της νοοτροπίας των «χορτάτων». Η Εθνική είναι μια υποχρέωση και είναι απαράδεκτη η νοοτροπία που κυριαρχεί τελευταία. Οι παίκτες βάζουν πλέον πάνω από όλα το ατομικό τους συμφέρον, βλέπουμε ότι τώρα που πάνε να μειωθούν τα μεγάλα συμβόλαια (που κακώς είχαν δοθεί) δεν διστάζουν να φεύγουν και από τις ομάδες τους ενώ πριν ήταν «σημαίες» κτλ. Δεν το βρίσκω σωστό να γίνεται αυτό, αν και υπάρχουν μερικοί παίκτες που έχουν προσφέρει πολλά και θα έπρεπε κάποια στιγμή να ξεκουραστούν».

Όσον αφορά την εθνική ομάδα σχολίασε: «Είμαι αισιόδοξος για την Εθνική αλλά θα μπορέσω να τοποθετηθώ καλύτερα μετά τις 18 του μηνός. Η Εθνική δεν θα βυθιστεί, θα πάει καλά και με τους νέους παίκτες, αν δεν είχαμε τις αποχωρήσεις πάντως θα ήμασταν σίγουρα στο βάθρο του Ευρωμπάσκετ».

Φυσικά δεν παρέλειψε να σταθεί και στις σχέσεις που υπάρχουν με τον ΕΣΑΚΕ, αλλά και ν’ αναφερθεί στη Μεσογειακή Λίγκα: «Είναι φυσιολογικό να υπάρχουν αντιθέσεις και αντίθετες απόψεις αλλά δεν είμαστε σε πόλεμο, δεν έχουμε βγάλει τα πολυβόλα. Είμαστε σε επαφή, συζητάμε και έχω καταθέσει αρκετές προτάσεις στον ΕΣΑΚΕ και στην Πολιτεία για το μπάσκετ, θα δούμε τι θα γίνει. Για την μεσογειακή λίγκα, το θέμα παραμένει ζωντανό απλά με τις τελευταίες εξελίξεις έχουν αναβληθεί κάποια πράγματα. Είμαστε σε συζητήσεις πάντως, συνεχίζονται οι επαφές αλλά οι αποφάσεις θα καθυστερήσουν λίγο».

Αναφερόμενος στο θέμα των ημερών, τα “στημένα παιχνίδια” του ποδοσφαίρου ο πρόεδρος της ομοσπονδίας σχολίασε: «Δυστυχώς επιβεβαιώνονται οι εκτιμήσεις και οι απόψεις μου, που είχαν εκφραστεί ήδη από το 2001. Ο αθλητισμός μέσω του στοιχήματος περνάει στα χέρια του υπόκοσμου και των νεόπλουτων, με έλεγαν τότε ρομαντικό, ότι δεν έχω σχέση με την πραγματικότητα κτλ αλλά οι απόψεις μου βασιζόταν σε πραγματικά γεγονότα. Κανείς δεν είχε αντιδράσει τότε και βλέπουμε τώρα ότι οι εισαγγελείς σε ολόκληρη την Ευρώπη έχουν αρχίσει έρευνες και πλέον διαρρέουν όσα γινόταν. Το στοίχημα σε συνδυασμό με την έξαρση του ντόπινγκ καθώς δεν γίνονται αποτελεσματικοί έλεγχοι και έχουν βγει νέα σκευάσματα που δεν εντοπίζονται εύκολα, έχουν αλλοιώσει τον αθλητισμό όπως τον γνωρίζαμε.

Εγώ ποτέ δεν λέω κάτι δημόσια αν δεν έχω στοιχεία και ας με λένε υπερβολικό. Η Πολιτεία δείχνει να έχει την επιθυμία να φτάσει το μαχαίρι στο κόκκαλο, όσο και αν έχει γελοιοποιηθεί αυτή η έκφραση τα τελευταία χρόνια. Το ποδόσφαιρο είναι κατευθυνόμενο και αυτό βλέπω ότι θα επεκταθεί και σε άλλα αθλήματα. Όταν μπαίνει ο τζόγος κάπου, ακολουθεί πάντα ο υπόκοσμος και αυτό είναι ιστορικά αποδεδειγμένο. Αλλάζει μορφή πλέον ο αθλητισμός, παλιά κύρια πηγή εσόδων ήταν η τηλεόραση, τώρα είναι το στοίχημα. Πρέπει να κοπεί άμεσα ο τζόγος από το ποδόσφαιρο και γενικότερα από το αθλητικό κίνημα.

Δυστυχώς τα έχουμε μπλέξει όλα τώρα και είναι ανάγκη να κοπεί το στοίχημα γιατί χάθηκε η αξιοπιστία του αθλητικού αποτελέσματος και αυτό σημαίνει ότι ζούμε το τέλος του αθλητισμού. Δεν είναι αθλητισμός αυτός, πρέπει να του αλλάξουν όνομα, να τον λένε αλλιώς. Φοβάμαι πάντως ότι ακόμη και τώρα απλά θα τιμωρηθούν 2-3 άτομα και θα τελειώσει εκεί η ιστορία, έτσι συνήθως γίνεται στην Ελλάδα. Πάλι καλά πάντως που οι εισαγγελείς βρήκαν το θάρρος και την δύναμη να κάνουν έστω και αυτά που έχουν κάνει έως τώρα. Αν δεν φύγει ο τζόγος από τον αθλητισμό, θα είναι το τέλος του».