iliopoulos_o_atsidas«Δεν ξέρω αν το προσέξατε, αλλά είμαστε μία ωραία ατμόσφαιρα», έλεγε ο Ντίνος Ηλιόπουλος στον «Ατσίδα» κι αυτή η ατάκα περνούσε απ’ το μυαλό αρκετών μετά το τέλος του τελικού του κυπέλλου Ελλάδας. Ενός τελικού που μόνο απαρατήρητος δεν μπορεί να πει κανείς ότι πέρασε. Όχι διότι το κύπελλο πήγε στα χέρια των παικτών του Παναθηναϊκού… Αυτό λίγο πολύ ήταν αναμενόμενο. Ούτε λόγω της τελικής διαφοράς (90-53). Διότι κι αυτό με βάση τη δυναμική των δύο ομάδων ήρθε φυσιολογικά (κι ας προσπάθησε αρκετά ο Άρης στο πρώτο ημίχρονο, αναγκάζοντας τους «πράσινους» να τους βγάλουν το… καπέλο)!

Το γεμάτο γήπεδο για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια είναι ένα απ’ τα… κρατούμενα αυτού του τελικού. Οι διοικούντες την ΕΟΚ αισθάνονταν ικανοποιημένοι απ’ αυτό το γεγονός, αν και δεν έκρυβαν ότι υπήρξαν… ατοπήματα, με τον γενικό γραμματέα της ομοσπονδίας να επιρρίπτει μερίδιο ευθύνης στην Αστυνομία, δίχως πάντως όπως παραδέχτηκε να «…βγάζουμε και τις δικές μας από πάνω μας». Ο Παναγιώτης Τσαγκρώνης, πάντως λίγο μετά το τέλος του τελικού έβγαλε έναν βαθύ αναστεναγμό και είχε και διάθεση για…χιούμορ, σχολιάζοντας ότι ίσως είναι ο πρώτος τελικός που δεν θα «καρατομηθεί» ο ταξίαρχος της Αστυνομίας που ΄ταν υπεύθυνος για την τήρηση της τάξης.

Μία τάξη, πάντως, η οποία δεν τηρήθηκε στο έπακρο και δικαίως φωνάζει ο Άρης, που είδε ένα γήπεδο να είναι «πράσινο» και τους δικούς του οπαδούς να έχουν… στριμωχτεί. Κυριολεκτικά, διότι οι διαθέσεις των οργανωμένων οπαδών του Παναθηναϊκού (!), ξέφυγαν σε κάποια χρονικά σημεία, οδηγώντας τους ιθύνοντες τον σύλλογο της Θεσσαλονίκης να σκεφτούν ακόμη και να μην κατέβουν στον αγωνιστικό χώρο. Εν τέλει η κατάσταση εξομαλύνθηκε, αλλά μήπως το… πάθημα θα πρέπει να γίνει μάθημα για την ΕΟΚ, που μπορεί να κομπάζει ότι έκανε ένα βήμα, θα πρέπει ωστόσο να προσπαθήσει πιο πολύ. Διότι αυτό που είδαμε όλοι στα «Δύο Αοράκια» περισσότερο με… μπουσούλημα μοιάζει, παρά με βήμα!

Ίσως λοιπόν θα πρέπει η ομοσπονδία να σκεφτεί και την επιβολή κυρώσεων σ’ εκείνους που δεν φρόντισαν ώστε να τηρηθούν τα συμφωνηθέντα. Και το καμπανάκι θα πρέπει να χτυπήσει κατά κύριο λόγο στον Παναθηναϊκό, δίχως όμως να μείνει στο… απυρόβλητο κι ο Άρης, έστω κι αν οι δικοί του οπαδοί δεν ήταν τόσο καλά οργανωμένοι όσο οι «πράσινοι»!

«Η αρχή έγινε και τις επόμενες φορές θα πάμε καλύτερα με τη βοήθεια της Αστυνομίας για να εφαρμόζει αυτά που λέμε», πρόσθεσε ο Παναγιώτης Τσαγκρώνης που θέλησε περισσότερο να σταθεί στα θετικά που μπορεί κανείς ν’ αποκομίσει απ’ τα όσα έλαβαν χώρα στον τελικό, εκτός παρκέ. «Θα πρέπει να βλέπουμε τα θετικά για να ξεπεράσουμε την κρίση που υπάρχει με την δημιουργία επεισοδίων στα γήπεδα, παρά να στεκόμαστε τόσο πολύ στις παραλείψεις που γίνονται. Και σήμερα γι’ αυτούς που επιδιώκουν τη βία το αποτέλεσμα δεν ήταν ανάλογο όπως τις άλλες χρονιές. Είχαμε ένα γήπεδο γεμάτο κι η εικόνα που δείξαμε είναι ότι μπορεί να γίνει ένας αγώνας με φιλάθλους κι αν προσπαθήσουμε περισσότερο θα καταφέρουμε να φτάσουμε στο τέλειο», πρόσθεσε, άποψη που πάντως δεν θα συμμεριστούν επ’ ουδενί οι «κιτρινόμαυροι»

Η αλήθεια, βέβαια είναι ότι αυτός ο τελικός έμοιαζε με… πείραμα, όπως πολύ σωστά σχολίασε ο προπονητής του Παναθηναϊκού Αργύρης Πεδουλάκης μετά την κατάκτηση της κούπας. «Γίνεται μια καινούρια προσπάθεια για τη διεξαγωγή του τελικού. Αν είναι καλή ή κακή θα την κρίνουμε στην πορεία. Τα θέμα είναι να τη βοηθήσουμε. Το μοντέλο που είχαμε μέχρι τώρα ήταν προβληματικό. Στην καινούρια αυτή προσπάθεια θέλαμε να είμαστε θετικοί», τόνισε ο «Αρτζι» και συμπλήρωσε για το συγκεκριμένο ζήτημα: «Οποιαδήποτε μορφή βίας είναι καταδικαστέα. Όλοι μας έχουμε ρίξει νερό να συμβαίνει αυτό με νέα παιδιά που δεν έχουν δουλειά ή που έχουν άλλα προβλήματα. Καλό είναι να είμαστε θετικοί σε αυτή την προσπάθεια. Είναι η πρώτη φορά, είναι πολύ νωρίς να κρίνουμε αυτό το πείραμα. Πρέπει να δούμε τα λάθη και τα σωστά. Το πρόβλημα δεν είναι του μπάσκετ, αλλά της ελληνικής κοινωνίας».