Euro 2013 – Βατερλό των φαβορί στην πρεμιέρα (+vds)

Αυτή δεν ήταν πρεμιέρα, το… Βατερλό των φαβορί ήταν! Το Ευρωμπάσκετ της Σλοβενίας διαφημίστηκε ως το πλέον “ανοιχτό” και η πρεμιέρα των απανωτών εκπλήξεων το επιβεβαίωσε με τον καλύτερο τρόπο, με τις ήττες-σοκ της Γαλλίας, της Τουρκίας, του Ισραήλ, αλλά και της Ρωσίας, της Λιθουανίας και την… παρ’ ολίγον ήττα της Σλοβενίας.

Δ’ ΟΜΙΛΟΣ: Ιστορική νίκη για τους Φινλανδούς

Το πρώτο μεγάλο… μπαμ του Ευρωμπάσκετ ακούστηκε στον όμιλο της Ελλάδας! Η Φινλανδία είχε επί 40 λεπτά το προβάδισμα και νίκησε καθαρά και δίκαια με 61-55 την Τ-Ρ-Α-Γ-Ι-Κ-Η Τουρκία, μία ομάδα δίχως αρχή και τέλος! Οι Φινλανδοί προηγήθηκαν ακόμα και με 19 πόντους διαφορά αλλά απειλήθηκαν στα τελευταία δευτερόλεπτα, όταν οι Τούρκοι έριξαν τη διαφορά μέχρι τους δύο πόντους (55-57). Ο Χαφ είχε 1/2 βολές στα 24” αλλά ο Τούρκογλου αστόχησε σε δίποντο και ο Σάλιν έγραψε το τελικό σκορ με γκολ-φάουλ. Η Τουρκία ήταν τόσο κακή που σούταρε με 31,7% εντός πεδιάς (4/22 τρίποντα) και είχε χειρότερους όλων τους Ιλιασόβα, Τούρκογλου, που είχαν μαζί 3/21 σουτ και 4/10 βολές

Και η Ρωσία, πάντως, δεν πήγε πίσω… Η Ιταλία επιβλήθηκε σχετικά εύκολα της Ρωσίας με 76-69 στο ντέρμπι του 4ου ομίλου, στο οποίο είχε το προβάδισμα επί 40 λεπτά, μαζί και τον απόλυτο έλεγχο. Οι “ατζούρι” προηγήθηκαν με 17 πόντους διαφορά στην 3η περίοδο και είχαν κορυφαίους τους Ντατόμε (25π., 8ρ.), Μπελινέλι (16π., 5ασ.), ενώ ο Αλεξέι Σβεντ ήταν ο πρώτος σκόρερ των Ρώσων με 17 πόντους, χωρίς πάντως να είναι και καλός.

Γ’ ΟΜΙΛΟΣ – Γλίτωσαν το σοκ οι Σλοβένοι

Την πιο επιβλητική και συνάμα πειστική εμφάνιση από την πρώτη τετράδα των αγώνων του Ευρωμπάσκετ, ανήκει στη Γεωργία, που συνέτριψε την Πολωνία 84-67. Η τετράδα Μαρκοϊσβίλι-Σανικίτζε-Σερμαντίνι-Τσιντσάτζε είχε πολλά κέφια, με αποτέλεσμα οι Γεωργιανοί να ανοίξουν τη διαφορά στα μέσα της δεύτερης περιόδου, να προηγηθούν ακόμα και με 25 πόντους διαφορά (76-51 στο 36′) και να πάρουν δια περιπάτου τη νίκη, περιορίζοντας παράλληλα στην άμυνα τον Γκορτάτ (12π., 8ρ.) και τον Λάμπε (10π.).

Η άμυνα της Ισπανίας… έσπαγε κόκαλα στο δεύτερο ματς του 3ου ομίλου. Η “φούρια ρόχα” δέχτηκε μόνο τρεις πόντους στην τελευταία περίοδο και συνέτριψε με 68-40 την Κροατία, η οποία δεν έβαλε ούτε ένα καλάθι εντός πεδιάς από το 29′ έως το 39′! Οι Ροντρίγκεθ (15π, 8ρ.), Γκασόλ (14π., 11ρ.) ήταν οι κορυφαίοι για την ισπανική ομάδα, η οποία “άνοιξε” τη διαφορά από το πρώτο δεκάλεπτο χάρη σε ένα σερί 15-0 και δεν αντιμετώπισε προβλήματα.

Η Σλοβενία, από τη μεριά της, δεν έπεισε στη δική της πρεμιέρα… Η ομάδα του Μπόζινταρ Μάλκοβιτς φάνηκε αγχωμένη και νίκησε με το ζόρι την Τσεχία (62-60), που δεν άφησε τους Σλοβένους να ξεφύγουν ποτέ στο σκορ ισοφάρισε στο 39 (60-60) αλλά έκανε τη μία λάθος επιλογή μετά την άλλη στο τελευταίο λεπτό, χάνοντας μία τεράστια ευκαιρία να σοκάρει την οικοδέσποινα του Ευρωμπάσκετ.

Β’ ΟΜΙΛΟΣ – Ο “ήρωας” Ράις και τα… ατίθασα Σερβάκια!

Καλύτερη από την αρχή έως το τέλος ήταν η Λετονία στον εναρκτήριο αγώνα του 2ου ομίλου, επικρατώντας της Βοσνία με 86-75. Ο Ρόλαντς Φρεϊμάνις χρειάστηκε 17 λεπτά για να βάλει 24 πόντους με 11/13 σουτ, ωστόσο ολόκληρη η Λετονία λειτουργούσε πολύ καλύτερα από τη Βοσνία, κάτι που αποτυπώνεται και στη συντριπτική διαφορά στις ασίστ (20 έναντι 4 των Βόσνιων). Ο Τζέντοβιτς ήταν ο πρώτος σκόρερ της Βοσνίας με 19 πόντους, ενώ ο Τελέτοβιτς τελείωσε το ματς με 16 αλλά είχε 0/5 σουτ στο πρώτο ημίχρονο.

Δύο βολές του Ταϊρίς Ράις 10” πριν από τη λήξη έκριναν το νικητή στο πιο συγκλονιστικό παιχνίδι της πρεμιέρας. Ο Αμερικανός γκαρντ χάρισε στο Μαυροβούνιο τη νίκη με 81-80 επί της FYROM, η οποία έλεγχε σε όλο το δεύτερο ημίχρονο τον αγώνα, στο τέλος όμως κατέρρευσε, αφού πέτυχε μόνο δύο πόντους στα τελευταία 4,5 λεπτά και το 78-71 έγινε 80-81. Ο Ράις έβαλε όχι μόνο τις νικητήριες βολές, αλλά και τους 8 από τους τελευταίους 10 πόντους του Μαυροβουνίου, κερδίζοντας δικαίως τον άτυπο τίτλο του πολυτιμότερου παίκτη του ματς.

Η Λιθουανία μπήκε στο γήπεδο με τον αέρα του φαβορί αλλά τα πιτσιρίκια του Ιβκοβιτς της τον… έκοψαν πολύ γρήγορα. Η Σερβία ήταν πολύ ανώτερη και νίκησε δίκαια τη Λιθουανία 63-56, με τους Κρστιτς (20π., 9ρ.), Νέντοβιτς (14π.) και Μπιέλιτσα (13π., 8ρ.) να κάνουν τη διαφορά στο παρκέ, απέναντι στην πολύ κακή Λιθουανία.

Α’ ΟΜΙΛΟΣ – Γερμανό-βρετανικός θρίαμβος!

Την άλλη μεγάλη έκπληξη της πρεμιέρας την έκανε η Μεγάλη Βρετανία, η οποία νίκησε το Ισραήλ 75-71. Η βρετανική ομάδα ανέτρεψε διαφορά 8 πόντων στα τελευταία 2,5 λεπτά, έστειλε το ματς στην παράταση με δύο βολές του Λόρενς 12” πριν από τη λήξη και εν τέλει πήρε και τη νίκη με τον Κάιλ Τζόνσον να βάζει “μεγάλα” καλάθια. Σπουδαία εμφάνιση έκανε και ο πρώην παίκτης της Καβάλας, Κίρον Ατσαρα, που είχε 18 πόντους και 13 ριμπάουντ. Από τους Ισραηλινούς ξεχώρισαν οι Νισίμ (17π.), Κάσπι (13π., 11ρ.).

Απρόσμενη (ως προς την εξέλιξη του αγώνα) νίκη επί του Βελγίου με 58-57 σημείωσε η Ουκρανία, χάρη στο γκολ-φάουλ που πέτυχε ο Που Τζέτερ 3,1” πριν από τη λήξη. Αυτό ήταν το πρώτο προβάδισμα που πήρε η ομάδα του Μάικ Φρατέλο στο ματς μετά την πρώτη περίοδο, κι ενώ βρέθηκε πίσω στο σκορ ακόμα και με 13 πόντους διαφορά στο πρώτο ημίχρονο.

Η Φινλανδία έκανε τη μεγαλύτερη έκπληξη του Ευρωμπάσκετ, αλλά μέχρι να… νυχτώσει. Το βράδυ ήρθε η σειρά της Γερμανίας να σοκάρει τους Γάλλους, επικρατώντας με 80-74, στη μεγαλύτερη έκπληξη της πρεμιέρας! Η νεανική “νατσιονάλμανσαφτ” σούταρε με ποσοστά πάνω από 60%, κυριάρχησε κάτω από τα καλάθια με το ύψος της και πέτυχε μία σπουδαία νίκη, έχοντας κορυφαίους τους Σαφάρτσικ (12π., 11ασ.), Μπένζινγκ (19π.).