Δεραός: «Επιβάλλεται να επιστρέψει ο ρομαντισμός»

Μετά από τρία χρόνια όπου ήταν στην Παναχαϊκή ο Σπύρος Δεραός αποχώρησε, καθώς υπήρχε μεγάλη διαφορά φιλοσοφίας με τη διοίκηση. Ο Αχαιός τεχνικός μίλησε στην ιστοσελίδα του ΣΕΠΚ  για την ομάδα την οποία υπηρέτησε ως παίκτης κι ως προπονητής, το επαγγελματικό του μέλλον, ενώ έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για το πατραϊκό μπάσκετ που χρειάζεται αγάπη, ρομαντισμό και συνεχή κατάρτιση για να ξαναβρεί το δρόμο του.

Αναλυτικά:

Για την τριετή συνεργασία του με την Παναχαϊκή:

«Ανέλαβα την ομάδα στα μέσα της περιόδου πριν από 3 χρόνια. Τότε η Παναχαϊκή ζούσε μία από τις πιο απαξιωμένες μπασκετικές της στιγμές. Με κάλεσαν ως έναν πρώην παίκτη που ήθελε να βοηθήσει κι έτσι αρχίσαμε να χτίζουμε και να προσπαθούμε να κινητοποιήσουμε κάποια άτομα προκειμένου να αγκαλιάσουν αυτή τη προσπάθεια. Την επόμενη χρονιά είχαμε την τύχη να χρηματοδοτήσει την ομάδα ο Γιώργος Μαλάκος. Απόρροια αυτής της συνεργασίας ήταν μία καινούρια δυναμική σε όλα τα επίπεδα από τις ακαδημίες μέχρι το αντρικό. Πολύ σημαντικό ρόλο έπαιξε και η παρουσία του Βασίλη Σκέτζου από το πόστο του γενικού αρχηγού. Εκείνη τη χρονιά καταφέραμε να πάρουμε την άνοδο στη Γ’ εθνική και να επιστρέψουμε την Παναχαϊκή στις εθνικές κατηγορίες. Φτιάξαμε μία ομάδα πάρα πολύ ανταγωνιστική με 11 παίκτες να είναι ντόπιοι, όμως η αποχώρηση του Μαλάκου σε συνδυασμό με την πλήρη αδιαφορία της διοίκησης στα θέματα του μπάσκετ άφησαν την ομάδα στο έλεος του Θεού. Παρά τα προβλήματα προσπαθήσαμε μέχρι την τελευταία στιγμή κάνοντας δέκα νίκες, όμως δεν τα καταφέραμε και υποβιβαστήκαμε. Ο συναισθηματικός δεσμός που είχα κι έπειτα από κάποιες συνομιλίες με ανθρώπους της διοίκησης  καταφέραμε να κρατήσουμε την ομάδα και την επόμενη χρονιά. Στη πορεία, όμως μερικά πράγματα από αυτά που συζητήσαμε δεν τηρήθηκαν κι έτσι με κρύα καρδιά τον Νοέμβρη παραιτήθηκα. Αν και το οικονομικό δεν είναι το σημαντικότερο εντούτοις είναι καλό να γνωρίζει ο κόσμος ότι οι παίκτες κι εγώ ήμασταν απλήρωτοι από 12 έως 14 μήνες».

Για τον επόμενο σταθμό της καριέρας του:

«Ο επόμενος σταθμός μου θα έχει δύο συστατικά. Το πρώτο είναι ανθρώπους που θα νοιάζονται για το τμήμα και δεύτερον μία δυναμική από τα παιδιά των ακαδημιών, δηλαδή έναν πυρήνα παιδιών. Γενικά θα συνεργαστώ με κάποια ομάδα όταν αυτή θα έχει τα οργανωτικά στοιχεία που αρμόζουν στη φιλοσοφία μου. Μέχρι τώρα είχα κάποιες προτάσεις, ωστόσο αποφάσισα να μην τις δεχτώ καθώς δεν ήμουν αρκετά σίγουρος αν θα κάλυπταν όλα όσα ήθελα. Από εκεί και πέρα η ενημέρωση δεν σταματάει και εκτός από τα σεμινάρια του ΣΕΠΚ καθημερινά παρακολουθώ DVD σεμιναρίων κι από την Αμερική».

Για το μπάσκετ στη Πάτρα:

«Υπάρχουν πολλά προβλήματα που αγγίζουν το κάθε σπίτι γι’ αυτό θα πρέπει όλοι όσοι ασχολούμαστε με το μπάσκετ από κάθε πόστο να βάλουμε το ρομαντισμό μας. Επιβάλλεται να επιστρέψει ο ρομαντισμός. Μέσα από την αγάπη, το ρομαντισμό και την συνεχή κατάρτιση θα επιστρέψει η δυναμική του μπάσκετ στη Πάτρα. Πρέπει κι άλλες ομάδες να ακολουθήσουν τα παραδείγματα του Απόλλωνα και του Εσπέρου».