harris_tsampourisΔυστυχώς έγινε ότι φοβόμασταν. Ο τίτλος του φαβορί μας έκατσε βαρύς. Η Εθνική μας με τελικό απολογισμό 5-1 επιστρέφει στην πατρίδα, οι Σέρβοι με 3-3 συνεχίζουν στις 8 καλύτερες ομάδες του κόσμου. Στον πρώτο αγώνα που βρεθήκαμε να κυνηγάμε στο σκορ από την αρχή, το μόνο που καταφέραμε ήταν να περάσουμε μία φορά μπροστά στο τέλος τους στο τέλος του 1ου ημιχρόνου κι μετά μας πήρε η κατηφόρα…

Χάσαμε γιατί…
Η Σερβία είχε προετοιμαστεί ψυχολογικά καλύτερα για το συγκεκριμένο παιχνίδι, έβαλε την στολή του πολέμου βγάζοντας τρομερή ενέργεια στην άμυνα και ξεδίπλωσε το ατομικό ταλέντο των παικτών της στην επίθεση από το πρώτο λεπτό του αγώνα. Έτσι η Εθνική μας κλήθηκε να αντιμετωπίσει μία κατάσταση που δεν της είχε ξανατύχει σε αυτό το τουρνουά, να βλέπει την πλάτη του αντιπάλου, χωρίς να ελέγχει τον ρυθμό του παιχνιδιού. Μέχρι το ημίχρονο καταφέραμε να έχουμε επαφή με το σκορ, καθώς η διαφορά δεν ξεπέρασε ποτέ τους 5 πόντους. Φαινόταν όμως ότι αυτός ο αγώνας δεν ήταν σαν τους άλλους που είχαμε παίξει μέχρι τώρα. Η άμυνα μας δεν είχε καμία σχέση με τα προηγούμενα παιχνίδια, οι αντίπαλοι ευστοχούσαν ακόμα και στις πολύ δύσκολες προσπάθειες τους και οι 46 πόντοι παθητικού στην ανάπαυλα ήταν ένδειξη ότι κάτι θα έπρεπε να αλλάξει στην επανάληψη για να πάρουμε την πρόκριση.

mpourΚαι όντως κάτι άλλαξε. Προς το χειρότερο όμως για την Εθνική μας. Από την στιγμή που η διαφορά ξεπέρασε το ψυχολογικό φράγμα των 5 πόντων ,οι διεθνής μας αγχώθηκαν πάρα πολύ. Στην επίθεση δεν υπήρχε ίχνος ηρεμίας, οι βιαστικές επιθέσεις και τα αβίαστα λάθη από τη μεριά μας, έδωσαν το δικαίωμα στους Σέρβους να ανοίξουν την διαφορά με σταθερούς ρυθμούς. Όσο η διαφορά μεγάλωνε, ο πανικός κυρίευε του Έλληνες παίκτες και μάλλον μαζί και τον ελληνικό πάγκο. Με το σκορ στο -20 είδαμε επιτέλους την πρώτη επίθεση της ομάδας μας με στόχο το 1 vs 1 σε post game, αφού μέχρι τότε οι επιθέσεις μας ήταν άναρχες και χωρίς συγκεκριμένο στόχο, περιμετρικά της γραμμής του τρίποντου. Η ψυχολογία όμως των Σέρβων ήταν πλέον στα ύψη, τα μεγάλα σουτ και οι καλές ατομικές προσπάθειες με κάθετες διεισδύσεις έκοβαν τα πόδια των παικτών μας (54,2%! εντός παιδιάς για τους αντιπάλους μας) αλλά και τις όποιες ρεαλιστικές ελπίδες μπορεί να υπήρχαν καθώς το σέρβικο καλάθι έμοιαζε σαν κουμπότρυπα για τους παίκτες μας. Το τελικό 90-72 ήταν το δίκαιο τελικό αποτέλεσμα.

Απολογισμός
Όταν η 5η ομάδα της παγκόσμιας κατάταξης τελειώνει τις υποχρεώσεις της στο Παγκόσμιο Κύπελλο (στο οποίο παρεμπιπτόντως λάβαμε μέρος από το… παράθυρο) στην φάση των 16, τότε σίγουρα μιλάμε για αποτυχία. Όταν έχεις τερματίσει πρώτη και αήττητη στον όμιλο, παίζοντας μάλιστα πολύ καλό μπάσκετ (δημιουργώντας μεγάλες προσδοκίες) , αλλά χάνεις τόσο καθαρά από μία ομάδα που έχει κερδίσει μόνο τους κομπάρσους του ομίλου της και έχει τερματίσει στην τέταρτη θέση, τότε αποτελείς την αρνητική έκπληξη της διοργάνωσης. Αν θέλουμε να αντιμετωπίσουμε την όλη κατάσταση με κοντόφθαλμα γυαλιά θα μπορούσαμε να γκρινιάξουμε για το «άδικο» σύστημα της FIBA, το οποίο δεν δίνει κανένα bonus μετά το τέλος του γύρου των ομίλων στις ομάδες που τερματίζουν στις πρώτες θέσεις αυτών. Αυτή όμως δεν είναι η σωστή νοοτροπία που θα πρέπει να αντιμετωπίζουμε τις δύσκολες καταστάσεις.

ethnikiΣτον αθλητισμό υπάρχει και η ήττα, ο αποκλεισμός. Δεν αρέσει σε κανέναν και πονάει, ειδικά όταν σε προσγειώνει τόσο απότομα από κει που κάνεις πτήσεις δίπλα στα σύννεφα. 
Όταν μια ομάδα αποχαιρετά μια διοργάνωση παγκόσμιου επιπέδου με απολογισμό 5-1 τότε σίγουρα μιλάμε για επιτυχία. Απλά η απειρία του συγκεκριμένου συνόλου σε τόσο ειδικές συνθήκες, βγήκε στην επιφάνεια στον knock out αγώνα, σε αυτόν ακριβώς που δεν έπρεπε. Δεν πειράζει όμως, αυτό είναι το κέρδος αυτής της Εθνικής. Του χρόνου το καλοκαίρι θα είναι πιο έμπειρη, πιο δεμένη και μαζί με συγκεκριμένους παίκτες που ευχόμαστε να δούμε με την γαλανόλευκη το καλοκαίρι του 2015 θα βάλει πλώρη για μία ακόμα διάκριση που όλοι μας έχουμε ανάγκη. Το πιο σημαντικό όμως που κέρδισε η Εθνική μας στην Ισπανία ήταν ότι ζέστανε και πάλι τον φίλαθλο κόσμο, ύστερα από τα συνεχόμενα στραπάτσα των τελευταίων ετών.

Χάρης Τσαμπούρης, προπονητής καλαθοσφαίρισης
BSc in Physical Education and Sports Science, specialization in Basketball Coaching