Γ. Μπουσβάρος: “Να διδάσκεται το μπάσκετ στα σχολεία”…

Οι εικόνες κι οι μπασκετικές παραστάσεις που έχει είναι αξεπέραστες κι αυτό κάνει το λόγο του Γιωργή Μπουσβάρου πολύ πιο “βαρύ”… Ο έμπειρος αυτός μπασκετάνθρωπος μιλώντας στην σελίδα των Ελλήνων προπονητών, εξήρε το καταπλητικό μπάσκετ που έπαιξε ο Ολυμπιακός στο Final four του Λονδίου και την προπονητική δεινότητα που επέδειξε ο Γιώργος Μπαρτζώκας, όμως εκείνο που έχει μεγαλύτερη σημασία είναι οι προτάσεις του. “Εύχομαι κάποιοι να καταλάβουν ότι το μπάσκετ είναι εθνικό άθλημα και πρέπει να διδάσκεται στα σχολεία”, είναι το πρώτο που επισημαίνει ο Γιωργής Μπουσβάρος, προσθέτοντας “… πρέπει οπωσδήποτε να γίνουν οι σχολές προπονητών” κρούοντας το καμπανάκι στον υφυπουργό Αθλητισμού Γιάννη Ιωαννίδη, που  παρότι τις έχει εξαγγείλει, αυτές έχουν μείνει μόνο στα χαρτιά, αλλά και προς την ομοσπονδία του μπάσκετ, σχολιάζοντας “… ελπίζω βέβαια και η ομοσπονδία να δραστηριοποιηθεί, ώστε να βλέπουμε Έλληνες προπονητές παντού γιατί αυτοί γνωρίζουν τον Εθνικό μας ύμνο και χαίρονται όταν βλέπουν την Ελληνική σημαία να ανεβαίνει”!

Αναλυτικά όσα δήλωσε
Για το Final 4 του Λονδίνου το οποίο παρακολούθησε δια ζώσης
“Ήταν ανοργάνωτο και τα προβλήματα ήταν τεράστια γιατί το γήπεδο ήταν πολύ μεγάλο με αποτέλεσμα να υπάρχουν προβλήματα στην επικοινωνία, την συνεννόηση και την τάξη. Οι Άγγλοι σε θέματα τάξης είναι σκληροί. Από εκεί και πέρα έχω παρακολουθήσει από κοντά 25 Final 4, όμως αυτό νομίζω ότι είχε το λιγότερο σασπένς γιατί ο Ολυμπιακός ήταν καλύτερος και φάνηκε από την πρώτη κιόλας ημέρα ότι θα το πάρει. Ευτυχώς αποδείχθηκε ότι οι Ισπανοί δεν ξέρουν να παίξουν όπως οι Έλληνες παίκτες. Αυτό θα φανεί αν αντιστρέψουμε την κατάσταση, αν δηλαδή υποθετικά σκεφτούμε ότι στο πρώτο δεκάλεπτο ο Ολυμπιακός προηγούνταν με 17 πόντους. Τότε το παιχνίδι θα τέλειωνε με διαφορά ρεκόρ”.

Για τον Ολυμπιακό που κατέκτησε το Ευρωπαϊκό για δεύτερη συνεχόμενη φορά
“Στην εξέλιξη του τελικού είναι κομβικής σημασίας η αντίδραση του coach Μπαρτζώκα όταν η ομάδα του βρέθηκε πίσω με 17 πόντους. Περνώντας στο παρκέ τους Σλούκα, Κατσίβελη και Σερμαντίνι έβαλε γρήγορα πόδια και άρχισε να ροκανίζει τη διαφορά. Προσωπικά θεωρώ ότι ο coach Λάσο έκανε ένα μεγάλο λάθος καθώς δεν έπαιξε καθόλου κοντά στο καλάθι με τους Μπέγκιτς και Σλότερ. Δεν βάζω σε αυτούς τον Ρέγιες γιατί είναι παλιάς κοπής παίκτης και λίγο ξεπερασμένος. Ο Μπαρτζώκας αφού ροκάνισε τη διαφορά χρησιμοποίησε και τον Περπέρογλου, ο οποίος έχει  μεγάλη εμπειρία σε Final 4 και ήξερε πως έπρεπε να προετοιμαστεί για να πετύχει μεγάλα σουτ. Δεν θα πω για τον Σπανούλη γιατί παρότι στο πρώτο ημίχρονο δεν ήταν εύστοχος όλοι περιμέναμε ότι όταν χρειαστεί τα σουτ θα τα βάλει και θα πάρει πάνω του την ομάδα.
Γενικά ο Ολυμπιακός με μεγάλα τρίποντα, σωστές επιθέσεις και εκμεταλλευόμενος τον πλάγιο αιφνιδιασμό του Λο απέδειξε ότι έφτασε δικαιότατα σε αυτή την επικράτηση. Η Ρεάλ πήγε να πάρει το ματς ανορθόδοξα, καθώς ξεχάστηκαν στο πάγκο οι Ρούντι και Ροντρίγκεθ. Το φετινό Final 4  ήταν η δικαίωση για τους βοηθητικούς παίκτες τύπου Κατσίβελη.
Για εμένα είναι σημαντικό ότι ο Ολυμπιακός κατάφερε μέσα σε 30 λεπτά να ταπεινώσει τη Ρεάλ σκοράροντας 90 πόντους κάτι που δεν έχει ξαναγίνει. Όλοι οι παίκτες του Ολυμπιακού είχαν διάθεση και ήταν πάνω από όλα ομάδα από τον πρώτο μέχρι τον τελευταίο.
Μετά από όλα αυτά εύχομαι κάποιοι να καταλάβουν ότι το μπάσκετ είναι εθνικό άθλημα και πρέπει να διδάσκεται στα σχολεία. Παράλληλα μην ξεχνάμε ότι πρέπει οπωσδήποτε να γίνουν οι Σχολές Προπονητών γιατί ο κύριος Ιωαννίδης τις υποσχέθηκε πέρσι και μετά από τόσους μήνες δεν έχει προκηρυχθεί τίποτα. Δεν γίνεται στην Ελλάδα που όλα τα κλειστά επαγγέλματα ανοίγουν να μετατρέπουμε σε κλειστό επάγγελμα την προπονητική”.

Για την κατάκτηση της Ευρωλίγκα από Έλληνα προπονητή
“Ήρθε η δικαίωση για έναν προπονητή που πήγαινε τόσους μήνες ήρεμα, ήσυχα, με χαμηλό προφίλ και δεχόμενος μεγάλη αμφισβήτηση. Στηρίχτηκε από τη διοίκηση και μπράβο της γιατί τον άφησε να δουλέψει πιστεύοντας στο πλάνο του ακόμα κι όταν τα αποτελέσματα δεν ευνοούσαν.
Τους Έλληνες προπονητές πρέπει να τους εμπιστευτούμε γιατί εκτός του Μπαρτζώκα μην ξεχνάμε ότι Έλληνες είναι και οι συνεργάτες του (Παππάς, Μαρμαρινός και Κουτσοκέρας), οι οποίοι επίσης έκαναν εξαιρετική δουλειά. Ας συνεχίσουν όλοι να στηρίζουν τον Έλληνα προπονητή γιατί είναι καταξιωμένος. Ελπίζω βέβαια και η Ομοσπονδία να δραστηριοποιηθεί, ώστε να βλέπουμε Έλληνες προπονητές παντού γιατί αυτοί γνωρίζουν τον Εθνικό μας ύμνο και χαίρονται όταν βλέπουν την Ελληνική σημαία να ανεβαίνει”.