Γ. Γράψας: “Αναγκαίο να ληφθούν μέτρα για την ποιοτική αναβάθμιση του μπάσκετ”

Ο τρόπος δουλειάς που γίνεται στα τμήματα υποδομών του ΠΑΟΚ, η πορεία και το μέλλον της αντρικής ομάδας, αλλά και το μέλλον του μπάσκετ στη Θεσσαλονίκη ήταν τα βασικά σημεία στα οποία στάθηκε ο προπονητής της παιδικής ομάδας του ΠΑΟΚ Γιάννης Γράψας, μιλώντας στο site του Συνδέσμου Ελλήνων Προπονητών Καλαθοσφαίρισης (sepk.gr). Βέβαια εκείνο το οποίο έχει πολύ μεγαλύτερη σημασία απ’ τα λεγόμενα του Αγρινιώτη τεχνικού είναι τα όσα είπε αναφορικά με τις κινήσεις που πρέπει να γίνουν, προκειμένου το ελληνικό μπάσκετ να βρει και πάλι την “ταυτότητά” του.

Κόουτς, ποιος είναι ο τρόπος δουλειάς του ΠΑΟΚ στις μικρές ηλικίες;
“Τα 2 τελευταία χρόνια η ΚΑΕ ΠΑΟΚ υπό την καθοδήγηση του τεχνικού της Διευθυντή κ. Σταυρόπουλου και των συνεργατών προπονητών  δημιούργησε, οργάνωσε και υλοποιεί πλέον το Junior Basketball program, ένα ανταγωνιστικό πρόγραμμα υποδομών μπάσκετ ευρωπαϊκών προδιαγραφών το οποίο αρχικά στοχεύει στην προσέλκυση αθλητών, και  στην συνέχεια μέσα από εξειδικευμένες επιστημονικές διαδικασίες στην επιλογή τους με υψηλά standards απόδοσης και στην ενσωμάτωση τους στα αγωνιστικά τμήματα του Συλλόγου. Ένα προπονητικό μοντέλο με σωστή αθλητική νοοτροπία που στηρίζεται κατά κύριο λόγο στο Κολεγιακό Μπάσκετ με ιδιαίτερη έμφαση στα βασικά του αθλήματος  και στην ένταση της προπόνησης. Η συνεχής διοργάνωση προπονητικών camps με διαφορετικά προπονητικά αντικείμενα κάθε φορά αλλά και η πολύ σκληρή δουλειά σε καθημερινή βάση που γίνεται από όλους τους συναδέλφους έχει ήδη αρχίσει να αποδίδει καρπούς που προκύπτουν φυσικά από την πορεία τόσο του Παιδικού & του Εφηβικού αλλά και των άλλων αγωνιστικών τμημάτων. Οι δράσεις του Junior Basketball program  δεν περιορίζονται εντός των συνόρων, και ήδη η σύναψη συνεργασιών με μεγάλους Ευρωπαϊκούς Συλλόγους προσφέρει τόσο στα παιδιά την δυνατότητα να αποκτήσουν σημαντικές αγωνιστικές εμπειρίες, κατά την διάρκεια παρουσίας τους στο εξωτερικό σε διάφορα διεθνή τουρνουά και προπονητικά camps, όσο και στους προπονητές σε επίπεδο ανταλλαγής τεχνογνωσίας”.
Η ομάδα έχει αναδείξει αρκετούς παίκτες μέσα από τα σπλάχνα της. Πιστεύετε πως μπορεί να πράξει ανάλογα και στο μέλλον;
“Πιστεύω πως για μια μεγάλη ομάδα όπως είναι ο ΠΑΟΚ το να αναδεικνύει παίκτες από τις υποδομές θα έπρεπε να είναι αυτονόητο. Όμως, όπως γενικά το μπάσκετ στην Ελλάδα έχασε τον προσανατολισμό του τα τελευταία χρόνια αυτό επηρέασε και τον ΠΑΟΚ, με τελευταία πανελλήνια κατάκτηση για το Παιδικό το 1991 και για το Εφηβικό το 2002 και τελευταία “φουρνιά” παικτών τους Αποστολίδη, Βασιλειάδη, Βασιλόπουλο κ.α. και συνυπολογίζοντας τα οικονομικά δεδομένα που διαμορφώθηκαν τελευταία, θεωρώ ότι είναι πλέον επιτακτική ανάγκη για το αυτονόητο. Είναι ακριβώς αυτό το όραμα και ο στόχος του κ. Σταυρόπουλου για τον ΠΑΟΚ που με βρίσκει απόλυτα ταυτισμένο και με τεράστια τιμή και ευθύνη την οποία εξέλαβα ως κίνητρο για να αναλάβω την παιδική ομάδα του ΠΑΟΚ, και να συντελέσω στην δημιουργία ισχυρών υποδομών και στην ανάδειξη ανταγωνιστικών παικτών για την στελέχωση της Ανδρικής ομάδας του ΠΑΟΚ”.
Ποιο είναι το σχόλιό σας για το υλικό που υπάρχει αυτή τη στιγμή στην παιδική και την εφηβική ομάδα;
“Επί της ουσίας βρισκόμαστε στην αρχή της υλοποίησης του προγράμματος, πολλά πράγματα ήταν δεδομένα, τα παιδιά τόσο του εφηβικού όσο και του παιδικού αντιλαμβανόμενοι τους υψηλούς στόχους της ομάδας δουλεύουν πάρα πολύ σκληρά καθημερινά και βρίσκονται και οι δυο ομάδες ένα βήμα πριν την είσοδο τους στο Final4.  Σημασία έχει ότι στη παιδική ομάδα της οποίας έχω την ευθύνη υπάρχουν αυτή την στιγμή 2 διεθνείς με την Εθνική Παίδων (Σπυρόπουλος & Λιάπης) και 3 παίκτες στο κλιμάκιο της Εθνικής Παμπαίδων. Το εφηβικό επίσης έχει 3 παίκτες στο κλιμάκιο της Εφήβων ενώ 2 παίκτες προπονούνται με την αντρική μας ομάδα. Σίγουρα υπάρχουν κενά τα οποία έχουν εντοπιστεί και χρειάζονται αλλαγές οι οποίες όμως απαιτούν χρόνο. Δουλεύουμε όλοι πάρα πολύ σκληρά και είμαι σίγουρος ότι τα επόμενα χρόνια ο  ΠΑΟΚ θα έχει υποδομές αντάξιες της ιστορίας του και της δυναμικότητας του για τις οποίες ο λαός του θα αισθάνεται υπερήφανος”.
Πως βλέπετε την πορεία της αντρικής ομάδας στο πρωτάθλημα;
“Δεν χρειάζεται να επιβεβαιώσω και εγώ την καταπληκτική δουλειά που ο Ν. Σταυρόπουλος, ο  κόουτς Μαρκόπουλος και το επιτελείο τους, κάνουν  στον ΠΑΟΚ, παρ’ όλες τις αντίξοες συνθήκες που αντιμετώπισαν και αντιμετωπίζουν έως και σήμερα. Χτίζοντας μια ανταγωνιστική ομάδα με χαμηλό budget κατάφεραν να βρίσκονται στην 3η θέση της βαθμολογίας ακόμη και μετά την φυγή του βασικότερου παίκτη Λ. Παπαδόπουλου. Βέβαια η επόμενη μέρα θα είναι δύσκολή για ΠΑΟΚ και τον κόουτς Μαρκόπουλο, μετά τις τελευταίες εξελίξεις και ελπίζω να λυθούν το συντομότερο τα προβλήματα και να επιστρέψει η ομάδα στην διεκδίκηση των στόχων της”.
Σε τι κατάσταση βρίσκεται το μπάσκετ της Θεσσαλονίκης;
“Η Θεσσαλονίκη που μας δίδαξε μπάσκετ τα προηγούμενα χρόνια τώρα δυστυχώς δεν θα πρέπει να αισθάνεται υπερήφανη για την παρουσία της στο χώρο σε υψηλό επίπεδο. Οι ομάδες δεν παρουσιάζονται ιδιαίτερα ανταγωνιστικές στο πρωτάθλημα της Α1 με σχεδόν ανύπαρκτη παρουσία στην Ευρώπη. Πιστεύω ότι η επανάκαμψη περνάει από τις υποδομές των ομάδων της πόλης”.
Η οικονομική κρίση έχει άμεσο αντίκτυπο πάνω στο μπάσκετ;
“Εδώ θα πρέπει να δεχθούμε ότι ενώ το αγωνιστικό κομμάτι και ειδικά  σε  Εθνικό επίπεδο προσφέρει συγκινήσεις, δεν μπορεί όμως να ισχυριστεί κανείς το ίδιο για τον κόσμο των οικονομικών επιδόσεων των επιχειρήσεων Μπάσκετ καθώς επίσης και για την ανάπτυξη του αθλήματος σε επίπεδο περιφερειακών Σωματείων και Ενώσεων. Σε πρώτη φάση είναι αλήθεια ότι  και ο χώρος του Μπάσκετ εξελίσσεται σ’ ένα πρωτάθλημα ζημιών. Όπως και στις ΠΑΕ, έτσι και στις ΚΑΕ η πορεία των οικονομικών επιδόσεων είναι άσχημη. Οι περισσότερες ΚΑΕ είναι ζημιογόνες. Σε δεύτερη φάση και συνυπολογίζοντας την οικονομική κατάσταση της χώρας μας, Θεωρώ ότι δυστυχώς έρχονται χειρότερες μέρες και για το Μπάσκετ που πιθανά να οδηγήσουν σε διάλυση αρκετά σωματεία”.
Τι πιστεύετε ότι θα πρέπει να γίνει για να επιστρέψουν οι μέρες του παρελθόντος, όταν το ελληνικό μπάσκετ βρισκόταν στα κορυφαία του παγκόσμιου μπασκετικού… χάρτη;
Η πλημμυρίδα αλλοδαπών παικτών που επιβεβαιώνουν ότι δεν μιλάμε πλέον για το “Ελληνικό Μπάσκετ” αλλά για το “Μπάσκετ στην Ελλάδα”. Η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί, ταυτόχρονα με την έλλειψη οργάνωσης των σωματείων στα τμήματα υποδομής έχει αναπόφευκτες επιπτώσεις στους νέους και ταλαντούχους γηγενείς αθλητές που βλέπουν τα περιθώρια ανάπτυξης και εξέλιξής τους να στενεύουν και σε αρκετές περιπτώσεις να είναι ασφυκτικά, πρέπει να σταματήσει.
Η άρτια οργάνωση των υποδομών με την καθιέρωση του μοντέλου των τριών πυλώνων σε τοπικό επίπεδο (Σωματείο – Σχολείο – Ομοσπονδία)
Η επέκταση σε όλες τις τοπικές κατηγορίες και σε όλα τα πρωταθλήματα των τμημάτων υποδομής της υποχρέωσης του προπονητή να κατέχει δελτίο ταυτότητας, διασφαλίζοντας έτσι την ποιότητα της προπόνησης.
Έλεγχος και επιμόρφωση των Διοικητικών Στελεχών του αθλητισμού σε όλα τα επίπεδα σύμφωνα με τις σύγχρονες ανάγκες.
Θεωρώ ότι είναι η απαρχή μιας σειράς μέτρων για την ποιοτική αναβάθμιση του αθλήματος, για το μέλλον του οποίου όλοι ανησυχούμε και προβληματιζόμαστε.
Το Who is who του Γιάννη Γράψα
Ο Γιάννης Γράψας είναι πτυχιούχος Φυσικής Αγωγής με ειδικότητα Μπάσκετ κάτοχος Phd., & Msc., Προπονητικής του ΤΕΦΑΑ Κομοτηνής με ειδίκευση στο μπάσκετ και στην Βιντεοανάλυση τεχνικής- τακτικής  με Η/Υ. Τον Οκτώβριο του 2008 ταξίδεψε στην Φιλαδέλφεια των Ηνωμένων Πολιτειών με Υποτροφία από τον ΣΕΠΚ (Σύνδεσμος Ελλήνων Προπονητών Καλαθοσφαίρισης)   στα κολέγια Villanova, Saint Josephs, Temple, Drexel, Penn State, De La Salle και παράλληλα στην ομάδα του ΝΒΑ, Φιλαδέλφεια 76ers. Προπονητής επί σειρά ετών σε πολλές ομάδες της ΕΣΚΑΒΔΕ με πιο πρόσφατες συνεργασίες στην Αναγέννηση Φλόγας και Απόλλωνα Καλαμαριάς στην Β΄ Εθνική κατηγορία Ανδρών.  Από το 2009 συνεργάζεται με τον ΠΑΟΚ στα τμήματα υποδομής έχοντας υπό την ευθύνη του την παιδική ομάδα ενώ παράλληλα, είναι μέλος του scouting team του ΠΑΟΚ. Το 2001 συμμετέχει στους ΧVI Μεσογειακούς Αγώνες στην Τύνιδα με κορυφαία  συμμετοχή στους Ολυμπιακούς αγώνες της Αθήνας ως Διευθυντής αθλήματος της ΟΕΟΑ ΑΘΗΝΑ 2004. Αρκετά σημαντικό είναι επίσης και το ερευνητικό του έργο στο χώρο του αθλητισμού και ειδικότερα του Μπάσκετ το οποίο έχει παρουσιαστεί σε διάφορα συνέδρια.