Γ. Χριστόπουλος: “Υπάρχει χαώδης νοοτροπία στον τρόπο αντίληψης”…

Αποφάσισε ν’ ακολουθήσει το δρόμο που έχουν… ανοίξει ήδη κι άλλοι Έλληνες προπονητές, αναζητώντας την τύχη του στο εξωτερικό. Κι εκείνο που έχει καταλάβει ο Γιάννης Χριστόπουλος με αυτή του την κίνηση είναι η… χαώδης διαφορά που υπάρχει ανάμεσα στο ελληνικό μπάσκετ και σ’ αυτό του εξωτερικού, όπως σχολιάζει μιλώντας στο site των Ελλήνων προπονητών… Ο Γιάννης Χριστόπουλος, που και τη φετινή σεζόν θα βρίσκεται στο πλευρό του Ντιρκ Μπάουερμαν στην ανερχόμενη δύναμη του γερμανικού μπάσκετ, Μπάγερν Μονάχου, αναφέρθηκε βέβαια και στην εθνική ομάδα.
Αναλυτικά τα όσα δήλωσε:
Για την συνεργασία του με τη Μπάγερν Μονάχου
«Μόνο χαρά μπορεί να σου προξενήσει και μόνο το ενδεχόμενο συνεργασίας με μία ομάδα όπως η Μπάγερν. Ακόμα κι αν αυτό το εγχείρημα βρίσκεται σε πρώιμο στάδιο η ομάδα έχει όλα τα εχέγγυα για να πρωταγωνιστήσει στο γερμανικό πρωτάθλημα και την Ευρώπη. Από την πρώτη στιγμή που έμαθα για το ενδιαφέρον της μου δημιουργήθηκε ένα τεράστιο κίνητρο. Όταν γνωρίζεις τον τρόπο και τη νοοτροπία που προσεγγίζει όλα τα θέματα μία ομάδα σου αυξάνει ακόμα πιο πολύ το κίνητρο για να πετύχεις».
Για τον Ντιρκ Μπάουερμαν
«Με τον Ντιρκ είχαμε συνεργαστεί και πάλι πριν περίπου 11 χρόνια. Γνωρίζω την φιλοσοφία του, τον τρόπο σκέψης του και την νοοτροπία του κάτι που κάνει πιο εύκολο το έργο μου. Ειδικά τώρα που λόγω Εθνικής Γερμανίας απουσιάζει και καλούμε να τον αντικαταστήσω. Όλα αυτά τα χρόνια γνωρίζω ότι έχει κάνει τεράστιες προσπάθειες σε όλες τις ομάδες που βρισκόταν φροντίζοντας να φέρει τα μεγαλύτερα δυνατά αποτελέσματα».
Για τους λόγους που συνεχίζει εκτός Ελλάδας
«Δυστυχώς τα τελευταία χρόνια ζώντας στο εξωτερικό έχω καταλάβει πως υπάρχει τεράστιο χάσμα στη νοοτροπία και στο τρόπο αντίληψης της λειτουργίας των ομάδων. Είναι κάτι που με στεναχωρεί και παράλληλα μου προκαλεί τρομερή εντύπωση πως γίνεται μία τόσο μπασκετικά ανεπτυγμένη χώρα όπως η δική μας να μην έχει καταφέρει να δημιουργήσει μία υγιή βάση προσώπων και πραγμάτων».
Για τη δυναμική του Γερμανικού πρωταθλήματος σε σχέση με το ελληνικό
«Όλη η δομή του πρωταθλήματος στηρίζεται στην ισχυρή βάση που έχει βάλει η διοργανώτρια αρχή σε συμφωνία με τις διοικήσεις των ομάδων. Για παράδειγμα όλες οι ομάδες είναι υποχρεωμένες να στελεχώνονται από επαγγελματίες στους τομείς του marketing, management, των δημοσίων σχέσεων και των media. Γνωρίζω καλά πως για τις περισσότερες ομάδες αυτό αποτελεί σημαντικότερο στοιχείο από το να ξοδέψουν χρήματα για την υπογραφή ενός παίκτη. Επίσης υπάρχουν κανόνες για την ομαλή οικονομική λειτουργία των ομάδων που τηρούνται αυστηρά και τα παραθυράκια είναι πολύ μικρά. Όσον αφορά τις γηπεδικές εγκαταστάσεις αποτελούν πρώτο μέλημα της λίγκας γιατί είναι σημαντικό να έχουν την ευχέρεια οι φίλαθλοι να παρακολουθούν τα παιχνίδια σε γήπεδα υπερσύγχρονα με ζηλευτές εγκαταστάσεις. Μην ξεχνάμε ότι αυτοί αποτελούν το αγοραστικό κοινό. Τέλος όσον αφορά το κομμάτι των χορηγιών υπάρχει τρόπος και προστασία των προϊόντων που προβάλλονται. Η ανταποδοτικότητα είναι μεγάλη και σε συνδυασμό με τον τρόπο που προβάλλονται προσελκύονται περισσότεροι χορηγοί».
Για την Εθνική Γερμανίας και την Εθνική Ελλάδας
«Είδα την Εθνική στο τουρνουά στο Μπάμπεργκ και παρατήρησα ότι είναι σε πολύ καλό αγωνιστικό επίπεδο. Παρότι λείπουν κάποιοι σημαντικοί παίκτες που έχουν δώσει το στίγμα τους η εθνική έχει όλα τα εχέγγυα για να πάει καλά. Έχει βρει το τρόπο να λειτουργεί με γνώμονα την ομαδικότητα και το “εμείς”. Νομίζω οι παίκτες και το προπονητικό τιμ έχουν την κράση και το σθένος να ανταποκριθούν στις υψηλές απαιτήσεις που έχουμε όλοι.
Όσον αφορά τη Γερμανία κι αυτή τα τελευταία δύο χρόνια έχει προσθέσει κάποια νέα παιδιά. Σε συνδυασμό με την παρουσία των Νοβίτσκι και Κέιμαν θεωρώ ότι θα είναι πολύ ανταγωνιστική»