Δύο στο Βορρά, τέσσερις στο Νότο!

Το αίτημα των ομάδων του Βορρά να μειωθεί ο αριθμός αυτών που θα υποβιβαστούν από τη Β’ Εθνική στη Γ’ (για το οποίο σας ενημερώσαμε από τις 5/12) συζητήθηκε αρκετά στους κόλπους της ΕΟΚ και… καταπώς φαίνεται εγκρίθηκε! Οχι όμως και στους δύο ομίλους της κατηγορίας, αλλά μόνο στο βόρειο, που ήταν άλλωστε και αυτός που κατέθεσε το αίτημα στη συνάντηση που έγινε το Νοέμβριο με τον Τάκη Τσαγκρώνη.

Η Ελληνική Ομοσπονδία δεν έχει κάνει κάποια επίσημη ανακοίνωση, εντούτοις έχει ήδη προχωρήσει στη σχετική τροποποίηση στην ειδική προκήρυξη της Β’ Εθνικής, επιβεβαιώνοντας τα πρόσφατα σενάρια που έκαναν λόγο για θετική κατάληξη στο συγκεκριμένο θέμα. Με άλλα λόγια, στο τέλος της σεζόν θα υποβιβαστούν τέσσερις ομάδες από το νότιο όμιλο και μόνο δύο από το βόρειο.

Τι θα επιτευχθεί με αυτόν τον τρόπο; Πιο ισοσκελισμένη κατανομή των νότιων και των βόρειων ομίλων στη Β’ Εθνική της επόμενης χρονιάς (2013-14), μειώνοντας τον αριθμό των… παράταιρων ομάδων (όπως είναι φέτος το Αιγάλεω, το Μαρούσι και ο Ιωνικός Νέας Φιλαδέλφειας στο Βορρά) από τρεις σε μία.

Το θέμα, βέβαια, είναι ότι έτσι όπως δομείται το οικοδόμημα των εθνικών κατηγοριών, ο αριθμός των ομάδων που συνθέτουν τη Β’ Εθνική θα αποτελεί πάντοτε θέμα… τύχης.

Για παράδειγμα…

* Αν τα πρωταθλήματα τελειώσουν όπως είναι τώρα, τότε τη σεζόν 2013-14 στη Β’ Εθνική θα αγωνιστούν είτε 14 νότιες ομάδες και 12 βόρειες (εφόσον το μπαράζ ανόδου το κερδίσει βόρεια ομάδα), είτε 15 νότιες και 11 βόρειες (εφόσον το μπαράζ ανόδου το κερδίζει νότια ομάδα).

* Αν όμως σωθούν όλες οι βόρειες ομάδες της Α2 και δεν πέσει (ή ανέβει) καμία από τις νότιες που βρίσκονται στο βόρειο όμιλο, τότε η αναλογία στη Β’ Εθνική της επόμενης σεζόν θα γίνει αυτομάτως 17 (Νότιες) – 9 (Βόρειες). Με άλλα λόγια… τρέχα γύρευε!

Μήπως, λοιπόν, έφτασε η ώρα να αλλάξει εκ βάθρων ο τρόπος διεξαγωγής των εθνικών πρωταθλημάτων;