Δράση ενημέρωσης και πρόληψης στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας Διαβήτη από το Π. Φάληρο…

Παγκόσμια Ημέρα για τον Διαβήτη είναι η 14η Νοέμβρη και το Παλαιό Φάληρο βάζει το δικό του “λιθαράκι” στην προσπάθεια ενημέρωσης και πρόληψης. Στο πλαίσιο αυτής της ενημέρωσης παιδιών και γονιών – με δεδομένοα ότι τα νούμερα του νεανικού διαβήτη αυξάνονται με δραματικούς ρυθμούς κάθε χρόνο – υπέβαλλε όσους νεαρούς αθλητές ήθελαν, σε μία εξέταση ζαχάρου με στόχο την όσο δυνατόν καλύτερη πρόληψη.

Με αίσθημα ευθύνης ο Α.Ο. Παλαιού Φαλήρου θα συνεχίσει να δίνει τη «μάχη» με τον Νεανικό Διαβήτη και θα προσπαθεί να ευαισθητοποιήσει και να ενημερώσει επαρκώς γονείς και αθλητές.

Τι είναι ο νεανικός διαβήτης;

Ο νεανικός σακχαρώδης διαβήτης ή τύπου 1 παρουσιάζεται όταν το πάγκρεας δεν παράγει καθόλου ινσουλίνη. Πρόκειται για τον σπανιότερο από τους 2 τύπους (περίπου 10% των διαβητικών) και συνήθως εμφανίζεται στην παιδική ηλικία. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας αναφέρει όμως ότι παρουσιάζει σημαντική αύξηση της συχνότητάς του στην Ευρώπη τα τελευταία χρόνια κάτι που ισχύει και για την Ελλάδα.

Συμπτώματα του διαβήτη τύπου 1

Αυτά είναι η αυξημένη όρεξη (πολυφαγία), η αυξημένη δίψα (πολυδιψία), η συχνή και μεγάλη σε ποσότητα ούρηση (πολυουρία), η απώλεια βάρους και μερικές φορές διαταραχή της όρασης. Υπάρχουν όμως και περιπτώσεις χωρίς κανένα από τα παραπάνω συμπτώματα. Άλλες συνέπειες του αυξημένου ζαχάρου στο αίμα είναι η διαταραχή της ανάπτυξης στα παιδιά και η ευαισθησία στις λοιμώξεις.