Γ. Παυλίδης: “Γίνετε ενεργοί”…

Θα μπορούσε να είναι ένας πρώτης τάξεως απολογιστικό κείμενο. Ωστόσο μοιάζει περισσότερο με “καμπανάκι” το άρθρο του προέδρου του ΠΣΑΚ Γιώργου Παυλίδη, που φιλοξενείται στο site του συνδέσμου των καλαθοσφαιριστών. Ένα άρθρο, του οποίου το μήνυμα είναι ξεκάθαρο. “Γίνετε ενεργοί, εάν νομίζετε ότι πως ο ΠΣΑΚ σας είναι απαραίτητος”!

 

Όλο το άρθρο του προέδρου του συνδέσμου:

«Οι 45 μέρες που μας ζητήθηκαν για να διευθετηθούν κάποια από τα δίκαια και πάγια αιτήματά μας πέρασαν εις τριπλούν. Φοβάμαι πως όλα είναι όπως τα αφήσαμε τότε, ενώ η κατάσταση που βιώνουμε στο επάγγελμα μας μόνο καλύτερη δεν έχει γίνει έως τώρα. Τεράστια οικονομικά προβλήματα, ελάχιστες τιμωρίες για την βία (βλέπε τιμωρία μιας αγωνιστικής κατόπιν ενστάσεως της ΚΑΕ Παναθηναϊκός για βεγγαλικό που έπεσε σε χέρι συνάδερφου μας) και κακή λειτουργία πολλών ΚΑΕ.  Κρίνω λοιπόν σκόπιμο να σας τονίσω κάποια πράγματα, τα οποία δεν είναι τίποτα άλλο από το να σας παραθέσω είδη γνωστά γεγονότα και να περιορίσω στο ελάχιστο προσωπικές μου απόψεις.

Μια από τις ελάχιστες φορές που έκατσαν όλοι οι ιδιοκτήτες των ομάδων μαζί στον ίδιο χώρο μαζί με την διοικούσα αρχή της ΕΟΚ, ήταν αυτή που έλαβε χώρα την παραμονή της απεργίας μας. Κύριο θέμα της συνάντησης, η καταστολή της υπό την αιγίδα της ΕΟΚ. Ακολούθησε συντονισμένη πληροφόρηση προς τους παίκτες από τους προέδρους των ομάδων για της επιπτώσεις που θα έχουν αν απεργήσουν: πρόστιμα, διακοπή συμβολαίου ,τιμωρία της γηπεδούχου ομάδας από τον ΕΣΑΚΕ. ‘Όσοι παρά αυτά απέργησαν, δεν τιμωρήθηκαν ποτέ, ως αποτέλεσμα της προστασίας που δίνει το σύνταγμα στο δικαίωμα της απεργίας και την τίμια στάση των αντίστοιχων ιδιοκτητών απέναντι του και απέναντί μας. Το μόνο αναπάντητο ερώτημα που αιωρείται καιρό τώρα αναπάντητο είναι: από ποιόν πήραν οι δυνάμεις των ΜΑΤ εντολή να απομακρύνουν συντονισμένα τους παίκτες από το παρκέ;

Αυτό είναι το πλαίσιο μέσα στο οποίο ο καθένας σας έλαβε την απόφαση να απεργήσει ή όχι: εξ ορισμού πολύ διαφορετικό από κάθε άλλον απεργό. Πρόστιμο ενός μηνός απολαβών, διακοπή συμβολαίου, τιμωρία μόνο της γηπεδούχου ομάδας. Καταλαβαίνετε πιστεύω, πως η απόφαση να απεργήσει κάποιος η όχι για πολλούς δεν πάρθηκε μόνο με κριτήριο το ερώτημα «θέλω να απεργήσω;» αλλά με το ερώτημα «είμαι έτοιμος για το πιθανό κόστος;». Μοιραία, η συμμόρφωση έδινε άμεσο κίνητρο: την αποφυγή άμεσων δυσάρεστων επιπτώσεων. Αντίθετα, η αντίδραση θα είχε έμμεσα αποτελέσματα, δηλαδή υστερόχρονα οφέλη για τις συνθήκες που εργαζόσαστε. Στην πράξη, αυτοί που απέργησαν δεν τιμωρήθηκαν (ορθώς) ποτέ, κάτι που ανάγει τις απειλές σε κενές, που μάλλον μοναδικό σκοπό είχαν να μας τρομάξουν.

Αυτά για το παρελθόν. Το σήμερα μας βρίσκει αρκετά πολωμένους και φυσικά δυσαρεστημένους για την κατάσταση που βιώνουμε στην Α1 και Α2. Προσωπικά, ανέλαβα για να διευθετήσω πολλά ζητήματα που μας απασχολούν, σε επαφή με πολλούς φορείς, ανάμεσα τους η πολιτεία, ο ΕΣΑΚΕ και η ΕΟΚ. Σκοπός μου είναι να οδηγήσω το σώμα σύντομα σε εκλογές ώστε ο ΠΣΑΚ αν έχει ως επί των πλείστων την μορφή που επιθυμείτε. Έχουμε ξεκινήσει μία πρόσωπο με πρόσωπο επαφή με όλους σας, για την πλήρη ενημέρωση σας για τα τεκταινόμενα αλλά το κυριότερο για να σας αφουγκραστούμε.

Θα σας παρακαλούσα λοιπόν να σκεφτείτε καλά το μέλλον σας και το μέλλον του συνδέσμου σας. Αν και εσείς, όπως πάρα πολλοί συνάδελφοι σας νομίζετε πως ο ΠΣΑΚ σας είναι απαραίτητος, τότε γίνετε ενεργοί: δηλαδή αποδέκτες όποιας πληροφόρησης σας παρέχουμε για τα τεκταινόμενα( ο σύνδεσμος ήταν οτιδήποτε άλλο από ανενεργός το τελευταίο διάστημα)  και μοιραστείτε την πολύτιμη γνώμη σας μαζί μας. Ο ΠΣΑΚ άλλωστε είναι εσείς: δεν θα μπορούσε να είναι τίποτα άλλο.

 

Στην διάθεσή σας

Γιώργος Παυλίδης