Δανιήλ: «Μακροπρόθεσμος στόχος είναι οι Ολυμπιακοί Αγώνες του 2028»

Ο Δημήτρης Δανιήλ, άμεσος συνεργάτης του Άγγελου Τσαγκαράκη στο προπονητικό επιτελείο της Εθνικής ομάδας 3x3, μίλησε στο ΕΟΚ Web Radio για την ολοκλήρωση των Tray out και τα συμπεράσματα που βγήκαν, τις επερχόμενες διοργανώσεις αλλά και για την επιλογή του να ασχοληθεί με το 3χ3. 

Για ποιον λόγο επέλεξε το 3x3:  

«Βρήκα ενδιαφέρον στην προσέγγιση και στο πάθος του κόουτς Τσαγκαράκη. Αυτό μου έδωσε την ευκαιρία να μπω στην κουλτούρα του 3×3. Θεωρώ ότι το 3×3 θα με βοηθήσει και ως άνθρωπο αλλά και να γίνω καλύτερος προπονητής στο 5×5, γιατί η ταχύτητα αντίδρασης είναι που κάνει τη διαφορά στα δύο αθλήματα. Το να παίρνεται μια απόφαση σε πολύ γρηγορότερο χρόνο, είναι κάτι που θα βοηθήσει και αθλητές και προπονητές». 

Για τα tryout που διοργανώθηκαν:  

«Αυτό που θέλαμε ήταν ν’ ανοίξουμε τη βάση των αθλητών που ασχολούνται με το 3×3. Αθλητών που βρίσκονται στο υψηλό επίπεδο και παίζουν 5 εναντίον 5. Κάναμε μία πρώτη επικοινωνία με αθλητές και αθλήτριες για να εξηγήσουμε ότι υπάρχει μια καινούργια διαδικασία και θέλουμε ν’ αναπτύξουμε το άθλημα. Στα πλαίσια της αξιοκρατικής διαδικασίας, δε θα ‘πρεπε να παραβλέψουμε αθλητές και αθλήτριες απ’ τις πιο κάτω κατηγορίες. Η λογική των try-out ήταν να δώσουμε τη δυνατότητα σε αθλητές και αθλήτριες όλων των εθνικών κατηγοριών, να πάρουν την ευκαιρία και ν’ αποδείξουν αν είναι σε επίπεδο ικανό για να πάρουν μέρος στο προπονητικό camp της Εθνικής ομάδας. Δόθηκε η δυνατότητα σε αθλητές και αθλήτριες, τόσο στην Αθήνα, όσο και στη Θεσσαλονίκη -και μελλοντικά θα δοθεί και σε άλλες πόλεις- να πάρουν την ευκαιρία, να γνωρίσουν τις δυνατότητές τους για την άμεση στελέχωση της Εθνικής ομάδας». 

Για τα συμπεράσματα που βγήκαν απ’ τα tryout 

«Οι γυναίκες πάντα μας εκπλήσσουν αισιόδοξα και θετικά, γιατί ήρθαν πάρα πολύ νεαρά κορίτσια να δοκιμάσουν το 3×3. Αυτό μας δίνει δύναμη για την επόμενη μέρα, γιατί ο μακροπρόθεσμος στόχος του Τσαγκαράκη είναι οι Ολυμπιακοί Αγώνες του 2028. Μπορεί να συζητάμε τώρα ότι βρισκόμαστε στην 44η θέση παγκοσμίως, αλλά ο κόουτς θέλει να βρει αυτούς που βλέπουν το όραμά του. Στους άντρες τα πράγματα είναι λίγο διαφορετικά. Αυτήν τη στιγμή, στην Ελλάδα λειτουργούσαν μ’ έναν τρόπο που «ανάγκασε» τον Τσαγκαράκη να συζητάει με κάθε αθλητή ξεχωριστά και να προσπαθεί να τον πείσει για το πλάνο τού 3×3. Η στελέχωση των εθνικών ομάδων έγινε με διπλό κριτήριο. Υπήρχαν τα παιδιά που έχουν ήδη παίξει 3×3 σε υψηλό επίπεδο με την Εθνική και παράλληλα οι καλύτεροι, κατά γενική ομολογία, αθλητές, οι οποίοι βρίσκονταν στο επίπεδο της Α2 και σε U23 και στην open κατηγορία». 

Για τα τουρνουά που ακολουθούν:  

«Στις 30 Μαΐου με 1 Ιουνίου έχουμε το Nations League των U23 στο Τελ Αβίβ και αμέσως μετά, στις 3-4 Ιουνίου, θα υπάρχουν τα προκριματικά του Europe Cup για την open κατηγορία. Σε αυτό το επίπεδο θα δούμε πολύ δυνατές ομάδες. Επίσης, υπάρχει μια διοργάνωση που από την 1η μέρα ο κόουτς Τσαγκαράκης ήθελε να δώσει μεγάλη σημασία, οι Μεσογειακοί αγώνες στο Οράν της Αλγερίας στο τέλος του Ιουνίου. Εκεί θα είναι πάλι αθλητές U23. Μ’ αυτόν τον τρόπο, το 3×3 προετοιμάζει την επόμενη μέρα, άρα κι εμείς κάνουμε το ίδιο με αθλητές U21 και U23 για να δούμε μελλοντικά ποιοι θα είναι αυτοί που μπορούν να στελεχώσουν δυναμικά τις εθνικές ομάδες. Γι’ αυτόν το λόγο, έγινε η επιλογή απ’ τον κόουτς να δημιουργηθεί ένα προπονητικό καμπ δύο εβδομάδων με αθλητές και U23 και open κατηγορίας, όπου θα μπορούν να προπονηθούν όλοι μαζί και να φτιαχτούν οι κατάλληλες ομάδες για το κάθε τουρνουά». 

Για τον Άγγελο Τσαγκαράκη:

«Απ’ τον κόουτς Τσαγκαράκη «ρουφάς» κάθε λεπτομέρεια, γιατί ο τρόπος που μιλάει είναι ένας τρόπος που συνδυάζει την προπονητική διαδικασία και το πάθος γι’ αυτό που κάνει. Άρα, λοιπόν, αυτό το οποίο παίρνεις είναι ενέργεια για να γίνεις κι εσύ καλύτερος».