Δ. Γκίμας: «Να μετατραπεί η κρίση σε ευκαιρία για το μπάσκετ»…

Η επόμενη μέρα του τέλους της πανδημίας του κορονοϊού θα μας βρει όλους αντιμέτωπους με νέες, πρωτόγνωρες για όλους μας καταστάσεις. Όχι ότι δεν τις ζούμε ήδη… Θα πρέπει όμως αυτές οι νέες καταστάσεις να μας βρουν έτοιμους, προετοιμασμένους – όσο αυτό είναι εφικτό – για να τις αντιμετωπίσουμε. Και το μπάσκετ δεν είναι εκτός αυτού του… κάδρου! Κάτι που επισημαίνει κι ο προπονητής του Φιλίππου Βέροιας Δημήτρης Γκίμας που με τη σειρά του καταθέτει τη δική του πρόταση για την επόμενη μέρα στο ελληνικό μπάσκετ, καλώντας την ομοσπονδία να «δείξει αρετή και τόλμη», αλλά και όλους να μετατρέψουν την κρίση σε μία ευκαιρία για να γίνουν τα πράγματα ρεαλιστικά…

Αναλυτικά όλη η πρόταση του Δημήτρη Γκίμα αναφέρει:

«Μέσα στις μυθικές στιγμές που ζούμε ,με αφορμή την επιστολή του συναδέλφου Μάριου Δεσποτάκη, θα προσθέσω κι εγώ με όσο λιγότερα λόγια μπορώ τη δίκη μου άποψη.
Οι συνθήκες που θα προκύψουν στη μετά κορονοϊό εποχή θα είναι τέτοιες που το μπάσκετ σε όλες τις κατηγορίες και ηλικίες θα κλονιστεί. Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή.
Είναι γνωστό σε όλους ότι οι ομάδες των εθνικών και όχι μόνο κατηγοριών στηρίζονται στην τρέλα στο μεράκι και στην αγάπη ανθρώπων που τους ονομάζουμε κακώς για μένα παράγοντες. Οι περισσότεροι είναι φίλοι του μπάσκετ. Οι άνθρωποι αυτοί άντεξαν την οικονομική κρίση ,συνέχισαν και κράτησαν όρθιο το μπάσκετ. Αυτό όμως που θα ακολουθήσει ,χωρίς να είμαι οικονομολόγος ,δε θα το αντέξουν. Οι φίλοι αυτοί θα έχουν το μπάσκετ τέταρτο η πέμπτο η ακόμη και πολύ σωστά τελευταίο στις προτεραιότητες τους. Η καλή ψυχολογία ήταν αυτή που έφερνε φίλους κοντά στις ομάδες. Το κέφι τους ,το περίσσευμα τους. Τα ίδια και παραπάνω ισχύουν και για τους μικρούς και μεγάλους χορηγούς.
ΕΙΝΑΙ ΔΕΔΟΜΕΝΟ ΠΩΣ ΑΥΤΑ ΓΙΑ ΕΝΑ ΧΡΟΝΙΚΟ ΔΙΑΣΤΗΜΑ είτε τελείωσαν είτε θα περιοριστούν δραστικά. .
Εμείς οι έξω απ το χορό αυτό, άλλος περισσότερο άλλος λιγότερο, θέλουμε καλούς παίκτες, καλές συνθήκες κλπ. Πολύ φοβάμαι ότι θα πρέπει να προσαρμοστούμε. Τα δεδομένα είναι διαφορετικά. Όλοι θα θέλαμε ο καθένας από την πλευρά του να τελειώσουμε τη χρονιά στο γήπεδο. Για τη δίκη μας ομάδα θεωρητικά πάντα ,γιατί όλοι θεωρητικά μιλάμε, το όνειρο της παραμονής, άμεσης ή μέσω πλαιη ΑΟΥΤ ήταν απόλυτα πιθανό.
Δε θα μάθουμε όμως ποτέ αν θα πραγματοποιούνταν. Δεν πρέπει να εθελοτυφλούμε πιστεύοντας ότι θα παιχτεί μπάσκετ ξανά φέτος. Αν με το καλό τον Ιούνιο υπάρξει μια κάποια κανονικότητα. Κάποια κανονικότητα επαναλαμβάνω θα χρειαστούν έξι το λιγότερο εβδομάδες προετοιμασίας. Οτιδήποτε γίνει νωρίτερα θα οδηγήσει σε τραυματισμούς. Επίσης κανείς δεν λαμβάνει υπ όψιν ότι ειδικότερα για τις ομάδες της επαρχίας σπίτια έχουν ξενοικιαστεί, ξενοδοχεία κι εστιατόρια έχουν κλείσει και στην Α2 οι κοινοτικοί έχουν φύγει.
Είναι γνωστό εδώ και χρόνια ότι η ομοσπονδία έχει μετακυλήσει τα πάντα στα σωματεία. Διαιτητές, μετακινήσεις διαιτητών, γραμματείες κομισάριους, μετακινήσεις ομάδων. Πως θα μπορέσουν οι διαλυμένες οικονομικά ομάδες, οι απροπόνητοι παίκτες να αγωνίζονται Τετάρτη και Σάββατο; Από που θα βρεθούν τα χρήματα; Ποιος θα πληρώσει πιθανούς τραυματισμούς όταν τα ασφαλιστήρια συμβόλαια έχουν τελειώσει;
Αν υπάρχουν τέτοια κονδύλια στην ομοσπονδία οκ. Επειδή όμως δεν νομίζω ας ξεχάσουμε ένα τέτοιο σενάριο.
Η μόνη λύση είναι να μετατραπεί αυτή η κρίση σε ευκαιρία ώστε να γίνουν τα πράγματα ρεαλιστικά. Δεν είναι ούτε ντροπή ούτε φετίχ η αναδιάρθρωση. Δεν μπορώ να βρω ούτε μισό λόγο για τον οποίο δεν θα είναι καλό για το άθλημα η δημιουργία δυο ομίλων, ΒΟΡΡΑ και ΝΟΤΟΥ στην Α2. Και κατά συνέπεια και στις άλλες κατηγορίες. Τα θετικά της πρότασης τα ανέπτυξε ο συνάδελφος κοουτς. Το κυριότερο όμως είναι ότι έτσι ίσως υπάρξει και μια συνέχεια χωρίς πολλές αδικίες. Γιατί με τον τρόπο αυτό όσοι είναι σε θέση ανόδου ή μπαράζ ανόδου ανεβαίνουν κι όσοι αγωνίζονται να παραμείνουν παραμένουν. ΤΟ ΚΥΡΙΟΤΕΡΟ ΚΑΙ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΕΡΟ ΟΜΩΣ ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ ΠΕΡΙΟΡΙΖΟΝΤΑΙ ΤΑ ΕΞΟΔΑ. Αυτό είναι το κυρίαρχο
Αρετή και τόλμη χρειάζεται από την ΕΟΚ. Είμαι βέβαιος ότι διαθέτει και τα δυο. Ας το σκεφτούν οι αρμόδιοι ας κάνουν και οι ομάδες τις προτάσεις τους όπως εμείς οι προπονητές ήδη κάνουμε.
Ας υπάρχει ένα σχέδιο.