Δ. Αποσκίτης: «Υπάρχει έλλειψη νέων μυαλών, νέων ιδεών»

Για σχεδόν μία εξαετία παρακολουθούσε το μπάσκετ από κάποια απόσταση. Έκρινε ως δελεαστική την πρόταση του Σπόρτιγκ κι ανέλαβε το τιμόνι της ομάδας, αλλά ο Δημήτρης Αποσκίτης δεν κρύβεται πίσω απ’ το δάχτυλό του. Διότι όπως τονίζει σε συνέντευξη που παραχώρησε στο site του συνδέσμου των προπονητών, θα πρέπει ν’ αλλάξει η νοοτροπία στο ελληνικό μπάσκετ γενικώς, καθώς “το μοντέλο του μεγάλου χρηματοδότη συνήθως οδηγεί σε μία πρόσκαιρη ευημερία” και θα πρέπει να μπουν νέα μυαλά και νέες ιδέες, ώστε το άθλημα να βρει και πάλι το δρόμο του.
Τι σας έκανε να αποδεχτείτε την πρόταση του Σπόρτιγκ;
«Αν και ήμουν καιρό έξω, ήταν πολύ δελεαστική η παρουσία αυτών των παιδιών που ανέλαβαν τη διοίκηση. Είναι πάρα πολύ έμπειροι και γνωστοί στο χώρο. Μπορείς πραγματικά να συνεννοηθείς και να βγάλεις στόχους. Η μοναδική τύχη που υπάρχει για το ελληνικό μπάσκετ είναι να πάρουν τα ηνία παλιοί αθλητές και προπονητές που το αγαπούν πραγματικά και ξέρουν τον χώρο».
Όταν αναλάβατε, η ομάδα βρισκόταν «αγκαλιά» με τον υποβιβασμό. Πλέον διεκδικεί επί ίσοις όροις την παραμονή της. Που οφείλεται αυτό;
«Το βασικότερο όλων είναι πως αλλάξαμε την ψυχολογία των παιδιών. Τους κάναμε να πιστέψουν στον εαυτό τους, δουλέψαμε πολύ καλύτερα στην προπόνηση και αναλύσαμε σωστά τους αντιπάλους. Ξέρουμε πλέον τι τους περιμένει και πηγαίνουν πολύ καλά προετοιμασμένοι. Αυτό συνέβαλε στο να ανέβει η αυτοπεποίθησή μας.
Μπήκε η νοοτροπία ότι κάθε παιχνίδι είναι σαν τελικός. Δεν κοιτάμε το επόμενο, μόνο αυτό που παίζουμε και δεν φοβόμαστε κανέναν, αλλά δεν υποτιμούμε και κανέναν. Σημαντική είναι η παρουσία της διοίκησης, η διάθεση των παικτών, αλλά και η παρουσία των συνεργατών μου. Ο Αντώνης Παντελιάς κάνει εξαιρετική δουλειά, ενώ η παρουσία του Ντίνου Αγγελίδη ως γενικού αρχηγού δίνει άλλο κύρος στην ομάδα».
Γιατί πιστεύετε πως τόσο ιστορικές ομάδες, όπως ο Σπόρτιγκ, βρίσκονται στη Γ’ Εθνική;
«Το πρόβλημα είναι το ίδιο με αυτό που αντιμετωπίζει το ελληνικό μπάσκετ. Υπάρχει έλλειψη νέων μυαλών, νέων ιδεών και αντιμετώπιση πραγμάτων με νέο τρόπο. Σε αυτές, το μοντέλο του μεγάλου χρηματοδότη συνήθως οδηγεί σε μία πρόσκαιρη ευημερία, αλλά μόλις φύγει έρχονται τα χειρότερα. Παράδειγμα η πορεία Σπόρτιγκ τα τελευταία πέντε χρόνια».
Ποιο είναι το σχόλιό σας για τον κόσμο του συλλόγου;
«Η ενίσχυση του κόσμου είναι πάρα πολύ σημαντική για την ομάδα, όπως στο εκτός έδρας ματς με την Έξω Παναγίτσα στη Χαλκίδα, ένα μερίδιο της νίκης τους ανήκει. Το σημαντικό για εμάς είναι ότι τα παιδιά αυτά έχουν αφήσει πίσω οτιδήποτε άσχημο υπήρχε, είτε προερχόταν από προκλήσεις άλλων, είτε από ενθουσιασμό της στιγμής και βοηθάνε την ομάδα αυτή τη στιγμή με έναν όμορφο ουσιαστικό τρόπο που μας κάνει καλύτερους, αλλά συγχρόνως δεν μας παρασύρει στο να σκεφτόμαστε άλλα πράγματα πέραν από το παιχνίδι. Θέλουμε κι άλλους. Και θέλουμε ο παλιός κόσμος να γυρίσει για να απολαύσει το γήπεδο και την ομάδα».
Πως κρίνετε το επίπεδο του πρωταθλήματος της Γ’ Εθνικής;
«Αυτό που βλέπω είναι ότι παίζουν πάρα πολύ παίκτες που προέρχονται από μεγαλύτερες κατηγορίες, με μεγάλη εμπειρία κι αυτό δίνει μία άγρια ομορφιά στο πρωτάθλημα. Οι ανισότητα που υπάρχει ειδικά τη φετινή χρονιά με την αναδιάρθρωση, είναι οι ομάδες που ανεβαίνουν και πέφτουν. Δεν γίνεται σε μία κατηγορία 14 ομάδων να ανεβαίνει μία και να πέφτουν έξι-επτά. Μπορεί να μην υπάρχει αδιάφορη ομάδα μέχρι τέλους, από την άλλη όμως δεν είναι δυνατόν ομάδες που κάνουν και 13 νίκες σε 26 παιχνίδια να κινδυνεύουν με υποβιβασμό».
To Who is who
Ο Δημήτρης Αποσκίτης ξεκίνησε την προπονητική του καριέρα το 1982 από τον Άλιμο, όπου παρέμεινε για αρκετό διάστημα και αφού έκανε το… αγροτικό του σε κάποιες τοπικές ομάδες, το 1999 ανέβαλε την τεχνική ηγεσία του Μίλωνα, όπου παρέμεινε μέχρι το 2001, ανεβάζοντας το σύλλογο μέχρι την Α1.
Στη συνέχεια ανέλαβε για έναν χρόνο την Ξάνθη, από το 2002 μέχρι το 2003 επέστρεψε στον Άλιμο και μετά ξανά στο Μίλωνα. Το 2005 σταμάτησε κατ’ επιλογή την προπονητική, με αιτία την κακή κατάσταση ελληνικό μπάσκετ και την ξεκίνησε ξανά φέτος από τον Σπόρτιγκ.